Ny TV-suksess for Kristian Kjelling

Brutalt ærlig på TV

TV-kommentator Kristian Kjelling speiler en ny, mye mer sympatisk norsk selvtillit. For denne gangen er vi ikke så kjepphøye når vi vinner.

NY STANDARD: TV3s kommentator Kristian Kjelling imponerer mest i et håndball-VM der Norge ikke var oppe på toppnivå før gårsdagens kalasseier 36 - 23 mot Algerie. Akkurat på dette bildet framstår også landslagstrener Christian Berge tilsynelatende fornøyd med hvordan denne sporten nå blir mindre sjåvinistisk og mer ærlig formidlet. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
NY STANDARD: TV3s kommentator Kristian Kjelling imponerer mest i et håndball-VM der Norge ikke var oppe på toppnivå før gårsdagens kalasseier 36 - 23 mot Algerie. Akkurat på dette bildet framstår også landslagstrener Christian Berge tilsynelatende fornøyd med hvordan denne sporten nå blir mindre sjåvinistisk og mer ærlig formidlet. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

DA lille Norge for noen tiår siden virkelig ble gode i toppidrett, fikset vi det slett ikke.

- Det er typisk norsk å være god, sa statsministeren vår i en nyttårstale til nasjonen den gang. På stigende rus mot Lillehammer-OL i 1994 og verdensherredømme i vintersport, kunne det se ut som om den vanligvis reflekterte Gro Harlem Brundtland fikk rett.

Men det ble ikke slik:

  • Ganske raskt virket det mer typisk norsk «å tro at vi var spesielt gode».

Vi «de utvalgte» altså. Den nye supermakten i langt flere idrettsgrener enn ski og skøyter, ble for høye på oss selv og tidvis klysete..

Snart var vi landet der sportsheltene under pressekonferansene kunne more seg med å pælme frukt på lagkamerater som ble intervjuet. Bare fordi de var gutta boys, nyrike og eide den nasjonale scenen.

Omtrent sånn følte mange nok andre nordmenn seg også i forhold til resten av verden. At all suksessen og rikdommen som fulgte med det å være født i Norge, ga oss rett til å være oss selv nok.

Desto bedre å høre TV3-kommentator Kristian Kjelling som nå er befriende ærlig med Norge etter 25 års sammenhengende framgang i internasjonal idrett.

EN fortsatt ganske fersk TV-kommentator med sunn tilnærming til det med usunn nasjonal selvhevdelse, er foreløpig beste nordmann i et sportslig sett ikke helt vellykket håndball-VM før klasseseieren 36 - 23 mot Algerie seint i går kveld.

Nå viser håndballgutta hvorfor de kom til VM som favoritter, men sjansen er stor for at de likevel ryker ut på målforskjell. Plukker både Frankrike og Portugal de poengene de skal, er det slutt allerede på søndag.

Siden Norge ikke lenger kan avgjøre VM på egen hånd, øker presset både på laget og den TV-kanalen som har betalt dyrt for senderettighetene. Det gjør den høye kvaliteten på begge disse aktørene enda mer imponerende.

DET er gått fem år siden jeg for første gang trakk fram Kristian Kjellings spesielle kvaliteter som formidler av toppidrett. Men den gang var det mest håndballgutta dette gjaldt.

For hvordan lage et godt underholdningsprodukt av et landslag som i tiår hadde spilt i skyggen av håndballjentene? Og som tilsynelatende aldri ville nå helt fram?

AKKURAT det ordnet den tidligere håndballstjerna fort gjennom en ny helt ny tilnærming til TV-jobben. Her kom en håndballkommentator som ikke lenger skulle hoie fram favorittsporten sin på vegne av fedrelandet. I stedet fikk vi høre en trygg forteller som stolte både på bildene og det han kunne forklare ut fra dem:

- Endelig en TV-kommentator som gjør deg klokere, skrev jeg.

For det var jo ren klokskap dette var.

ETTER hvert som håndballgutta har vokst til så mye mer, er også Kristian Kjellings rolle blitt tydeligere:

  • Nå speiler han en moden norsk toppidrett på sitt absolutt beste.

En nasjonal toppidrett som for lengst er blitt vant til å vinne, og skjønner hva som skal til for å holde seg der.

