Russland utestengt fra internasjonal idrett

Bryter med Norge

Ingen plass i ski-VM i Trondheim 2025 for Veronika Stepanova og andre russerne som fortsatt hyller Putins krig.

FOR TETT: Det er vanskelig for alle de russiske idrettsstjernene å forholde seg til Vladimir Putins diktatoriske krav til riktig nasjonal oppførsel, men Veronika Stepanova har aktivt støttet Putins krig. Det gjør det umulig for henne å komme tilbake internasjonalt som om ingen ting har hendt. FOTO: Kreml via Reuter.
FOR TETT: Det er vanskelig for alle de russiske idrettsstjernene å forholde seg til Vladimir Putins diktatoriske krav til riktig nasjonal oppførsel, men Veronika Stepanova har aktivt støttet Putins krig. Det gjør det umulig for henne å komme tilbake internasjonalt som om ingen ting har hendt. FOTO: Kreml via Reuter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

DAVOS (Dagbladet): I dag har Russland sonet ferdig utestengelsen fra OL og VM. Det har gått to år siden Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) syntes at dette var en passende straff for at russerne lurte hele resten av idrettsverdenen med manipulerte prøver fra dopinglaboratoriet i Moskva.

Dengang hadde russerne såvidt sonet ferdig sin forrige dom etter den store svindelen i Sotsji-OL. I desember for fem år siden satt den russiske langrennstroppen samlet på et møterom på hotell Sunstar Alpine her i Davos, og ventet spent på om IOC-president Thomas Bach ville la de få gå i OL i Pyeongchang. .

IOC strøk Russland som OL-nasjon og sa nei til flagg og nasjonalsang. De løperne som ikke var innblandet i den statlige russiske skandalen i Sotsji-OL tre år tidligere, fikk derimot klarsignal for de kommende vinterlekene i Pyeongchang

- Vil dere boikotte OL i Sør-Korea? Hvis dere vil gå, rekk hendene i været nå, sa Jelena Välbe til løperne der i møterommet.

En etter en hevet utøverne hendene.

De ville være med i OL som såkalt «nøytrale» løpere uten flagg og nasjonalsang, men visste fortsatt ikke hvem av dem som fikk lov.

Noen uker etter fikk datidas superstjerne Sergeij Ustjugov startforbud fra den internasjonale olympiske komite uten noen begrunnelse, mens den fire år yngre Aleksandr Bolsjunov kom til start.

I etterkant er det vanskelig å forstå rettferdigheten i dette vilkårlige rettsoppgjøret med russisk svindel, men så gjør Putins Russland det heller ikke lett for seg.

Hverken på idrettsfronten eller ellers i livet.

er de russiske løperne utestengt på nytt av IOC etter Vladimir Putins krig mot Ukraina, og slipper ikke til igjen i de internasjonale konkurransene på lang tid. Det at den to år lange CAS-dommen er ferdig sonet i dag, betyr i praksis ingen ting.

Og enda verre for russisk stjerneidrett i mange år framover:

  • Enkelte av de største sportsheltene har klistret seg så tett på Putins krig, at de i realiten har utelukket seg selv fra å konkurrere som vanlig i utlandet.

Den nye superstjerna Veronika Stepanova har egentlig brutt både med Norge og de andre vestlige konkurrentene sine.

FOR på den tradisjonelle samlingen i Kreml for de russiske medaljevinnerne fra sist vinter-OL, nøyde hun seg ikke med å ta imot Putins gratulasjoner.

Stepanova holdt tale og hyllet Putins aggressive nasjonalistiske politikk:

- Foran øynene mine er Russland blitt, mektig, stolt og suksessrik. Ikke alle liker det, men vi vil vinne slik vi vant i OL, kommenterte den unge langrennsløperen krigen mot Ukraina under denne talen i Kreml, og fortsatte:

- Takk til presidenten for å heve landets flagg høyt. Vi kommer ikke til å senke det. Jeg lover.

DET aggressive politiske budskapet fra Veronika Stepanova var ikke til å ta feil av. Selv fulgte hun opp på Instagram med å understreke denne holdningen:

- Alt jeg sa på prisutdelingen i Kreml er følelsene og tankene mine. Jeg ser ingen grunn til å skjule dem, og er glad for at jeg fikk muligheten til å fortelle dette.

