- Brutalt, men utrolig artig

Hjelmeset på tredje etter krampeoppladning.

• Dagbladet.no fulgte Tour-prologen direkte

Odd-Bjørn Hjelmeset (36) ladet opp til Tour de Ski på verste vis. Det skulle man ikke tro etter prologen.

36-åringen freste inn til tredjeplass, bak hjemmehelten Lukas Bauer og råsterke Axel Teichmann.

Forberedelsene kunne gått mer smertefritt.

– Jeg hadde omgangssyke i seks dager rett før jul. Det var av det skikkelige slaget. Jeg hadde krampe i alle ledd, utdypet nordfjordingen om det medisinske fenomenet.

Hjelmeset gikk i tillegg sine egne veier før årets Tour. Han feiret starten på jula i familiehytta på Beitostølen, og mens resten av det norske laget dro til Tsjekkia 2. juledag, reiste veteranen til Tsjekkia først om morgenen 3. juledag.

– Det går an å gå fort på ski selv om en reiser litt sent.

Brutalt

- Brutalt, men utrolig artig

Det er godt over 20 år siden Hjelmeset gikk en slik distanse som fredag. 4,5 kilometer er ikke hverdagskost. Hans siste renn over 5 kilometer var i Hovedlandsrennet som 15-åring.

– Det var brutalt, men utrolig artig. Det burde vært flere slike renn. Jeg var spent før start. Uansett hvor gammel og rutinert man er, blir man usikker, mente Hjelmeset.

Påske

Femmilsvinneren fra VM i Sapporo sist vinter har ingen ambisjoner om å vinne Tour-en. Til det er skøyteferdighetene for svake, spesielt i sprint.

– Målsettingen er å prestere i de tre klassiskrennene. Nå har jeg gått ett bra renn. Jeg skal være utrolig godt fornøyd om jeg er inne blant de 10 beste til slutt. Da står ikke verden til påske.

Lørdag står det 15 kilometer fri teknikk på programmet.

– Jeg skal i hvert fall prøve, prøve å ligge i gruppa. Jeg er god til å henge, og det er målet for lørdag.

Godkjent

HJEMMESEIER: Lukas Bauer er en av forhåndsfavorittene. Tsjekkeren innfridde til gagns på hjemmebane i Nove Mesto. Foto: Scanpix
HJEMMESEIER: Lukas Bauer er en av forhåndsfavorittene. Tsjekkeren innfridde til gagns på hjemmebane i Nove Mesto. Foto: Scanpix Vis mer

De norske sammenlagthåpene gikk til godkjent og vel så det. Tor Arne Hetland havnet på delt niendeplass sammen med John Kristian Dahl. Eldar Rønning ble nummer 12, Simen Østensen nummer 24 og Petter Northug nummer 29.

– Bra av Tor Arne, og Petter gikk ett av sine bedre klassiske renn, konkluderte sprinttrener Ulf Morten Aune.

Aune er spent på hvilken taktikk Bauer og Teichmann legger opp til lørdag.

– Det er dumt at de ligger i tet der foran hvis de samarbeider om å gå styggfort, men jeg tror ikke det skjer ettersom Tobias Angerer havnet så langt bak.

Et fall gjorde at Angerer tapte rundt 20 sekunder, og dermed ble en av de desiderte sammenlagtfavorittene 31,4 sekunder bak på 38.-plass. Angerer lå helt der oppe før han trynet.

Teichmann ville ikke røpe hvordan han tenker, om det er aktuelt å vente på at Angerer kommer seg opp i feltet.

– Jeg vet ikke. Vi må ta en prat om taktikken i kveld, sa Teichmann.

Tour de Ski fortsetter med 15 km fri teknikk lørdag.

(NTB)

<B>BARE NESTEN:</B> Odd-Bjørn Hjelmeset avsluttet knallsterkt, men ble likevel slått av både Bauer og Teichmann.