Og hva en slik lederposisjon innebærer av forpliktelser både overfor konkurrenter og hjemmepublikummet.

JUBEL: Her feirer de norske håndballjentene EM-gull. Se alt fra håndball-EM på Viaplay her: https://viaplay.no/sport/handball/handball-em" Vis mer

DU har hørt liknende nivå hos kommentatorene på de norske TV-sendingene fra alpint og langrenn. Altså de vinteridrettene der Norge har miljøer som har vunnet mye over lang tid, og der ekspertkommentatorene også naturlig har skaffet seg en dypere innsikt og et videre blikk på det de formidler.

I de store internasjonale lagidrettene har det iblant vært mer utfordrende. Kanskje spesielt i håndball fordi det i denne sporten er så tett mellom de situasjonene som avgjøres av dommernes skjønn.

Det gjør den nye tonen fra Kristian Kjelling tydelig.

DU merket det forleden da håndballgutta holdt på å miste VM-håpet allerede i den første kampen i hovedrunden. Den onsdagskvelden var Portugal en vrien motstander og Sander Sagosen i noen minutter før pause ikke lenger umenneskelig suveren på der ute på håndballbanen.

Derimot for røff på vei tilbake i kontra:

- Du må være forsiktig i slike situasjoner. Ni av ti ganger ender det med utvisning, forklarte Kristian Kjelling den korrekte reaksjonen til de spanske dommerne. Han sa det uten noen tanke på at det var Norge som ble hardt tatt av dommerne da vi trengte stjernen vår som mest.

Bare minutter etter kom en ganske tilsvarende situasjon. Den rammet på nytt verdens beste håndballspiller og Norge:

- Hold kjeft nå, Sander! Ellers får du bare rødt kort, fortsatte kommentatoren. Igjen brutalt ærlig også med den spilleren som har magi til å snu dette mesterskapet i norsk favør.

Om han altså får sjansen av nettopp Portugal eller Frankrike når disse to landene møtes innbyrdes på søndag med en målforskjell som gjør at de begge kan kontrollere inn hver sin kvartfinale.

MENS vi venter på avgjørelsen er det jo bare å hygge seg over god håndball. Sånt blir lettere for alle med en bånn ærlig og raus ekspert bak mikrofonen for TV3:

- Et av kampens herligste angrep. Vi får glede oss over det, supplerte sidekommentator Daniel Høglund mens håndballgutta var på kanten til å misse mot portugiserne før VM egentlig hadde begynt.

Til vanlig kan trivelige Høglund være tradisjonell stemningsskaper mer enn god nok for å få sport til å fungere som folkelig underholdning på TV. Sammen med Kjelling i kommentator-bua har også resten av brikkene forlengst falt på plass.

Dette er blitt et klassepar i troverdig sportsjournalistikk.

UANSETT utfall av dette verdensmesterskapet fortjener de norske håndballgutta den kvaliteten:

  • Etter overbevisende spill og tre medaljer i de fire siste internasjonale mesterskapene, er disse gutta blitt landets beste i lagidrett.

La gå at håndball er en tilnærmet europeisk sport, men den er stor nok til å fastslå at Norges resultater også på herresiden er oppsiktsvekkende sterke.

Og det er altså et nivå de norske spillerne holder uten å ha blitt for høye på seg selv.

DET med en nødvendig ydmykhet blir visst en varig utfordring for en norsk toppidrett som ikke ser ut til å kjenne noen grenser for framgang. For inn i 2021 er Norge bedre internasjonalt enn noen gang.

Det er da vi virkelig må skjønne hva som er god toppidrett. At det egentlig ikke teller så mye at vi alltid vinner; bare at vi vinner på en måte som er til å holde ut.

Nettopp det former den tidligere Spania-proffen Kristian Kjellings blikk på hva som lager stor idrett. At dommerne skal måles på det som er rett eller galt; ikke på det som der og da tjener oss. Og at konkurrentenes prestasjoner er like mye verdt som våre; fordi det er nivået på motstand som bestemmer vår egen verdi.

Altså at håndball og all annen sport er et spill for alle.

Og at dette i lengden gjør den aller beste idretten morsommere for oss selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer