OL i Beijing

Brutalt OL-uttak:- Drømmer blir knust

Fire skiskyttere får gå alle distansene under OL. Johannes Dale (24) kjemper om å være en dem. Det gjør også flere andre.

KLAR FOR VERDENSCUPSTART: Johannes Dale under sesongstarten på Sjusjøen. Foto: NTB
KLAR FOR VERDENSCUPSTART: Johannes Dale under sesongstarten på Sjusjøen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Noen drømmer blir knust og andre går sikkert i oppfyllelse, sier Johannes Dale til Dagbladet, før han fortsetter:

- Vi sender en tropp på seks mann og det er jo ikke alle som får gå der antakelig, så det blir jo knalltøft. Der også er vi konkurransemennesker, så det er en utfordring vi tar. Selv om det blir veldig spennende.

Norge sender i alt seks utøvere til OL i Beijing, hvor bare fire av dem får gå hver distanse under mesterskapet.

Lørdag starter sesongen for alvor, da utøverne får prøvd seg mot resten av verdenseliten under verdenscupåpningen i Östersund. Dette er også det første, av flere verdenscuprenn, som vil være tellende i OL-uttaket.

- Ikke aktuelt

Fet-gutten, som tok både bronse og sølv under VM i Pokljuka i fjorssesongen, har til gode å delta i et OL. Klarer han kvalifiseringen, blir dette dermed hans OL-debut.

Noe Dale selv tar med knusende ro.

KAN FÅ SIN OL-DEBUT: Johannes Dale. Foto: Geir Olsen / NTB
KAN FÅ SIN OL-DEBUT: Johannes Dale. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Jeg vet ikke så mye om hva som skjer rundt og jeg vet ikke hvordan det er å være i en OL-boble, så jeg har jo et veldig avslappa forhold til OL. Jeg merker jo det at når jeg tenker på det så betyr det veldig mye.

- Hvor surt hadde det vært å ikke komme til OL?

- Jeg merker det er såpass surt at jeg ikke vil tenke på det. I tankene mine er ikke det aktuelt. Jeg klarer ikke å tenke på det. Men jeg merker at hvis det ikke skulle skje, da hadde det blitt en god vinterdepresjon, så vi får prøve at det ikke skal skje.

Vetle Sjåstad Christiansen, som har herjet med lagkameratene inn mot OL-sesongen, legger ikke skjul på at også han, blir svært skuffet om OL ryker.

- Det ville vært utrolig kjipt. Da føler man jo at arbeidet man gjør er forgjeves. Det er som å sitte å skrive ei bok. Også har du glemt å ta backup også mister du boka. Det er følelsen jeg kommer til å sitte med hvis OL ryker. Den er seig.

- Har hevet seg

I fjorårssesongen var det fire norske menn blant de fem beste i verdenscupen totalt.

Johannes Thingnes Bø vant med ett poeng foran Sturla Holm Lægreid, etterfulgt av Quentin Fillon Maillet, Tarjei Bø og Dale.

Sistnevnte, som innledet sesongenstarten på Sjusjøen med en fjerdeplass på sprinten, og en 32. plass på fellesstarten, mener han har hevet seg flere hakk fra i fjor.

Først og fremst på skytingen.

- Jeg tror jeg kommer til å være bedre på skytinga, ikke minst, det er kanskje der jeg har hatt mest å heve. I sporet har jeg gått fort nok til å gjøre det mer enn bra nok. Det er på skytinga jeg virkelig har tatt steg.

- Hva tenker du om duellen mellom deg og Sturla?

- Den blir veldig spennende. Sturla var veldig jevn i fjor og gjorde toppløp i tillegg. Det var jo en kjempesesong. Jeg håper vi kan være litt jevnere, men vi har litt ulike kvaliteter da. Han har skytinga som sin forse og jeg har langrenn som min.

HYLLES: Den italienske skiskytteren Dorothea Wierer imponerer de norske skiskytterne, Vetle Sjåstad Christiansen og Tarjei Bø på Instagram. Reporter: Melina Pambou. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

- Men nå sier du at du har blitt bedre på skytinga?

- Jeg gjør jo det. Jeg står for det. Det er en dødelig kombinasjon. Jeg håper jo at når jeg får på plass skytinga enda mer, noe jeg mener jeg har gjort, så blir det her en veldig bra kombo.

- Dine egne prestasjoner bestemmer

En som hadde lave skuldrer inn mot sesongen i fjor var Sturla Holm Lægreid. Han gikk muligens ut med høyere skuldrer da han etter en strålende sesong ble nummer to i verdenscupen sammenlagt.

Han sammenlikner OL-uttaket med VM-uttaket i fjor, der det også bare var fire stykker som fikk gå alle distanser.

- Jeg tror Norge kommer til å stille med et vanvittig sterkt lag, så jeg får bare håpe jeg er en del av det laget der. Jeg håper selvfølgelig at jeg er blant de fire. Men om jeg blir med blant de fem eller seks, så skal jeg fortsatt være der å backe de andre. For vi er et såppass sterkt team, så det fortjener vi at det er en som står der og hjelper til, sier Holm Lægreid før han fortsetter:

- Hvis man gjør det godt så kommer man nok med, gjør man det ikke godt nok så kommer man ikke med. Det er rettferdig og det vet alle.

Med blant annet seier på Sjusjøen meldte rekruttløper Sivert Guttorm Bakken seg inn i kampen om OL-kvalifisering. Filip Fjeld Andersen, som er forhåndskvalifisert etter å ha vunnet IBU-cupen i fjor, er også med til Östersund.

Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Dale og Sturla Holm Lægreid er også med når det er 20 kilometer, normalprogram, det skal konkurreres i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer