<strong>SAMLET I SOSIAL PROTEST:</strong> Stjernene i Kansas City Chiefs samlet til markering mot Trumps Usa under serieåpningen sist uke. Nå håper Donald Trump på svake TV-tall for sporten, men det er ikke gitt at den lille seer-nedgangen hjelper ham. AFP/Jamie Squire/Getty Images.
SAMLET I SOSIAL PROTEST: Stjernene i Kansas City Chiefs samlet til markering mot Trumps Usa under serieåpningen sist uke. Nå håper Donald Trump på svake TV-tall for sporten, men det er ikke gitt at den lille seer-nedgangen hjelper ham. AFP/Jamie Squire/Getty Images. Vis mer

Donald Trump i konflikt med NFL

Brutale TV-tall

Stjernene i amerikansk fotball har valgt side i kampen mot sosial urettferdighet. Trump håper de blir straffet av TV-seerne.

Publisert

TIL VANLIG er USAs president Donald Trump sykelig fiksert på TV-tall. Under corona-pandemien har det vært så ille at han har skrytt av alle TV-seerne som har fulgt pressekonferansene hans om den vonde sykdommen:

- Fordi ratingene på pressekonferansene mine er så høye; ifølge NY Times omtrent som finaletallene fra «Bachelor» eller «Monday Night Football», blir de lamme mediene GÆRNE, tvitret han fornøyd mens de amerikanske dødstallene begynte å stige i våres.

Det med TV-tallene er en dårlig vane han fikk som stjerne i realityseriene «The Apprentice» og den ikke helt vellykkete oppfølgeren «The Celebrity Apprentice».

Eller som Trump selv forklarte sin egen sykdomsdiagnose med et par tweets underveis i det tidligere livet som realitystjerne:

- Hvorfor er det ingen som nevner at Nielsen Rating for «Apprentice» etter 12 sesonger feier over alt og alle, klaget han vinteren 2013 og fulgte opp:

- NBC har akkurat annonsert at 1 time av «Celebrity-Apprentice» vil bli utvidet til 2. Fantastisk hva gode ratinger kan gjøre!

Problemet var bare at TV-tallene for de to realityshowene hans den vinteren var de svakeste noensinne.

Men for en som ikke lar seg nevneverdig berøre av virkeligheten, er det akkurat nå dårlige TV-ratinger som gjelder. Ikke for Trumps avskiltede realityshow, men for den kjempepopulære amerikansk fotballen.

BAKGRUNNEN er den gryende sosiale bevisstheten blant sportsheltene i USA. Der har historisk de svarte basketballstjernene vært pionerer. Det er demografisk naturlig. I National Basketball Association (NBA) er over 80 prosent av spillerne svarte, og de aller beste har lenge tilhørt Trumps skarpeste kritikere.

Derfor har presidenten også for lengst avfeid både basketballspillerne og deres muligheter på TV-ratingen:

- Basketball-ratingene er rett ned, og de kommer ikke tilbake, tvitret han etter at NBA-spillerne sist måned streiket på grunn av politibrutaliteten, og her stemmer nok profetien hans.

DET er imidlertid ikke nødvendigvis på grunn av politikken. NBA har hatt nedgang i det tradisjonelle TV-markedet i flere år, og årsakene er mange. For eksempel noe så banalt som at lineært TV går ned, mens nettbruken vokser.

I de fleste politiske diskusjonene om TV-rating blir denne teknologiske forklaringen behendig glemt. Høstens tall er sterkere enn mange hadde trodd. I den grad det er mulig å sammenlikne dagens sportsinteresse med historiske TV-tall.

Når sporten selv er kritisk til varen den selger, drar ekspertene spesielt fram den store nivåforskjellen. Bare fire lag har vunnet hele 50 av 73 NBA-mesterskapene. Med et svært hardt kampprogram, blir det for mange uinteressante kamper om de så formidles på vanlig TV eller streames på nett.

UANSETT kalkulerer Trump med at de fleste av TV-seerne til basketball allerede er tapt før presidentvalget i november. De store basketball-navnene er stemmemagneter for demokratene.

Da er den atskillig større og tidligere upolitiske amerikanske fotballen, langt viktigere for presidenten:

  • Når Donald Trump de siste åra har utfordret også den mektige National Football League, har han tatt en politisk sjanse.

Da debatten om kneling under nasjonalhymnen før NFL-kampene tok av i 2017, var NFL-ledelsen lydhøre for Trumps kritikk. Politidrapet på George Floyd i vår snudde alt.

Denne sesongen har NFL åpnet for alle typer protestaksjoner mot sivil urettferdighet i USA, og Trump er tydelig presset.

Kampen om TV-tallene til amerikansk fotball er blitt brutal.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 02.02.2015 TABBEN SOM ØDELA ALT: Malcolm Butler sørget for at Patriots kunne juble for seier i årets Super Bowl-finale etter sin interception rett før slutt. Video: Viasat Vis mer

GJENNOM hele den første serierunden var det politiske protester på alle baner. Fem lag ble sittende i garderoben under nasjonalhymnen, mens samtlige stilte seg bak den nye sosialt bevisste linjen.

For Trump og hans tilhengere blir det derfor viktig å vise at fotballen taper på en slik politisering. Dårlige TV-tall er godt nytt for mange republikanere, og de får det til dels som ønsket:

  • Mens sporten forventet at de sterke seertallene fra de siste sesongene skulle fortsette, peker pilene foreløpig ned.

De første tallene antyder en nedgang på litt under ti prosent, men det er store interne forskjeller. Og igjen et mediemarked i endring som gjør at sammenlikningene halter.

SPØRSMÅLET er likevel om en effektiv TV-boikott i det hele tatt gir det republikanske partiet noen politisk gevinst. Undersøkelsene fra Donald Trumps forrige aksjon mot NFL for et par år siden, konkluderte med at han oppnådde tilnærmet null, selv om nye meningsmålinger før årets sesongstart viste at radikaliseringen av amerikansk fotball ville svekke interesse mye blant republikanske. velgere.

Men her er det ikke de aller ivrigste velgerne som teller. Med over 20 millioner TV-seere bare på åpningskampen sist uke, når spillernes tydelige sosiale markeringer mot Trumps USA, mest av alt tvilerne. NFL-publikummet er i utgangspunktet helt jevnt fordelt politisk. Da betyr det ingen ting om noen av Trumps egne slår av.

DESSUTEN blir dette en kampanje uten støtte fra hans egen PR-kanal Fox; det eneste TV-selskapet republikanske velgere stoler på. De sitter med egne rettigheter for NFL, og startet fotballsesongen med et brak:

  • Søndag satt Fox ny rekord for «Dagens Kamp» med nær 26 millioner seere på oppgjøret mellom Tampa Bay og New Orleans.

Det i seg selv var ironisk. Superstjernen på New Orleans er jo Drew Brees; den hvite spilleren som i sommer fortalte hvordan han endelig hadde forstått de sosiale utfordringene for svarte i USA.

Denne personlige omvendelsen ble et vendepunkt for amerikansk fotball, og nå ble alt dette direktesendt på republikanernes favorittkanal.

Og akkurat det er ikke noe godt nytt for Donald Trumps håp om dårlige TV-tall. I hver eneste NFL-kamp fram mot valget 3. november kommer titalls millioner amerikanere til å bli minnet om at alt så visst ikke er på stell i Trumps USA.

Til slutt kan det også bli en brutal virkelighetssjekk for den rating-glade presidenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer