Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lance Armstrong ekspert på NBC

Brukes som ekspert: - En skam

Lance Armstrong figurerer som ekspert for NBC under Tour de France. Det skaper reaksjoner.

BRUKES SOM EKSPERT: Lance Armstrong har gitt små ekspertanalyser på NBCs Tour de France-sendinger i år. Det er ikke alle like fornøyde med. Foto: Rex / Shutterstock / NTB Scanpix
BRUKES SOM EKSPERT: Lance Armstrong har gitt små ekspertanalyser på NBCs Tour de France-sendinger i år. Det er ikke alle like fornøyde med. Foto: Rex / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lance Armstrong var sykkelsportens største stjerne og en folkehelt i USA på 90- og 00-tallet, men i 2012 konkluderte det amerikanske antidopingbyrået (USADA) med at amerikaneren hadde brukt prestasjonsfremmende stoffer.

Armstrong ble fratatt de sju sammenlagtseirene sine i Tour de France, ble utestengt på livstid, og ble en forhatt skikkelse i sykkelsirkuset.

Siden den gang har det vært en stadig debatt rundt amerikanerens involveringer i sykkelsporten. Armstrong har sin egen sykkelpodkast, The Move, og i år har han også blitt brukt som ekspert under NBCs Tour de France-sendinger.

Det har ført til diskusjoner i sykkelmiljøet.

- Ødela for en generasjon

Sykkelnettstedet Cyclingnews omtalte debatten på torsdag, og viser til PBS-ankeret Ray Suarez som ba følgerne sine dele deres tanker om Armstrongs TV-tid.

- Selv om Armstrong har sine tilhengere, er majoriteten av kommentarer på sosiale medier kritiske til NBCs bruk av Armstrong, som de beskriver som en juksemaker, sosiopat, og en som de mener har gjort en stor skade på amerikansk sykling, skriver sykkelnettstedet.

Flere sykkelfans mener kanalen burde skamme seg.

Den tidligere Cannondale-rytteren Phil Gaimon, som lenge har vært tydelig i dopingdebatten, mener også NBC gjør en stor feil.

- Han er ikke i fengsel, han kan beholde pengene sine, og han skal få lov til å gå ut på middag uten å bli spyttet på, men det er et sted hvor Lance ikke burde være velkommen: På eventet som han ødela for en hel generasjon. Godt jobba, NBC, skriver amerikaneren, som har tatovert «Ren» på armen, på Twitter.

INNRØMMER «ALT»: Her innrømmer Lance Armstrong at han var dopet under samtlige Tour de France-triumfer. Intervjuet kan ses i sin helhet på Discovery Channel kl. 06.55 og 22.00 i dag. Video: Discovery Channel Vis mer

- En skam

NBC sendte også et langt intervju med Armstrong under Stanley Cup-finalen i mai. Heller ikke det uten reaksjoner.

- Her er en leksjon jeg skulle ønske Armstrong kunne lært: Gå bort, forbli borte. Ingen flere intervjuer, ingen flere offentlige opptredener. Du er en fordrevet person, en skam, doper og farse, tordnet USA Today-kommentatoren Christine Brennan.

I intervjuet under Stanley Cup gjentok Armstrong, som han har gjort mange ganger før, at han ikke ville endret noe hvis tida ble skrudd tilbake.

- Du lurte ikke bare millioner av fans, men du førte folk som stolte på og trengte deg bak lyset. Kreftpasienter, kreftoverlevere og deres familier, skrev Brennan, med henvisning til Livestrong, som Armstrong stiftet i 1997.

Howard Bryant, kommentator for ESPN, irriterer seg også over at Armstrong fortsatt ikke har lært noe.

- Hvis det var et nasjonalt ønske om å gjenopplive Armstrong, har jeg gått glipp av det. Han fikk igjen lov til å gni sine løgner i offentlighetens ansikt på en nasjonal plattform, skrev Bryant på sin blogg.

Ikke et brudd på utestengelsen

En talsperson forteller Cyclingnews at Armstrong er en ubetalt gjest på Tour de France-sendingene deres, og at han heller ikke fikk penger for det eksklusive intervjuet i mai.

Sykkelnettstedet har også spurt det internasjonale sykkelforbundet (UCI) om deltakelsen på NBCs sending er et brudd på livstidsdommen.

- Lance Armstrongs livstidsutestengelse hindrer ham fra å gjøre noen form for offisiell eller profesjonell aktivitet på et sanksjonert event (av UCI og deres medlemmer), forteller en talsperson i UCI til Cyclingnews.

- Men det hindrer ham ikke i å ta del av aktiviteter utenfor organisert sykling, å delta og kommentere sykkeleventer. UCI påser at enhver utestengelse følges innenfor dens rammebetingelser i sykkelmiljøet. Når det er sagt, ønsker vi ikke å gi bensin på bålet i en debatt som ikke tjener sporten vår, avslutter UCI.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!