Bryter sammen: - Grusomt

Den ukrainske høydehopperen Julija Levtsjenko (24) var fullstendig knust etter kvaliken til VM-finalen. Hun kommer med krass kritikk til Russland.

- GRUSOMT: Friidrettsstjerne Julija Levtsjenko bryter sammen da hun snakker om situasjonen i hjemlandet Ukraina. Video: Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EUGENE (Dagbladet): Julija Levtsjenko (24) har hatt en spesiell sesong. Etter dagens sjokk-exit fikk hun også spørsmål om situasjonen hjemme i Ukraina, og i noen sekunder tok følelsene fullstendig overhånd.

Hun brøt sammen, og tårene rant mens hun forsøke å summe seg rett foran Dagbladets kamera.

- Det er veldig vanskelig for meg å snakke om Ukraina. Det er så vondt. Jeg prøver å holde hodet høyt, men jeg greier ikke … Beklager, sier hun til Dagbladet.

Splittet

Levtsjenko var en av outsiderne til VM-medalje i kvinnes høydehopp, men den ukrainske kvinnen ble brutalt felt i kvaliken.

24-åringen, med VM-sølv fra 2017, kom seg over 1,90 i tredje og siste forsøk, men greide aldri å snike seg over den magiske grensen på 1,93.

Dermed må hun se finalen fra sidelinjen.

- Hvordan er det å være her med tanke på det som skjer hjemme?

- Det er som at jeg er to mennesker. På en måte er jeg glad for å være her, men samtidig kan jeg ikke forstå det som skjer. Her er det blå himmel og sol, mens hjemme er det et helvete. Jeg vet de hjemme prøver å leve et normalt liv, og vi prøver å støtte dem så godt som vi kan, sier hun.

- Hvordan er situasjonen for familien din?

- Store deler av familien min er hjemme i Ukraina. Det er umulig å ta alle med seg, spesielt når jeg ikke har noe hjem selv (under sesongen). Det er veldig vanskelig. Du vet ikke hva morgendagen bringer. Vi får se, jeg håper at jeg kan gjøre noe med det.

- Hvordan ser du på framtida?

- Å reise rundt i Europa er vanlig for meg under sesong, men alle vil hjem til Ukraina etter sesongen. Vi vet ikke noe om framtida vår. Vi lever i dag og lager planer for morgendagen.

COVID: Jakob Ingebrigtsen er ikke spesielt begeistret for smittefokuset i VM-byen. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Raser mot Russland

Russland er utestengt fra VM i Eugene på grunn av krigen i Ukraina. Det har flere av landets utøvere vært misfornøyde med.

Levtsjenko er nådeløs overfor Russland og russiske utøvere:

- Det som skjer er alt annet enn normalt, men flere av utøverne deres lever som om at det er normal, sier høydehopperen.

Hun fortsetter:

- Jeg tror hele verden vil slå Russland. De startet en krig og ville okkupere landet vårt. De dreper vårt folk hver eneste dag. Det er grusomt, og derfor vårt land og verden å gjøre noe. Vær så snill, hjelp oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer