Protest-drama etter femmila i Ski-VM i Oberstdorf:

Brutalt oppgjør med Bolsjunov

Emil Iversen (29) og Eirik Myhr Nossum (35) reagerer voldsomt på Aleksandr Bolsjunovs (24) manøver inne på oppløpet. - Han gjør det med vilje.

DRAMA: Dramatikk på oppløpet under femmila i ski-VM. Bilder fra NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Søndagens femmil, den avsluttende øvelsen i VM, blir nok husket i lang tid framover. Ikke bare på grunn av Emil Iversens gull, men for det voldsomme dramaet som utspilte seg etter målgang.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Femmila endte med at Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov krasjet inne på oppløpet. Klæbo suste først over mål, mens Bolsjunov ødela staven og gikk over som nummer tre - bak Emil Iversen

Russland la umiddelbart inn en protest, og juryen valgte å diske Klæbo. Akkurat nå er det Emil Iversen som står med VM-gullet, men Norge kan anke avgjørelsen til FIS' langrennskomité fram til tirsdag ettermiddag.

Iversen ikke overrasket

Også den nybakte verdensmesteren syntes synd på sin lagkamerat som ble diskvalifisert. Iversen mener Bolsjunov er skummel i feltet.

- Jeg har sett det i ettertid, og jeg føler det er en «race accident», og synes det er tøft at han blir diska. Johannes er veldig snill i feltet, og man kan kanskje ikke si det samme om han andre. Han har mange hendelser hvor jeg føler han bryter reglene, sier Iversen til Dagbladet

- Tror du Bolsjunov gjør det med vilje?

- Det tror jeg. Det overrasker meg ikke i det hele tatt. Han er skummel i feltet. Det har jeg sagt før, og det står jeg for.

Den russiske bjørnen var innblandet i en situasjon i Lahti før VM. I en utforkjøring ble finske Jon Mäki regelrett kjørt ned av russeren.

Iversen synes det er spesielt at russeren reagerer så sterkt som han gjør når han selv har vært borti det samme før.

- Det er rart. Han valgte å kjøre han rett ned, og han likte ikke det, så det var litt rart at han gjorde det selv i dag.

Emil Iversen mener at Aleksandr Bolsjunov forsøkte å presse Johannes Klæbo ut av løypa i spurten på femmila, og er svært kritisk til avgjørelsen om å diske Klæbo. Video: Løkås Vis mer

- Opptatt av å ta Johannes

Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum likte dårlig det Bolsjunov gjorde. Han synes samtidig synd på Høsflot Klæbo.

- Jeg er uenig i den bedømmelsen av situasjonen at Johannes blir dømt for obstruksjon. Jeg mener den situasjonen konstrueres av en utøver som ikke oppsøker en normal linje. Han er mer opptatt av å ta Johannes enn å velge seg et spor. Jeg synes ekstremt synd på Johannes, sier Myhr Nossum til Dagbladet.

- Hva tenker du om at han gjør det?

- Det er naturlig at du ønsker å optimalisere ting for deg selv, og gjøre ting vanskelig for andre, men her setter du folk inn i en situasjon som blir til en situasjon. Det er noe som heter at du skal følge en naturlig linje. Det er det jeg føler han ikke gjør her, sier han videre.

- Han er sikkert misfornøyd, sånn som jeg har forstått det, så var han misfornøyd med at han ikke fikk tildelt gullet, og at Emil fikk det.

Alexandr Bolsjunov var alt annet fornøyd etter spurten på femmila i ski-VM. Video: NRK / Løkås Vis mer

Bolsjunovs svar

Aleksandr Bolsjunov har blitt forelagt Myhr Nossums anklage om at han gjør det med vilje. Den russiske 24-åringen sier han ikke hadde noen alternativer.

- Jeg hadde ikke noe annet valg. Det beste valget jeg kunne ta var å ta den høyre linjen. Det var den eneste måten jeg kunne få høyere fart. Derfor tok jeg det valget og tok den høyre linjen, sier Bolsjunov til Dagbladet.

LANGT NEDE: Aleksandr Bolsjunov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANGT NEDE: Aleksandr Bolsjunov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dette skjer nå

Norge har nå 48 timer på å anke dommen. Espen Bjervig bekrefter at Skiforbundet har advokater som ser på situasjonen, men selv om alt tyder på at en anke kommer, vil han ikke bekrefte det nå:

- Nå jobber vi for at det skal komme en anke, men jeg tror ikke jeg med adrenalin opp til øra skal stå her og si at det kommer en anke. Jeg tror jeg skal la det gå de 48 timene, så skal de som er bedre enn meg, få lov til å jobbe med konkurransereglene til FIS.

- Hva syns du om situasjonen?

- Han kommer i større fart på utsida og prøver så godt han kan å ikke være til hinder for Bolsjunov, som helt klart sklir over. Han kommer innersving og sklir over selv det innerste sporet for å lukke luka og kjøre Johannes ut av løypa. Jeg synes Johannes gjør det han kan gjøre. Der er tydeligvis juryen ikke enig med oss, og mener at Johannes er til hinder for Bolsjunov.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer