Brukes av Russland

En Klæbo-uttalelse har fått mye opmerksomhet i Russland.

RUSSERNE FØLGER MED: Et sitat fra Johannes Høstflot Klæbo i et Dagbladet-intervju vekker oppsikt i Russland. Men bare deler av sitatet er trukket fram i Russland. Foto: NTB
RUSSERNE FØLGER MED: Et sitat fra Johannes Høstflot Klæbo i et Dagbladet-intervju vekker oppsikt i Russland. Men bare deler av sitatet er trukket fram i Russland. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Johannes Høstflot Klæbo uttalte til Dagbladet tirsdag at han gjerne ville sett russiske skiløpere i internasjonale konkurranser fra sesongstart, siden han alltid ønsker å konkurrere med de beste.

- Sånn for alles del skulle man hatt dem med. Det er snakk om utrolig gode skiløpere som man gjerne vil ha med. De pleier jo å være med og kjempe om pallplasser og verdenscupseiere, sa Klæbo

Også Emil Iversen uttalte noe liknende.

Ordene går ikke upåaktet hen i Russland. Klæbos ønske om å få konkurrere med russere brukes for alt det er verdt av russiske langrennsløpere og trenere.

- Det er hans og norske skiløperes erkjennelse av at internasjonale turneringer taper mye i fravær av russiske utøvere, sier hovedtreneren for det russiske landslaget Yuri Borodavko, til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Videre sier Boradovko:

- Det er veldig hyggelig at russiske skiløpere blir positivt vurdert. De forstår at alle de sterkeste bør konkurrere. Men du kan ikke tro dette hundre prosent. Idrettsutøvernes mening er ikke er avgjørende, fordi politikk har gått langt inn i idretten, mener russeren ifølge TASS.

Boradovko mener at verdenscupen og mesterskap uten russiske idrettsutøvere taper mye.

- Duellen mellom norske og russiske utøvere har blitt sett over hele verden i ganske lang tid. Sunn konkurranse må komme i gang igjen, og alle de sterkeste bør være i startfeltet, sier han.

RUNDLURT: Her blir gullvinner Johannes Høsflot Klæbo lurt av barndomsvenninna Julie Myhre. Reporter: Kristoffer Løkås, Foto: Dennis Appelong, Klipp: Håvard Bjørnerem Vis mer

Det internasjonale skiforbundet (FIS) suspenderte russiske utøvere fra alle konkurranser etter at de gikk til krig mot Ukraina i vinter.

Klæbo har tidligere uttalt at beslutningen om å fjerne de russiske skiløperne var riktig.

Det de russiske lederne og nyhetsbyråene unnlater å nevne, er en vesentlig detalj i Klæbos og Iversens opprinnelige utsagn i Dagbladet

Der går det klart fram at Klæbo og Iversen ikke er i tvil om at det er riktig å holde de russiske utøverne borte.

- Sånn må det bare være, men det er ikke noe artig at de ikke får deltatt. Man vil jo alltid gå mot de beste, så det er ikke noe man jubler for, uttalte Emil Iversen til Dagbladet.

Også den russiske skipresidenten Jelena Välbe har fått med seg Klæbos og Iversens uttalelser og russernes tolkning av den.

FIKK MED SEG UTSAGN: Russlands skipresident Jelena Välbe har uttalt seg i russisk presse. Foto: Terje Pedersen / NTB
FIKK MED SEG UTSAGN: Russlands skipresident Jelena Välbe har uttalt seg i russisk presse. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Jeg tror at idretten bare vil tape når den suspenderer russiske idrettsutøvere, spesielt i de idrettene der russerne er verdensledende generelt. Idrettsutøvere trenger rett og slett å konkurrere med de sterkeste! Jeg er sikker på at langrenn ikke lenger vil være en så attraktiv TV-idrett, og tilskuerne kan miste interessen. Derfor er jeg enig med Klæbo, sier hun til RIA Novosti og slår fast:

- Russland bør være representert på den internasjonale arenaen! Det er synd at leder av IOC Thomas Bach glemmer eller ikke vet at sport alltid forente land og folk og var ute av politikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer