BLIDERE ENN PÅ DETTE BILDET: Petter Northug fikk såpass juling av Emil Jönsson i diagonalgang, at han måtte ta grep for to år siden. Lillebror Tomas tok rollen som superrask svenske. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
BLIDERE ENN PÅ DETTE BILDET: Petter Northug fikk såpass juling av Emil Jönsson i diagonalgang, at han måtte ta grep for to år siden. Lillebror Tomas tok rollen som superrask svenske. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

Brukte lillebror som «Jönsson» etter grisebank for to år siden

- Jeg fikk såpass juling at jeg måtte gjøre noe.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Emil Jönsson så én mulighet til å vinne dagens klassisk sprint i Val di Fiemme: Han måtte bruke sin vanvittige styrke i diagonalgang til å løpe fra Petter Northug og Nikita Krijukov i den siste bakken før stadion.

Det gikk ikke. For selv om svensken fikk meter på Northug på andreplass, ble aldri avstanden stor nok, Petter klamret seg fast og var i perfekt angrepsposisjon på vei ut mot oppløpet.

Det skal Tomas Northug ha takk for, forteller sølvvinneren.

- Jeg skjønte at jeg måtte ta tak i løping og diagonal. Jeg fikk såpass juling for to år siden, på oppløp, jeg ble parkert og hadde ikke sjans til å henge på. Jeg hadde nesten gitt opp, sier Petter Northug til Dagbladet.

- Så har jeg heldigvis en bror som er raskere enn meg akkurat i sånn diagonalspringing, han har litt sånn Jönsson-takter, og det har han matchet meg på. Han har gjort meg skjerpet, og jeg har funnet en bedre stilling med overkroppen i forhold til beina, som gjør at jeg klarer å saksespringe med beina som Emil gjør, sier han.

- Hva synes Tomas om det du viste i dag, da?

- Jeg har ikke fått noen melding fra ham ennå, han lar seg ikke imponere så lett. Han var vel den siste som vant et skirenn av oss, han tok en dobbeltseier i skandinavisk cup her forleden, så det er vel på tide at jeg trår til også, sier Northug med et smil.

Som Mosvika vs. Oslo
Krijukov kunne han som ventet ikke gjøre noe med, men sølvet på klassisk sprint ser han nesten som en seier. Derfor var det også fint å få medaljen rundt halsen i Cavalese sentrum i kveld.

- Det var fint, det er god atmosfære her, og mer trøkk enn jeg hadde forventet, det var artig.

- Hvordan er det sammenliknet med medaljeseremoniene i Oslo i 2011?

- Det blir vel som å dra ut i Mosvika kontra Oslo, det blir ikke det samme. Men vi visste at det vi opplevde i Oslo var en gang i livet, det er ikke normalt. Dette er vel mer normalt når man snakker om langrennsmesterskap, sier Northug.

Søndag fortsetter medaljejakten med duathlon, der har nordmannen planen og målet klar.

- Vi vet jo at folk som Dario (Cologna) har ladet opp, for eksempel, han ønsker nok å vinne der. Men det gjelder å finne seg en bra posisjon på klassiskdelen, så jeg er i angrepsposisjon på sisterunden, da kan det bli kult.

Fornøyd med svenskesinne
Emil Jönsson gikk gjennom pressesonen uten medalje i dag, han ble bare nummer fire, og innrømmer at han helst skulle stått på pallen, selvfølgelig.

Svensk media har gjort et stort nummer ut av Northugs knallharde analyse av svenskens innsats etter løpet - mobbing og hån er ord som går igjen.

Det tar ikke Petter Northug så tungt etter første VM-dag.

- Det er en seier det og, er det ikke det? Det er vi glade for, sier han til Dagbladet med et bredt glis.