Kåre Ingebrigtsen slakter Ivar Koteng og RBK i ny bok

Brutterns oppgjør med Ivar Koteng er ingenting å le av

Kvelden før årets største kamp på Lerkendal lanseres Kåre Ingebrigtsens endelige oppgjør med RBK-boss Ivar Koteng. Det er en høyre til hodet.

DET VAR EN GANG: Tonen var tilsynelatende god selv om oppgjøret i Sør-Trøndelag tingrett endte med forlik i bitterhet. Det viser Kåre Ingebrigtsens boigrafi "Bruttern". Og det siste Rosenborg bør gjøre er å feie kritikken under teppet. Det som har skjedd på Lerkendal siden 19. juli 2018 er ingenting å le av. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DET VAR EN GANG: Tonen var tilsynelatende god selv om oppgjøret i Sør-Trøndelag tingrett endte med forlik i bitterhet. Det viser Kåre Ingebrigtsens boigrafi "Bruttern". Og det siste Rosenborg bør gjøre er å feie kritikken under teppet. Det som har skjedd på Lerkendal siden 19. juli 2018 er ingenting å le av. Foto : Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
  • Rosenborg-Dinamo Zagreb, tirsdag, kl. 21.

TRONDHEIM (Dagbladet): At Rosenborgs styreleder ikke er som andre styreledere skjønte vi da Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun fikk sparken i fjor sommer. At Ivar Koteng noen ganger lar impulsene trumfe all fornuft, som å sende kritiske tekstmeldinger til trenerne under kamp, var noe av det oppsiktsvekkende nedfallet i kjølvannet av den famøse avskjeden. Og da Rosenborg etter hvert skjønte at Trøndelag tingrett var et dårlig egnet sted for det endelige oppgjøret – og partene kom til økonomisk enighet i et økonomisk taushetsbelagt, omdømmebeskyttende og meget klokt forlik – trodde vi saken var over.

Det var den ikke.

Den fortsatte å dryppe.

Først på Rosenborgs årsmøte i februar.

Deretter i et intervju Ivar Koteng ga Aftenposten i mars.

Og da Kåre Ingebrigtsen i slutten av april fikk Eurosports studio som talerstol etter Rosenborgs 0–3 for Molde i den femte serierunden, rant det over i en famøs tirade.

I de to siste kapitlene i biografien "Bruttern" – lansert denne mandagskvelden før årets tirsdagskveld på Lerkendal – slår Kåre Ingebrigtsen knock ut på hele greia.

UAVHENGIG AV DET personlige forholdet mellom Kåre Ingebrigtsen og Ivar Koteng er det to ting som slår meg etter å ha lest Kåre Ingebrigtsens versjon av fjorårets mest omtalte norske fotballsak.

1) Hvorfor er de to siste kapitlene i boka i det hele tatt skrevet, og ikke kvalt av en avtalt klausul i forliket partene inngikk i januar?

2) Hvordan kunne Ivar Koteng uhindret fortsette med å sende tekstmeldinger til trenerne under kamp?

JEG HAR IKKE svarene, men hva spørsmål én angår sitter jeg med en følelse av at det handler om dårlig juridisk rådgivning. Når du først inngår et forlik, setter munnkurv på aktørene og låser inn avtalenes beløp før du kaster nøkkelen, hvorfor ikke henge på en klausul som får alle sakens baller til å slutte å sprette der og da? Og hva Ivar Kotengs teksting angår, hvordan kunne Rosenborgs styre som sådan, sportsdirektør Stig Inge Bjørnebye og administrerende direktør Tove Moe Dyrhaug, la det fortsette å skje etter den første, og kanskje den andre meldinga?

De må jo ha visst det.

Eller?

Er svaret på det siste spørsmålet nei, forteller det enda mer om maktstrukturen på Lerkendal.

Hvis det er tilfellet kan ord som åpenhet og folkelighet strykes fra Rosenborgs verdigrunnlag.

ROSENBORG HADDE TRENGT et velmenende klapp på skuldra før gigakampen mot Dinamo Zagreb. Isteden får de et slag i trynet. Et slag som flytter fokus fra fotball til dårlig ledelse. Et slag det er vanskelig å dukke unna.

SPILLERNE BRYR SEG heldigvis ikke om sånt. De skal bare vinne en fotballkamp til, helst med nok mål til å gå til Champions League. Spillerne bryr seg stort sett aldri om det som skjer utenfor banen og garderoben.

Det angår ikke dem.

Det er ikke deres ansvar.

TRENER EIRIK HORNELAND bryr seg heller ikke. Alt som nå rippes opp for gud vet hvilken gang skjedde før hans tid på Lerkendal. Men til ettertanke bør det være så lenge jobben hans er å levere såpass at det ikke skjer igjen.

Og skulle han plutselig få en tekstmelding etter 27 minutter mot Brann i Bergen i 202?, hva da?

ROSENBORG, SELV OM de sier de er ferdig med saken for lenge siden, bør derfor ta Kåre Ingebrigtsens ord inn over seg. Uavhengig av sinnet og irritasjonen de to nevnte kapitelene skaper – spesielt en av setningene på bokas siste side, den som forteller at Nicklas Bendtner har en sign-off klausul på et visst antall millioner kroner om han blir kontraktstida ut (31. desember i år) – bør de ta lærdom av feilene de gjorde, prosessen de kjørte og nedfallet de ikke klarte å kontrollere.

Uavhengig av hvordan man tolker det – 1) at Kåre Ingebrigtsen er bitter, 2) at Ivar Koteng er en løs kanon og en dårlig fotballeder, eller 3) at Rosenborg som klubb har vist seg fra sin svakeste side – er greia at det ikke må skje igjen.

Det er ikke at saken flyter til overflaten enda en gang som er det store problemet.

Problemet er at det skjedde på måten det skjedde, og siden har fått utvikle seg uten styring, lederskap og kontroll.