EN AV TRE: Vadim Demidov, Per Ciljan Skjelbred og Steffen Iversen ble alle vurdert av Drillo før landslagsuttaket i går, men bare Demidov ble funnet godt nok.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
EN AV TRE: Vadim Demidov, Per Ciljan Skjelbred og Steffen Iversen ble alle vurdert av Drillo før landslagsuttaket i går, men bare Demidov ble funnet godt nok. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

- Brukes i en rolle som ikke er optimal for ham

Bratseth etter Drillos vraking av Skjelbred.

||| (Dagbladet): Da Egil Olsen tok ut landslagstroppen til kampene mot Montenegro og Ukraina i går, var det bare en RBK-spiller på lista, Vadim Demidov.

- Det må være en stund siden sist, sa Drillo, og har til dels rett i det.

Ikke siden bortekampen mot Ukraina i 2008 har Rosenborg hatt så lite som en spiller i troppen, om vi ser bort fra forfall på grunn av skade.

Tidligere sportsdirektør og Rosenborg-legende Rune Bratseth skulle ønske den regjerende seriemesteren hadde vært bedre representert.

- Jeg vil jo si, og i Rosenborg har man alltid ment, at landslaget er øverst på pyramiden. Og sånn vil det alltid være, sier Bratseth til Dagbladet.

Bratseth mener Rosenborg under Erik Hamrén rett og slett ikke har så mange aktuelle kandidater.

- Steffen Iversen er nok ikke så langt unna en plass. Men i RBK-forsvaret nå er det jo to sterke sidebacker fra Sverige, og en dansk midtstopper i tillegg til Demidov som faktisk er med. På midtbanen har vi en Fredrik Winsnes som er godt voksen, Annan, og så er det da Per Ciljan Skjelbred som ikke ble tatt med denne gangen, sier Bratseth.

Skjelbred sliter
Per Ciljan Skjelbred har vært Rosenborg-alibiet (i tillegg til solgte Rune Almenning Jarstein) i landslagstroppene de siste årene, men i går ble han utelatt - for første gang på lenge på grunn av prestasjoner.

- Per Ciljan (og Simen Brenne) er ute fordi prestasjonene deres har vært noen hakk under tidligere nivå, sa landslagsassistent Ola By Rise.

Og sist mot Haugesund ble Skjelbred også utelatt fra Rosenborgs startellever. Rune Bratseth mener 22-åringen lider under å ikke få spille der han er best.

- Han spiller jo i en rolle som ikke er optimal for ham, på kanten der han ofte må utfordre folk en mot en i fart. Ciljan er nok bedre i en sentral rolle, der han kan bruke kreativiteten og drivet sitt og fordele baller, sier Bratseth.

- Er Rosenborg i ferd med å kaste bort et talent ved å bruke Skjelbred sånn?

- Jeg vil ikke bruke sånne ord. Treneren disponerer selvfølgelig laget sånn som han vil, og det blir feil å kritisere Hamrén for det, selv om enkeltspillere har større potensial på andre plasser enn der de blir brukt. Da får man i så fall spørre Per selv om hva han tenker, sier Bratseth.

Vanskelig balansegang

Viasat-eksperten mener Rosenborg generelt går en vanskelig balansegang når de både har ambisjoner om å gjøre det godt i Europa, og samtidig ønsker å få fram gode, norske talenter.

- Det aller viktigste er selvfølgelig å vinne kamper og ta titler. Og da er det ikke en enkel sak å prioritere de unge talentene. Det er hyggelig å ha seks store talenter i klubben, men det er fire for mange. De får jo ikke spille, og da må de heller komme seg ut. En del har dratt ut på lån, men det gavner ikke RBK å ha ti stykker på utlån, sier Rune Bratseth.

VANSKELIG: Rune Bratseth mener RBKs ambisjoner noen ganger kan stå i veien for utvikling av norske talenter.
Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
VANSKELIG: Rune Bratseth mener RBKs ambisjoner noen ganger kan stå i veien for utvikling av norske talenter. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

- For et lag som Rosenborg er det umulig å bruke alle de unge spillerne, folk under 20 år samtidig. Like umulig som det er å hevde seg i Europa med bare lokale spillere, sier han.

Bratseth mener likevel at det gror godt på Lerkendal, og trekker fram flere navn når han blir bedt om å peke ut mulige framtidige norske landslagsspillere i RBK-stallen.

- Markus Henriksen (17) er helt klart en slik spiller. Samtidig handler det jo også litt om posisjonene de kjemper for. Vadim Demidov ser jo ikke ut til å ville signere ny kontrakt, så da kan det være muligheter for Simen Wangberg (19). Og når Steffen Iversen nærmer seg slutten kan det åpne seg for Mushaga Bakenga (17), mener Bratseth.

Den tidligere RBK- og Werder Bremen-stopperen påpeker samtidig at det er en liten misoppfatning at det alltid har vært så mange Rosenborg-spillere på landslaget, selv under storhetstida.

- Du må huske på at spillere som Roar Strand og Erik Hoftun aldri spilte noen stor rolle på Norge. Heller ikke Bent Skammelsrud eller Harald Brattbakk var landslagsprofiler, sier han.

- Det har heller ofte vært sånn at gode Rosenborg-spillere har blitt solgt til utlandet, før de så har fått sjansen på landslaget, sier Bratseth til Dagbladet.

Supporterne jubler
I Rosenborgs supporterklubb er man egentlig ganske fornøyde med at bare en av deres menn er med for Norge.

- For oss betyr det lite hvem som er på landslaget, og kanskje er det like greit at våre spillere er hjemme og slapper av til et tøft kampprogram i stedet for å slite seg ut på meningsløse landskamper, sier Kjernen-talsmann Andreas Johansen til Dagbladet.

- Og så er det heller ikke noe nytt at Drillo ikke tar med RBK-spillere, sånn var det jo også under storhetstida på slutten av nittitallet. Det beste eksemplet var jo Ståle Stensaas, som aldri fikk sjansen som Rosenborg-spiller, men ble tatt ut en uke etter at han ble solgt, sier Johansen.

Kjernen-lederen håper imidlertid at Per Ciljan Skjelbred snart finner tilbake til nivået som gjør ham verd en landslagsplass.

- Jeg håper at han finner formen, det er lenge igjen av sesongen. Men det har vært en vanskelig sesong å være Rosenborg-spiller, ettersom mange skader har ført til mange utskiftninger på laget. Samtidig er jeg enig i at Per Ciljan nok er bedre mer sentralt i banen, sier Johansen.

STOR FRAMTID: Bratseth spår Markus Henriksen som en av våre fremtidige landslagsmenn. Foto:  ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
STOR FRAMTID: Bratseth spår Markus Henriksen som en av våre fremtidige landslagsmenn. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer