Brynestad har fått nok

Søndag gikk sentrale Lyn-spillere ut og forlangte ny trener og forsterkninger. I går gikk trener Hrovje Braovic av. Klubbeier mener grensen er nådd.

I mandagens aviser kom Jonny Hanssen med ultimate krav om at hovedtrener Hrvoje Braovic må vekk fra klubben snarest. Hvis ikke vil flere av spillerne finne seg ny arbeidsgiver neste sesong. At Lyn-ledelsen misliker uttallelsene sterkt hersker det liten tvil om.

Roe seg ned

- At Jonny har en spesiell stil vis-à-vis media var vi klar over på forhånd, sier Brynestad. - Men det er ikke spillerne som bestemmer hvem som skal være trener i Lyn.

- Syns du det er uheldig at spillere kommer med kritikk i avisene?

- Vi har ikke satt begrensninger på hva enkeltspillere kan uttale seg om, sier Brynestad. - Men det er på tide å roe seg ned og foreta viktige evalueringer av sesongen.

- Har takhøyden i klubben vært for stor?

- Til tider har den vært eksepsjonelt høy, sier Brynestad. - Men selv i Lyn går det en grense, og vi forventer et minimum av lojalitet mot klubben.

- Føler du at spillerkritikken rammer deg selv - fordi du bestemmer det meste i klubben?

- Det er en myte at jeg bestemmer alt - jeg tar ikke mange avgjørelser selv, sier Brynestad.

Lyn-sjefen forteller at klubben har dyktige medarbeidere.

- Sammen vil vi tørre å gjøre ting framover som vil bli oppfattet som utradisjonelle, sier Brynestad.

Ville sparke Sture

Han forteller at den eneste gang han har gitt pålegg om kjøp av en spiller var etter å ha sett Jonny Hanssen spille for Tromsø mot Lyn i fjorårets nedrykkskamp i ishavsbyen. Den spilleren ville Brynestad ha i Lyns rekker. På godt og vondt.

Før sesongstart mistet klubben sin dyktige trener og coach Stuart Baxter til Englands U21-landslag. Tilbake satt Lyn med assistenttrener Sture Fladmark. Oslo-laget gjorde det helt klart at de skulle ha ny hovedtrener, men saken trakk ut og Sture gjorde en kjempejobb. Men det var ingen selvfølge at assistenten skulle forbli i klubben.

- Flere av spillerne ville sparke Sture, og fikk støtte av andre i klubben. Hvis jeg ikke hadde gått inn og bidratt til løsning, så ville det ikke gått bra. Sture og jeg snakket sammen om hvordan vi skulle løse situasjoenen, og det vi ble enige om fungerte bra, sier Brynestad

Brynestad liker godt at Fladmark fikk Kniksen-prisen som årets trener.

- Det var hyggelig for Sture, for klubben og meg selv at han fikk den, sier Brynestad.

Uheldig start

- Var det uheldig å la Braovic ta over hovedansvaret, for Sture Fladmark hadde hatt stor suksess og Lyn ledet med sju poeng til ferien?

- Man kan alltid diskutere i ettertid om Braovic burde tatt over i sommer, sier Brynestad.

- Det har noe med måten han ble tatt imot på - han fikk en uheldig start.

Brynestad forteller at da Braovic oppdaget hvor tynn stallen var, ble han bekymret for at klubben skulle få enda flere skader. Derfor den lette treninga i starten, som ble møtt av massiv spillerkritikk.

- Meningen var at Sture skulle stå for 90-95 prosent av kontinuiteten og Braovic med fem prosent nytenkning, sier Brynestad. - Men så fikk vi den uheldige situasjonen at Sture ble syk og ble borte i ukesvis.

- Men det var meningen at Braovic skulle lede Lyn også under kampene?

- Ja, det var det, men overgangen ble for stor da Sture ble syk, sier Brynestad.

Mye av frustrasjonen til spillerne skyldes at Lyn mistet gullsjansen da klubben bare kapret ett poeng på fire sommerkamper.

- Hvorfor kjøpte ikke klubben inn en spiss da Helgi Sigurdsson måtte opereres før sesongstart?

- Vi skulle gjerne scoret mer, og vil gjerne ha så dyktige spillere som mulig, men det er ikke bare å kjøpe. Vi er Lyn og må prøve å holde oss til de budsjettene vi er enige om. Vi ledet serien med de spissene vi hadde, og bl.a. Ole Bjørn (Sundgot) gjorde en flott jobb da han fikk spille der han hørte hjemme, sier Brynestad

- Vi tok bronse, og Lyn er en av de største fotballoverraskelsene på lang tid, sier Brynestad.

Dyktige Baxter

- Stuart Baxter har meldt seg på i trenerstriden?

- Som sagt, vi kommenterer ikke trenersituasjonen, men jeg kan gjerne snakke om Stuart.

- Han var en veldig vellykket trener, og vi var ekstremt greie som lot han gå midt i kontraktsperioden.

Brynestad syns ikke Baxter sviktet Lyn da han forlot klubben til fordel for jobben i England.

- Vi ville ikke si nei til at han skulle få reise til fotball-VM, sier Atle Brynestad til Dagbladet. - Men det er hyggelig å høre at han hadde det så bra i Lyn at han ønsker seg tilbake.

BRYNESTAD FORLANGER RO: Lyn-eier Atle Brynestad Atle Brynestad vil nå ha ro i klubben som på bildet feirer bronsemedaljene i årets Tippeliga.