Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Brutale VM-forhold venter Pedersen i Kramer-duell

Sverre Lunde Pedersen får 25.000 hjemmefans og Sven Kramer mot seg i kampen for å ta VM-gullet på skøyter. Nordmannen liker vårværet og krevende is. 

GULLKAMP: Sverre Lunde Pedersen (foran) i aksjon på fellesstart-OL. Fredag starter kampen for VM-gull i allround. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GULLKAMP: Sverre Lunde Pedersen (foran) i aksjon på fellesstart-OL. Fredag starter kampen for VM-gull i allround. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johann Olav Koss er siste nordmann med seier i allround-VM. Det skjedde i 1994 da han var best sammenlagt etter 500, 1500, 5000 og 10.000 meter.

Værprognosene for VM-dagene (fredag, lørdag og søndag) forteller om tøffe forhold utendørs på Amsterdams OL-stadion fra 1928. Lørdag meldes det om opp til hele 14 varmegrader og noe vind. Søndag skal det regne solid midt på dagen.

Kjølemaskineriet i Nederland kommer til å måtte jobbe på høygir for å holde forholdene rimelig bra, men det kan likevel bli tilløp til softis for løperne.

_ Det blir ikke drømmeforhold, og det passer meg. Jeg har gått på skøyter utendørs siden oppveksten, men det kan jo være at det ikke blir helt rettferdige forhold. Det kan kanskje være med å bikke det litt til min fordel, sier Pedersen til NTB.

Fortsatt sterk

Han viste knallform i OL der han blant annet dro Norge til lagtempogullet.

– Jeg var litt sliten etter at jeg kom hjem og hvilte mye og trente lite forrige uke. Det føles som jeg har krefter fortsatt, sier han.

Etter OL-suksessen merker han interessen mer på kroppen.

– Jeg var ikke så mye utenfor døren (forrige uke), men de gangene jeg var det, så vanket det mange gratulasjoner, sier han.

Sven Kramer er favoritt til å ta VM-gullet. Det er utsolgt, 25.000 tilskuere, hver av de tre dagene.

– Kunne smakt å høre stadion bli stille når du slår Kramer på 10.000-meteren?

– Gøy å stilne publikum ja. Det ville vært litt ekstra, sier Bergens ene store skøytesønn.

Første etter Koss?

Den andre er sprinteren Håvard Holmefjord Lorentzen som tok OL-gull på 500-meteren og ble sprintverdensmester sist helg.

– Koss tok sammenlagttittelen i 1994?

– Det husker jeg ikke. Da var jeg bare to år gammel. Mitt første egentlige VM-minne er fra VM i 2009 på Hamar. Før det var Ådne Søndrål mitt store forbilde, sier Pedersen til NTB.

Landslagstrener Sondre Skarli ønsker i likhet med eleven vestlandsværet velkommen til Amsterdam kommende helg.

– Det må bare blåse og regne så mye som mulig for oss, selv om det jo er en fare for at det ikke blir like forhold med en slik type vær, sier han til NTB.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!