Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Bryter dopingreglene

Landslagslege Lars Engebretsen er sikker på at norske fotballspillere har tatt kortison ulovlig. - Vi skal være forsiktige med å kritisere andre land for å bryte dopingreglene, for det forekommer helt sikkert misbruk også her i Norge, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev lørdag om at bruk av kortison i det mellom-europeiske alpinmiljøet var utbredt, og at man i flere miljøer opererer i gråsonen av regelverket. Bruk av kortison er også vanlig i det norske fotballmiljøet. Som behandling av allergi, og som lokale injeksjoner etter skader i ledd.

Fotball-legen Lars Engebretsen frykter at et regelverk som gir hjemmel for tolkning, kan ha ført til brudd på dopingreglene i norsk fotball.

- Ikke klar over

- Norske leger er ikke klar over hvor strenge reglene egentlig er for bruk av kortison. Jo lenger ned man kommer i divisjonene, jo mindre blir kunnskapen, sier Engebretsen.

Bruk av lokale injeksjoner av kortison er tillatt hvis en utøver har medisinsk erklæring på bruken. Men kortisonen skal da tas seinest fire dager før konkurranse eller kamp. Det presiseres i regelverket at bruk av kortisoninjeksjoner ikke kan brukes for å dempe smerte for derved å gjøre utøveren i stand til å fullføre konkurranse eller trening.

- Mitt inntrykk er at vi tolker reglene mer restriktivt i Norge enn i land som England og Tyskland. I Norge brukes det bare som lokal injeksjon hvis man får en smell etter kamp, ikke før, men det brukes ikke ofte på topp-plan.

- Advarer

Engebretsen advarer mot å bruke kortison ofte i lokalinjeksjoner.

- Det bør begrenses til maksimalt to til tre ganger i året. Problemet er at kortison maskerer smerte, og demper hevelser. Man kan derfor gjøre en skade verre hvis man trener mens denne effekten virker. Vår regel er at man ikke skal trene 48 timer etter å ha satt ei kortisonsprøyte.

Norges fremste dopingjeger, Rune Andersen, advarer sterkt mot en slik bruk av stoffet.

- Det kan være veldig, veldig skadelig og direkte forkastelig hvis leger bruker dette som smertestillende på en utøver, sier Andersen til Dagbladet.

Han innrømmer også at bruken av kortison kan føre til gråsonetilfeller i dopingreglementet.

- Det er jo tilfeller der det har blitt brukt som doping, spesielt i Tour de France. Stoffet kan ha en oppkvikkende effekt. Og regelverket gir jo også rom for fortolkning.

- God medisin

Han forsvarer derimot bruk av kortison så framt det brukes til korrekt medisinsk behandling.

- Ja, for det er et veldig godt og viktig medikament for dem som trenger det. Spesielt for allergikere og astmatikere som sliter med pollen om våren. Men vi har ikke hatt så stort fokus på dette som et dopingmiddel. For oss er det langt viktigere å ta de som bruker de tunge og virkelig prestasjonsfremmende dopingmidlene, sier Andersen.

Lista over norske idrettsstjerner som har blitt behandlet lovlig medisinsk med kortison, er lang. Innenfor tolkningen av regelverket finnes det gråsoner som trolig har blitt brutt. Også i Norge.

- Holder man seg til firedagersregelen, trenger man heller ikke dokumentere det i dopingtester. Men det skal bare brukes på medisinsk grunnlag, og bare på spesifikk diagnose, sier Lars Engebretsen.

SKADELIG SPRØYTE: Lars Engebretsen, fotball-landslagets lege, advarer mot å bruke kortison ofte i lokalinjeksjoner. - Det bør begrenses til maksimalt to til tre ganger i året. Vår regel er at man ikke skal trene 48 timer etter å ha satt ei kortisonsprøyte, sier han.
Hele Norges coronakart