Da denne nye russiske skiyndlingenskrigspropaganda vekte avsky internasjonalt, kom det et kontant svar til skuffede utenlandske journalister som trodde Veronika var en ny internasjonal sportshelt:

- Siden jeg tok ordet under Kreml-mottakelsen til ære for de russiske olympiske mesterne, er jeg blitt nedringt av forespørsler fra vestlige journalister, skrev hun:

- Noen av dem jeg har møtt, har kanskje fått et inntrykk av meg. Jeg har et svar til dem: Hadde du forventet noe annet fra meg? Bare fordi jeg smiler, snakker litt engelsk og nesten alltid er klar for litt tøys, så gjør det meg til «en annen type russer»? Toppen av naivitet!

TIDLIGERE VENNSKAP: Helene Marie Fossesholm og Veronika Stepanova har konkurrert mye mot hverandre, men nå er kontakten brutt. Vis mer

LIKE naivt er det vel også å tro at Veronika Stepanova kan komme tilbake til neste internasjonale mesterskap for russiske langrennsløpere som om ingen ting har hendt.

Det er eventuelt til VM i Trondheim 2025; altså om drøye to år. Hva som da har skjedd med Russlands grusomme angrep på Ukraina, vet ingen.

Det mange av oss derimot har lært for alltid, er at det ikke lenger er noen plass for Putins nasjonalistiske misbruk av russiske sportshelter i internasjonal idrett:

Som skistjerne har hun valgt å identifisere seg med Putins krig, og vil bli konfrontert med dette personlige valget så lenge hun konkurrerer utenlands i langrenn.

OM Stepanova eller noen andre russere får konkurrere utenfor Russland i 2025, er en annen sak. Dagens ferdigsonete dom gjaldt manglende godkjennelse av det russiske antidopingbyrået RUSADA. Ingen nasjonal toppidrett får fungere normalt i internasjonale konkurranser uten en slik kontroll.

Det var Verdens Antidopingbyrå (WADA som i utgangspunktet utestengte Russland for fire år. Denne straffen ble deretter anket av russerne til CAS, og så halvert:

- Vi har spesielt vurdert effekten på en kulturell endring; det å oppmuntre neste generasjon russiske utøvere til å være med i en ren internasjonal idrett, skrev CAS-dommerne håpefullt i dommen for to år siden.

Men med Veronika Stepanova som Putins trofaste soldat, er det kanskje ikke så mye håp.

DET er det heller ikke for russisk deltakelse. WADA er allerede i gang med en ny omfattende vurdering av hvorvidt russernes kontroll nå er blitt troverdig.

Det tror vel egentlig ingen. Om RUSADA rent teknisk gjør kontrolljobben sin, beskytter myndighetene fortsatt utvalgte stjerner. Bare for et par uker siden måtte WADA overta dopingsaken fra russerne mot den skandaliserte unge OL-mesteren Kamila Valieva. Saken ble sendt rett til CAS.

DA hadde RUSADA hemmeligholdt undersøkelsene sine om hva som hendte med 15-åringen under fjorårets nasjonale kunstløpmesterskap i Leningrad. Der ble Valieva tatt for dopingbruk; en svindel som på grunn av utøverens alder, må ha blitt påvirket av noen voksne trenere eller ledere rundt henne.

Russland derimot vokser visst ikke fra sitt misbruk av toppidretten.

Enten det skjer med forbudte stoffer eller med Vladimir Putin og Veronika Stepanova sin aggressiv nasjonalisme.

FOTNOTE: På samme måte som Aleksander Bolsjunov og Sergej Ustjugov, er den unge OL-mesteren Stepanova i god langrennsform. Alle tre vant renn i den russiske cupen denne uka. Der utklasset Stepanova den russiske eliten minus Natalja Nepryaeva og Julia Stupak, med over minuttet på 10km fristil før hun lett vant jaktstarten. Denne cupen gir imidlertid liten publisitet. Etter utestengelsen av Russland i mars, er russernes egne renn blitt kuttet ut av nasjonalt TV. Den populære sportskanlen Match TV kan tenke seg å sende høydepunkter og det russiske mesterskapet, men skipresident Jelena Välbe nekter å tilpasse terminlista til eventuelle ønsker fra denne kanalen. Selv ble hun i går valgt til "Årets trener" i russisk sport, mens Natalia Nepryaeva bare ble slått av den olympiske mesteren i kunstløp Anna Shcherbakova i kåringen av «Årets beste russiske idrettskvinne»

Så viktig er langrenn blitt for Putins Russland, og da er det viktigere enn noen gang å holde denne misbrukte russiske varianten av sporten på lang avstand.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer