Brutalt oppgjør

Det norske distanselaget er kritiske til måten de taklet eget treningsopplegg i fjor. Under evalueringer ble det klart: Noe måtte skje.

STRESSER IKKE: Eirik Myhr Nossum, som her venter på at Espen Bjervig skal bli ferdig med et intervju, har gjort noen forandringer før årets sesong. Foto: Bjørn Langsem
STRESSER IKKE: Eirik Myhr Nossum, som her venter på at Espen Bjervig skal bli ferdig med et intervju, har gjort noen forandringer før årets sesong. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

SOGNEFJELLET (Dagbladet): Det norske distanslaget i langrenn har tapetsert pallen på distanserenn i store mesterskap de siste åra.

I Seefeld i 2019 gjorde de reint gullbord på distanseøvelsene, og i Oberstdorf vant distanselaget både femmila og 15 kilometeren.

Under årets OL derimot, leverte laget under forventning. Simen Hegstad Krüger var den eneste på distanselaget som tok en medalje (bronse på femmila som gikk over 28,4 kilometer).

Oppgjør

I etterkant har laget tatt et ordentlig oppgjør med sesongen. Det startet under evalueringen tidlig i mai, og fortsatte da landslaget samlet seg på Sognefjellet i juni.

- Vi var mange som syns det ble vel mye «kukmåling» på intervallene i fjor, sier en dønn ærlig Emil Iversen til Dagbladet.

UTEN STAVER: Dette er ikke et av Emil Iversens grep for å sikre at treningen blir roligere, men for å bygge mer styrke i beinene. Foto. Bjørn Langsem
UTEN STAVER: Dette er ikke et av Emil Iversens grep for å sikre at treningen blir roligere, men for å bygge mer styrke i beinene. Foto. Bjørn Langsem Vis mer

Trener Eirik Myhr Nossum støtter eleven:

- Litt for ofte ble det en pissekonkurranse. Det er det jeg har vært tydelig på i år. Tilbakemeldingen har vært det samme også, sier han til Dagbladet.

Harald Østberg Amundsen er glad for at utøverne har hatt en så ærlig og åpen diskusjon.

- Det har vært gode diskusjoner. Folk har vært ærlige, sier mannen med VM-bronse på 15 kilometer fristil.

-Knallhard lærepenge

Så hva var det egentlig som gikk galt? Enkelt sagt var ikke utøverne gode nok til å differensiere mellom hard og rolig trening. For ofte ble det interne konkurranser og et ønske om å «vise seg fram» foran lagkameratene på høsten, som gjorde at de rolige treningene plutselig ikke ble så rolige.

Emil Iversen var blant dem som virkelig fikk smake på konsekvensene. Han var ikke til å kjenne igjen gjennom sesongen, og er glad for at laget nå har tatt grep:

- Det er lett å bli revet med, men jeg har fått en knallhard lærepenge i at det er viktig å være seg selv, stå i seg selv og gjøre den treningen som fungerer for seg selv. Jeg må være roligere og puste mer med magen. Du må trene jævla mye, men også riktig.

- Har Nossum også fått seg en lærepenge?

- Ja, det vil jeg si. Han er veldig enig i at det ble litt for kaos på enkelte økter. Det er vårt ansvar, men vi må ha hjelp av treneren til å passe på. Vi er jo noen ville hunder hele gjengen, og da er det jobben hans å følge med og bruke noen verktøy for å sikre at vi ikke går så fort alltid.

Nossum selv sier at det er utøverne som er blitt for ivrige, men at det alltid er et felles ansvar.

Stor konkurranse

Distanselaget har den siste tida fått kritikk for å droppe mye høydedøgn, som NRK skrev tidligere denne uka. Blant kritikerne var Bjørn Dæhlie og Petter Northug.

Det vipper ikke laget av pinnen, men de kommer til å strebe etter å være mer presise i treningen og å skille enda tydeligere mellom rolige og tøffe økter:

INGEN FØLGERE: Johannes Høsflot Klæbo vil være så mye i høyden som mulig. Utøverne på distanselaget velger en annen modell. Foto: Bjørn Langsem
INGEN FØLGERE: Johannes Høsflot Klæbo vil være så mye i høyden som mulig. Utøverne på distanselaget velger en annen modell. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Vi har funnet ut av vi vil ta ned litt hastigheter på noen intervaller og heller legge til på tida. Vi er konkurransemennesker. Det er artig å måle krefter, men samtidig er det ikke sikkert at det er det beste hver dag. Noen ganger er teknikk og andre oppgaver like viktig, forklarer Iversen.

Nossum påpeker at konkurranseviljen og den interne konkurransen er bra, men han legger til:

- Vi må være best til å «pisse» når det gjelder. I perioder trener vi ganske røft, og hvis du da hiver på ekstra biten så kan det fort bli for tøft, og da brenner du lyser i begge ender, forklarer Nossum til Dagbladet.

- Vil du beskrive dette som en liten feil eller en stor tabbe?

- I utgangspunktet en liten greie i den store sammenheng. Men detaljene som skal til å bli best så er det den nøyaktigheten i den avsluttende fasen. Det er snakk om små justeringer, men vi må være mer forsiktig og nøyaktige på hardøktene.

GRANÅSEN: Andrew Musgrave er kjent i langrennsmiljøet for å trene med lite klær, Therese Johaug og Emil Iversen knuste rivalene på skiatlon og Mathias Aas Rolid måtte advare sine følgere på Instagram mot å trykke seg inn på et bilde. Video: Kristoffer Løkås og Thomas Haarstad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Jager ny detalj

Harald Østberg Amundsen forteller at blant grepene som nå blir tatt er et teknikk-prosjekt for å finne tilbake X-faktoren det norske laget føler de skal og må ha.

- Mange på sprintlandslaget har begynt å være de som går fortest både på distanse og sprint, og vi vil snu den trenden igjen, forklarer han til Dagbladet.

Simen Hegstad Krüger var blant dem som leverte i fjor. Til tross for coronadrama i forkant av OL - endte han opp med bronse på det en rennet han gikk:

- Jeg tror mye av det vi gjorde forrige sesong var veldig bra. Noen av rennene jeg gikk i fjor var noen av de beste jeg har gått. Som lag og gruppe var vi kanskje hakket mer ustabile enn vi var før.

BRONSE: Simen Hegstad Krüger leverte flere gode renn forrige sesong. Foto: Bjørn Langsem
BRONSE: Simen Hegstad Krüger leverte flere gode renn forrige sesong. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Kruger advarer også om at laget ikke må bli redde for å vise seg fram på treninger:

- Vi må dra nytte av at vi har noen av verdens beste skiløpere på laget. Vi skal ikke bli defensive, men det er viktig å få en klarhet i hva som er planen på de enkelte øktene. Det kan ikke være sånn at noen gjør noe, mens andre gjør noe helt annet. Det må være mer enighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer