Brutalt ærlig: - Jeg sliter

Ståle Solbakken står fram som en stadig større landslagstrener for Norge. Men etter 2-0-seieren over Montenegro innrømmer 53-åringen: - Det er ganske annerledes enn å være klubbtrener. Jeg sliter litt med det.

TRIUMF: Ståle Solbakken og Norge slo Montenegro 2-0. Foto: Bjørn Langsem
TRIUMF: Ståle Solbakken og Norge slo Montenegro 2-0. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
  • Norge - Montenegro 2-0

ULLEVAAL (Dagbladet): Et fullpakket Ullevaal. 2-0 til Norge. Og lekre scoringer av Mohamed Elyounoussi.

Naturligvis kunne du finne noe å trekke for. Men alt i alt ble det en svært hyggelig kveld i VM-kvaliken på nasjonalarenaen i går. Publikum er tilbake, coronaen er «glemt» og håpet om VM-sluttspill lever.

Trener Ståle Solbakken virket utladet på pressekonferansen etter kampen. Samtidig kom han med en innrømmelse etter ti måneder som landslagstrener.

Han fikk spørsmål om hvordan han hadde det på sidelinja i de nervepirrende sluttminuttene da det fortsatt sto 1-0.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Det er ikke synd på meg. Men jeg må si dette er ganske annerledes enn å være klubbtrener. Det er det, faktisk. Jeg sliter litt med det. Jeg skal være ærlig å si det. Jeg sliter litt med det.

Han fortsetter:

- I morgen kunne jeg tatt spillerne inn hvis det hadde gått gærent. Så kunne jeg gått gjennom det stille og rolig med dem, og visst at det var kamp torsdag eller lørdag. Det er forskjellen fra å se dem om fire-fem uker.

Seier eller tap kan være forskjell på himmel eller helvete for en landslagssjef i flere uker. Da Solbakken var trener i HamKam, F.C. København, Köln og Wolverhampton kunne han rette opp feil og mangler allerede neste dag.

DIRIGERER: Ståle Solbakken tok av Martin Ødegaard ni minutter før slutt. Foto: Bjørn Langsem
DIRIGERER: Ståle Solbakken tok av Martin Ødegaard ni minutter før slutt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det er deilig å kunne sende spillerne av gårde med en positiv opplevelse, sier han.

- Jeg skal passe meg for ikke å ringe spillerne annenhver dag. De har sin egen klubbhverdag. Det er noe jeg må leve med.

Solbakken var inne på det samme også etter samlingen i september. Rykk-og-napp-jobbingen som landslagstrener er en voldsom omstilling.

Men det hjelper at det går bra. Og at Norge ligger på andreplass i gruppa.

Nederland har 19 poeng og leder. Deretter følger Norge (17 poeng), Tyrkia (15 poeng), Montenegro (11 poeng), Latvia (5 poeng) og Gibraltar (0 poeng).

IRRITERT: Ståle Solbakken ble åpenbart irritert over et spørsmål om Tyrkias seier mandag kveld. Video: NTB Vis mer

Håret i suppa i går var at Tyrkia vant 2-1 på overtid mot Latvia. Dermed klarte vi ikke å riste dem av oss i kampen om andreplassen, som gir playoff.

Da Solbakken fikk spørsmål om dette på pressekonferansen av en NRK-journalist - med antydning om at Tyrkia-seieren ødela kvelden - ble han irritert:

- Jeg synes du har et sinnssykt feil tema. Dette er noe som skjer over lang tid. Hva skjedde forrige gang Tyrkia og Montenegro spilte? Tyrkia ledet 2-1, men Montenegro scoret på det siste sparket på ballen. Dette er fotball, sa han.

- Hvis du vil vinkle det på noe som skjer langt borte herfra, så får du gjerne gjøre det. Det får vi ikke gjort noe med. Akkurat som da vi kom inn på samlingen. Vi får ikke gjort noe med dem som ikke er her.

- Men tar spillerne det på samme måte som deg?

- Jeg har ikke hørt noen som har nevnt denne kampen (Latvia-Tyrkia), bortsett fra deg. Det er ingen andre enn deg som har nevnt det her heller, påpekte Solbakken på pressekonferansen.

Men i det store og hele var han fornøyd:

- Jeg er stolt av gutta. Vi var i kjelleren. Vi gikk tomme for krefter tidlig. Vi var kanskje litt naive da vi gikk ut i et så høyt tempo. Vi presset dem godt. De var ikke over midten før vi scoret. Men det kostet krefter.

Tomålsscorer Mohamed Elyounoussi ble kåret til Norges beste spiller av Dagbladet.

- Det var fantastisk å spille foran et fullsatt Ullevaal. Du får gåsehud under nasjonalsangen, det genererer energi. Dette er starten på noe stort, mener «Moi».

De to siste kampene i VM-kvaliken er mot Latvia 13. november og Nederland 16. november.

VM-KVALIK

Nederland861129-619
Norge852115-617
Tyrkia843119-1515
Montenegro832311-1111
Latvia81258-135
Gibraltar80083-340

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer