Verdenscup langrenn: Aleksandr Bolsjunov suveren

Brutal norsk revansje

Aleksandr Bolsjunov så helt overlegen ut før vinter-OL i ekstrem tynn luft. Men så slo Norge tilbake.

SPORTSNYHETENE: Under fem-mila for herrer i Engadin viste Simen Hegstad Krüger som forventet spesielle kvaliteter i tynnluft. Det er spennende før et OL i ekstrem høyde neste vinter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I GÅR viste en råsterk Aleksandr Bolsjunov hva som venter norsk langrenn i tynnlufta under OL i Beijing neste vinter, men oppvisningen holdt bare et døgn:

  • Så var russeren sjanseløs mot Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund i spurten på 5-mila i verdenscupfinalen i Engadin.

Bolsjunov ble så kjørt på toppen av den siste bakken, at også Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg dro forbi. Da hadde Krüger dratt opp farten på de siste kilometerne såpass at russeren ikke var så rask lenger.

Total norsk dominanse altså i ekstremhøyde; med den sterke svenske distanseløperen Jens Burman som eneste utlending blant de fem beste.

Sammen med Heidi Wengs spurtseier over Ebba Andersson på 30km noen timer før, gir det Norge et strålende utgangspunkt et snaut år før vinter-OL i den vanskelige tynnlufta.

DRAMA: Det var duket for det første møtet mellom Johanns Høsflot Klæbo og Alexander Bolshunov etter dramaet under ski-VM, og russeren viste muskler. Video: NRK Vis mer

FOR det er erfaring dette er snakk om. Egentlig var det meningen at de norske langrennsløperne skulle bruke flere år på å forberede seg til OL-renn i tynnluft. Etter den overveldende suksessen i Seefeld-VM i 2019, samlet Eirik Myhr Nossum treningsgruppa si om et ambisiøst opplegg for høydetrening.

Tanken var å prioritere OL 2022 om nødvendig også foran Oberstdorf-VM. Flere av løperne var villige til å ta en sjanse for å skaffe seg mer erfaring med det å gå i tynnluft, men reiseforbudet fra mars i fjor stoppet alt.

FØR viruset slo til, kom likevel det norske laget i gang med verdifull testing. Høsten 2019 var både guta og jentene samlet flere uker i den franske fjellbyen Font Romeu helt sør på grensa til Spania.

Dette oppholdet ble brukt til testing av løpsopplegg i ekstremhøyde. Tankene var å få svar på hvorvidt en mer bevisst fartsstyring kunne gi resultater under slike forhold.

Og det stemte.

DEN nye verdensmesteren på 5-mil, Emil Iversen, var blant de løperne som lærte mye der nede. Han har vanligvis slitt i tynnluft, og fikk en smell i det første testrennet. Da var avstanden opp til Simen Hegstad Krüger på en 16km i 1800 meters høyde, opp mot to og et halv minutt:

- Jeg har ikke noe å gjøre i OL, sa Emil oppgitt til trenerne da han kom til mål på den testen.

Så fikk vi som stod rundt med notatblokk høre det:

- Bare skriv at dette er en fadese. Jeg tar det med strak rygg.

DET gjør alltid Emil. Den høsten var han allerede i gang med den omleggingen av treningsopplegget som har løftet karrieren hans så flott de to siste vintrene. Mange flere timer med roligere økter har gitt grunnlag til å prege løp som 5-mila i VM sist søndag.

I Beijing-OL kommer den andre favorittøvelsen med 15 km klassisk, og da gjelder det å ta de sekundene som varierer gjennom rett løpsopplegg.

Og det var akkurat det som skjedde etter gjennomgangen av det første testrennet der i Font Romeu den høsten. For analysen av hvor han tapte sekundene, ble til et helt annet løpsopplegg i test nummer to uka etter.

Plutselig var Emil nær teten igjen.

SPORTSNYHETENE: Heidi Weng gikk endelig til topps i et verdenscuprenn. Vis mer

OPPLEGGET før OL er altså å få lange nok høydeopphold til at løperne lærer seg å konkurrere effektivt med mindre tilgjengelig oksygen. Akkurat det å jobbe med fartsstyring som verktøy, er en kjent metode.

