Brukte «steinalderdop»

Russiske Jirina Korzjanenko brukte samme stoff som Ben Johnson tok i 1988.

Korzajenko ble i dag fratatt gullet i kulestøt. Prøven hennes inneholdt stanozolol. Det er det samme stoffet sprinteren Ben Johnson brukte før han ble avslørt under OL i Seoul for 16 år siden. Det var forrige gang en gullvinner i friidrett mistet OL-medaljen på grunn av positiv dopingtest.

Siden den gang er det gjort enorme framskritt både blant fuskerne og dopingjegerne. Mens stadig nye versjoner av såkalt «designerdop» dukker opp, som skal være umulig å spore i prøver, er det smått sensasjonelt at Korzjanenko har brukt stanozolol.

- Det er steinalderdop. Det gjør hele saken enda verre for oss, sa Nikolaj Durmanov i den russiske OL-komiteens antidopingkommisjon.

Hele Russlands OL-tropp ble testet før avreise til Aten, men det svært avanserte dopinglaboratoriet i Aten fant likevel spor etter stanozolol i Korzjanenkos prøve, avgitt etter at hun utklasset konkurrentene i kulekonkurransen i Olympia forrige uke.

«Hiroshima»

- Det var en svært liten konsentrasjon, bare noen få nanogram, sa Durmanov som medga at det innebærer at det er nesten helt sikkert at hun fikk i seg stoffet før hun reiste til Aten.

Russernes avgjørelse om å teste alle sine utøvere før avreise ble tatt fordi de ville unngå en ny skandale som i Salt Lake City der Olga Danilova og Larissa Lazutina testet positivt på NESP.

Men om russernes analyser ikke greide å spore stanozolol, er det lite håp om at de skal greie å fange opp dopingmisbrukere som har fulgt med i timen.

- Vi ville unngå et nytt Salt Lake City, men i stedet fikk vi dopingens Hiroshima, sa Durmanov.

Stor skade

Korzjanenko vant kvinnenes kulekonkurranse onsdag. Kulestøt ble som eneste OL-idrett plukket ut til å avvikles i Olympia der antikkens olympiske leker ble arrangert. Den gang fikk bare menn delta.

- De spesielle omstendighetene rundt konkurransen gjør dette enda verre. Det har ikke bare skadet russisk idrett, men hele den olympiske ånd, sa Durmanov.

Yumileidi Cumba fra Cuba overtar gullet. Tyske Nadine Kleinert får sølvet, mens Svetlana Krivelijova fra Russland overtar bronsemedaljen.

Korzjanenko er også tidligere dopingdømt. Hun mistet VM-tittelen innendørs i 1999 på grunn av en positiv prøve, også da på stanozolol.

- Hun er helt ute av seg og benekter at hun har brukt stanozolol siden hun ble tatt for fem år siden, sa Durmanov, som regner med at hun blir utestengt på livstid.

(NTB-DPA)