Brunel forsinket igjen

Ocean Race-båten «Brunel» har vært sist i alle etapper den har deltatt i. Også turen på en containerskipdekk endte etter tidsskjema.

(Dagbladet.no:) Etter å ha gjennomgått full rehabilitering fra kjøl til mastetopp er «Brunel» snart tilbake i Volvo Ocean Race. Mandag kommer båten til Baltimore i USA.

Mens de seks andre båtene i Volvo Ocean Race har vært både i Wellington på New Zealand og i Rio de Janeiro i Brasil, har «Brunel» (som startet under navnet Sunergy and Friends) gjennomgått en grundig oppgradering.

Brunel-eierne og skipperen var lut lei av å ligge helt sist i feltet uten noen mulighet til å nå igjen båtene foran. Derfor ble båten satt på land da den nådde hjemmehavnen i Australia. Der har verftsarbeider og båtbyggere jobbet for fullt.

For sent

I snart sju uker har «Brunel» stått på dekket på den norske containerskipet Tampere, og tre dager etter fastsatt tidsskjema kommer «Brunel» frem til det nokså stressede shore-crewet i Baltimore. Så snart de har fått frigjort båten fra amerikanske tollmyndigheter starter arbeidet med å få båten rigget og på vannet.

Ny kjøl og mast skal tilpasses og de relativt omfattende justeringer under vannlinjen skal nå prøves ut skikkelig. Båten har blant annet fått nye kjølfoiler foran masten. Disse skal blant annet løfte båten i vannet under seilingen.

Men det er bare fem dager fra båten ankommer Baltimore til den skal være klar på startstreken for havneregattaen i Chesapeake Bay. Da skal blant annet helt nye seil prøves for første gang.

Kritikk

SNART PÅ PLASS IGJEN: Mandag er Brunel på plass i Volvo Ocean Race igjen. Da blir det også klart hvem som skal seile den australske båten til Gøteborg. Foto: REUTERS
SNART PÅ PLASS IGJEN: Mandag er Brunel på plass i Volvo Ocean Race igjen. Da blir det også klart hvem som skal seile den australske båten til Gøteborg. Foto: REUTERS Vis mer

Så er det å håpe at de får litt bedre tid før start enn de hadde da førsteetappe startet i Vigo i november i fjor. Da var båten klar og kom seg opp til startområdet 15 minutter før startskuddet gikk!

Siden båten har gjennomgått såpass store forandringer at den mister de 11,5 poengene den hadde samlet opp på sine mange sisteplasser. «Brunel» starter på null poeng og har bare etappeseire, havneregattaer og ære å seile for.

Men ikke alle synes at «Brunel» i det hele tatt burde få starte igjen i årets Volvo Ocean Race.

- Det er nok litt rart, ja, sier Ericsson Racing Teams sjef, Magnus Olsson, som sammen med mange andre i Ocean Race-sirkuset ikke liker at «Brunel» skal kunne ta viktige poeng som kan kunne komme til å endre sammenlagtlista i Gøteborg i juni.

Hvem som skal seile «Brunel» på de neste etappene er ennå ikke klart, men Grant Wharrington er fortsatt med som skipper. I tillegg er nederlandske Eduard van Lierde med som baugmann.

Resten av laget blir annonsert mandag.