FORTELLER ALT: Jon Rønningen forteller alt om motgangen han har møtt i ei ny bok. Ine Barlie og Fritz Aanes synes det er tøft å høre hans histoerie, men er glade for at han har kommet styrket ut av det. Foto: Inge Gjellesvik / NTB scanpix
FORTELLER ALT: Jon Rønningen forteller alt om motgangen han har møtt i ei ny bok. Ine Barlie og Fritz Aanes synes det er tøft å høre hans histoerie, men er glade for at han har kommet styrket ut av det. Foto: Inge Gjellesvik / NTB scanpixVis mer

Jon Rønningens bok

Bryte-kollegaer om Rønningen:
- Tror han har kommet igjennom det som en enda sterkere person

Ine Barlie og Fritz Aanes har begge visst om motgangen Jon Rønningen har møtt. Han betyr fortsatt utrolig mye for det norske brytemiljøet, sier Barlie.

(Dagbladet): Fredag kommer Jon Rønningens (54) selvbiografi «Hode i klemme – om å seire og gå til grunne», som utgis på Kagge forlag.

Der forteller OL-helten om ei vond tid etter karrieren. Han slet med alvorlig angst, tunge depresjoner og systematisk pillemisbruk gjennom mange år. De psykiske problemene kulminerte med to selvmordsforsøk, kommer det fram i boka.

- Det er forferdelig leit. Det var veldig tøft for ham, og det har vært tøft å se den kampen han har vært gjennom. Men jeg tror han har kommet gjennom det som en enda sterkere person. Han har hatt gode støttespillere rundt seg, sier Ine Barlie til Dagbladet.

Barlie er to ganger verdensmester i bryting, og var aktiv på samme tid som Jon Rønningen. Slik kjenner hun OL-helten godt.

LAGKAMERATER: Ine Barli og Jon Rønningen - her sammen med førstnevntes mor Bjørg - nådde høyden av karrieren mens de begge var på landslaget i bryting. Dette bildet er tatt i 1992, etter at Rønningen tok OL-gull. Barli tok sitt andre VM-gull noen få uker senere. Foto: Ove Gundersen
LAGKAMERATER: Ine Barli og Jon Rønningen - her sammen med førstnevntes mor Bjørg - nådde høyden av karrieren mens de begge var på landslaget i bryting. Dette bildet er tatt i 1992, etter at Rønningen tok OL-gull. Barli tok sitt andre VM-gull noen få uker senere. Foto: Ove Gundersen Vis mer

Forstår tomheten

De to trente sammen da de begge var profesjonelle og nådde toppen av karrieren. Rønningen forteller om tomheten han følte etter karriereslutt - og det er noe Barlie kan forstå.

- Spesielt siden han ikke gjorde noen valg selv på at han skulle ta trenerutdanning og holde seg i miljøet. Jeg var veldig bevisst på det selv. Jeg vet selv at man får en sorgreaksjon. Jeg husker da jeg la opp, så fikk jeg en reaksjon - og gjorde comeback - også slutta jeg igjen. Det blir plutselig... man føler seg litt til overs, man får en litt annen identitet. Hvem er du uten å være toppidrettsutøver? spør Barlie.

Rønningen bruker plass i boka på å stille kritiske spørsmål til hvordan psykiatrien fungerer i Norge. Rønningen tror han kunne kommet seg fortere ut av depresjonene om han hadde blitt behandlet annerledes etter det første selvmordsforsøket.

- Det er trist å høre at en person møter slik motgang. Det er trist å høre at det ikke finnes et bedre system i Norge som fanger opp og tar vare på idrettshelter som dette. Dette er en mann som nesten er historiens største idrettsutøver i Norge og sitter igjen uten ett pensjonspoeng. Det finnes vel knapt en person som har gitt mer glede og idrettsrus i Norge. Det er skuffende å se at han blir behandet på den måten. Jeg forstår at han reagerer, sier Fritz Aanes til Dagbladet.

LANDSLAGSTRENER: Fritz Aanes er landslagstrener i bryting. Her sammen med Stig-André Berge og Jimmy Alexander Lidberg etter Berges OL-bronse i Rio de Janeiro. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LANDSLAGSTRENER: Fritz Aanes er landslagstrener i bryting. Her sammen med Stig-André Berge og Jimmy Alexander Lidberg etter Berges OL-bronse i Rio de Janeiro. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Blir fortsatt «star struck»

Aanes er landslagstrener i bryting, og har en fjerdeplass i VM som beste resultat som aktiv. Som ung og lovende, var Rønningen hans store idol.

- Han er mitt største idrettsidol. Jeg husker da jeg var med på samlinger der junior- og seniorbryterne var sammen, og jeg som 14-åring fikk bryte mot ham. Da fikk jeg grisejuling, og det er ikke noe jeg glemmer, ler Aanes.

- Jeg fikk trene med mitt store idol. Jeg var også aktiv da han var trener i en kort periode. Det var da det begynte å bli synlig at han hadde problemer i livet.

Han har også visst om problemene Rønningen har støtt på i livet.

- Vi har visst om det i brytemiljøet, at dette har pågått i lengre tid. Men det er ingenting som gleder mer enn at det nå gå bra for ham. Ikke minst siden det er mitt største idol. Jeg må si selv at den dag i dag blir jeg «starstruck» og må ta bilde med ham hver gang jeg møter ham, sier Aanes.

BOKAKTUELL: Jon Rønningen. Foto: Espen Solli / Se og Hør
BOKAKTUELL: Jon Rønningen. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

OL-gullet i 1992

Barlie gjenforteller ett av Rønningens største øyeblikk i bryteringen. Hun var nemlig tilstede da han tok sitt andre OL-gull i Barcelona i 1992.

- Jeg får fortsatt gåsehud når jeg tenker på det, sier hun.

- Jon kom jo til finalen, og det var fortsatt mange norske turister der nede. Jeg tror de fleste ikke hadde kjøpt billetter til finalestevnet, fordi de tenkte at ingen kom til finalen. Så kom han dit. Det var stinn brakke. Jon vant i det siste sekundet, men motstanderen trodde først at han hadde vunnet. Da det ble annonsert at Jon vant, letta jubelen taket. Det var helt vilt, forteller Barlie.

Hun forklarer hvor stor betydning Rønningen har i det norske brytemiljøet:

- Jeg lærte mye av han, og han var veldig strukturert. Han betydde veldig mye for miljøet, og gjør det ennå. Det er alltid hyggelig når han kommer innom, alle vil snakke med ham og han har ei høy stjerne. Det er vel fortjent. Det er helt unikt, det han har oppnådd, sier Barlie.