I OL-løypene utenfor Salt Lake City i 2002 på litt over 1700 meters høyde, avgjorde en meget godt forberedt Bente Skari sekundstriden på 10km klassisk mot de to russiske dopsvindlerne Julia Tsjepalova og Olga Danilova helt mot slutten.

Da hadde Skari lenge slitt med å finne ut av sin egen optimale marsfart i tynnluft. Både under og etter høydesamlingene inn mot disse lekene, var hun usikker. Men med erfaring kom til slutt et veldisponert gulløp som endte med minde enn fem sekunders differanse til Tsjepalova på bronseplass.

Før altså Danilova forsvant ut for dopingjuks med blodet sitt, fra et russisk kvinnelag der Julia Tsjepalova ble avslørt på samme måte noen år seinere.

MANGEL på nok oksygen frister noen langrennsløperne til snarveier i tynnlufta. Med en bedre internasjonal kontroll, blir det vanskeligere å gjennomføre denne svindelen. Og lettere å få uttelling for de løperne som naturlig presterer godt i ekstrem høyde.

Johannes Høsflot Klæbo ser ut til å være i den kategorien etter flotte løp i Davos tidligere sesonger. Denne helga var ok på 15km i går og sterk på 5-mila i dag. Der slapp han ikke Krüger og Holund før helt på toppen av den siste lange stigningen, og spurtet deretter ned en stiv Aleksandr Bolsjunov.

Likevel mangler Johanners erfaring med lange treningsopplegg i høyden. Det skulle ha skjedd før denne sesongen, men muligheten glapp i frykten for å reise ut av Norge.

NORSK langrenn kommer uansett med en svært spennende skiløper til det nye nasjonale langrennsanlegget i Zhangjiakou på rundt 1770 moh i fjellene 18 mil nord for Beijing. Simen Hegstad Krügers nivå i tynnluft var tydelig på den siste mila på dagens 5-mil på samme høyde.

Testene har da også vist at dette er en perfekt høyde for Simen Hegstad Krüger:

- Det er fascinerende å se så mange topptrente folk bli satt ut, mens en løper bare er helt rå. Det er det som gjør toppidretten så mystisk, sa lagkompisen Didrik Tønseth etter det første testløpet høsten 2019 i Font Romeu.

Den gang utklasset Krüger resten av laget slik han pleier å gjøre på denne høyden. Avstanden ned til sluggeren Hans Christer Holund på andreplass var på oppsiktsvekkende 47 sekunder.

SIMEN er født med en blodprosent som gir ham en fordel i tynnluft. Det fikk landslagsgutta en spesiell innføring i på treningsleir i Alpene sommeren før. Da dro Krüger opp mot Stelvio-passet på 2757 moh, i en test med stigning på rundt 1300 meter. Fortsatt går det store ord om farten hans opp de høydemeterne.

Det er den mestringsfølelsen av å hente ut egne forutsetninger som hele laget skal trene fram. Blant gutta virker det svært lovende. I går var det sju norske landslagsløpere blant de 13 beste. Og på dagens 5-mil altså fire løpere foran Bolsjunov.

Hos jentene er Therese Johaug vant til å trene og konkurrere i tynn luft. Gjerne sammen med Ingvild Flugstad Østberg som har sterke resultater i Davos.

I beste fall er Ingvild tilbake i godt slag til OL-sesongen. Med Heidi Wengs seier i dag og Helene Marie Fossesholm to gode renn i tynnluft, har Norge et glimrende utgangspunkt for distanserennene i ekstrem høyde. Bare norske løperne får trent naturlig i høyden et snaut år framover.

DET er jo ikke tukling med sære treningsformer i høydehus som skal bygge form fram til Beijing-OL. Den brede norske suksessen i ski-VM har igjen vist verdien av sosiale samlinger med tradisjonell norsk utholdenhetstrening inn mot store mesterskap.

Det får holde også når lufta blir tynnere i OL.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer