Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Juks i langrenn

Brukte juksesløp i Bogota til å få gå i OL. Nå er TV-sjarmøren avslørt

Falske resultater, mobilbevis og lekenes treigeste skiløpere.

TO UTGAVER: Pita Taufatofua som vinner under åpningsseremonien i Pyeongchang-OL. Og som nummer 114 på 15km Det er et resultat bra nok, men ikke måten han fikset denne OL-turen på. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach/Stoyan Nenov
TO UTGAVER: Pita Taufatofua som vinner under åpningsseremonien i Pyeongchang-OL. Og som nummer 114 på 15km Det er et resultat bra nok, men ikke måten han fikset denne OL-turen på. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach/Stoyan Nenov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COSTA NAVARINO (Dagbladet) På åpningsdagen i Pyeongchang skinte 34-åringen Pita Taufatofua fra Tonga i veltrent oljeglinsende, bar overkropp som vinterlekenes gladeste gutt. Det hadde han grunn til:

  • Bare ett år etter at han tok sitt første stavtak ble Pita; med bostedsadresse i Brisbane, Australia, nummer 114 på 15 km fristil.

Tida hans var 56.41; altså fortere enn de fleste av de skivante som leser denne historien hadde klart å komme seg igjennom halvannen mil i OL-løypene. Det å lære seg så raskt å gå fort på ski, er i seg selv en flott treningsprestasjon av hvem som helst.

Dette ble da også en av OLs mest brukte historier. Den vi liker å lese om at alt er mulig, bare du vil det nok.

Eller er villig til å tøye regler.

For Pita Taufatofua skulle i et rettferdig konkurransesystem ikke vært kvalifisert for å konkurrere med gullvinner Dario Cologna.

DEN ivrige olympiske deltakeren Pita har gjort det til hobby å delta i OL. Det som startet med stor publisitet på åpningsseremonien i Rio for to år siden der øvelsen var takewondo, sneiet innom langrenn, før du sikkert får se ham i noe helt nytt i Tokio-OL neste gang.

Han har definitivt skjønt hva det vil si å gripe det olympiske øyeblikket, men det som skjedde underveis til Pyeongchang burde ikke ha skjedd:

- Det har vært en svindel i Bogota, konkluderte Karl-Heinz Likert, den rutinerte, tyske formannen for sportens regelkomitee på kongressen til det internasjonale skiforbundet (FIS).

Likert har pleiet langrennssportens regelverk med kjærlighet og omtanke i tiår, og han likte ikke det han så etter å ha undersøkt Pitas snarvei til vinter-OL.

ALLEREDE før start på 15km i Pyeongchang ble det offentliggjort ulike historier i internasjonale medier om de spesielle kvalikrennene til Pita Taufatofua og en liten gruppe med middelaldrende eventyrere med gryende 40-års krise som ønsket å få gå på ski i vinter-OL. Historiene dreide seg om fire kvalikrenn over tre dager på rulleski i Bogota fra 30.november til 2.desember 2017 med snåle resultater.

Disse rennene hadde bare sju deltakere , og blant dem var det egentlig kun to som kunne gå på ski. Det var brasilianske Paulo Santos og chileneren Yonathan Jesus Fernandez.

På tre dager gikk Santos og Fernandez fire rulleskirenn mot eventyrerne. Med tanke på de ujevne skiferdighetene, var resultatene forbløffende:

  • Skiløperen Santos vant den innledende 10km'eren rett foran Fernandez, men så skilte det bare noen sekunder til de fem som akkurat hadde lært seg å stå på ski.

Så ble det jevnere og jevnere dag for dag med to spennende sprinter til sltt. Bare der i Colombias hovedstad skaffet Taufatofa seg nesten lave nok FIS-poeng til å bli OL-klar.

Dette poengsystemet til FIS er ellers ikke til å forstå utover det faktum at liten avstand til en eller flere gode løpere, gir svært gunstige lave poeng. Og du trenger fem slike renn.

For Taufatofa og gjengen hans skjedde kvaliken gjennom de fire eksklusive rennene i den nye skimeteropolen Bogota, etterfulgt av en siste gruppereise til en rulleskikonkurranse på Island der Pita og de andre til slutt ble OL-klare.

DENNE spesialtilpassede OL-kvaliken skaffet eventyrerne mange kritikere blant de mange bra skiløperne som også gjerne ville konkurrere i Pyeongchang, men som aldri ble med på dissse konstruerte kvalikfeltene.

Et par av disse konkurrentene klaget til FIS etter å ha sett dette systemet på nært hold i rulleskirenn i Tyrkia. Der stoppet plutselig tidtakersystemet, og arrangøren leverte i stedet inn en resultatliste med håndtatte tider.

Denne lista viste også et forbløffende jevnt kvalikfelt, og det lå an til OL-tur for flere av deltakerne. Problemet for den vel ivrige arrangøren var bare at innspurten også ble filmet med et mobilkamera, og den filmen stemte såvisst ikke med den håndtatte resultatlista. Den tette innspurten var manipulert.

EGENTLIG har langrennsledelsen i FIFA ønsket å starte en juridisk prosess mot disse uærlige arrangørene, men det ender nok heller med nye poengregler og skjerpet kontroll med rulleskirennene for å stoppe svindelen.

I mellomtida var rekordmange 65 nasjoner med i langrenn under Pyeongchang-OL. Der sikret de fem eventyrerne fra Bogota-løpene seg de fem siste plassene på 15km fri, og kanskje ikke så rart:

  • Nå var det plutselig ikke bare sekunder som skilte opp til de som kunne gå på ski, men derimot ti, femten minutter.

For langrennsverdenen var blitt bedratt igjen.

Og denne gangen ikke øverst på resultatlista. Men helt nederst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!