Bryter tausheten etter konas død

Langrennsløperen Mona-Liisa Nousiainen døde i sommer, etter lengre tids sykdom.

LANGRENNSLØPER: Mona-Liisa Nousiainen hadde en suksessrik karriere. Foto: LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
LANGRENNSLØPER: Mona-Liisa Nousiainen hadde en suksessrik karriere. Foto: LEHTIKUVA / Antti Aimo-KoivistoVis mer

Nyheten om dødsfallet rystet en hel skiverden. Finske Mona-Liisa Nousiainen, som la opp våren 2018, holdt kreftdiagnosen hemmelig.

I sommer, bare 36 år gammel, døde hun. Nå snakker ektemannen Ville, også han skiløper på toppnivå, for første gang om konas død.

LANGRENNSLØPER: Ville Nousiainen. Her under OL i 2014. Foto: LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho
LANGRENNSLØPER: Ville Nousiainen. Her under OL i 2014. Foto: LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho Vis mer

- Selv om vi visste at hun var syk, så fantes det et håp om at livet kunne vart litt lenger, sier Ville Nousiainen til Ilta-Santomat.

- Mitt livs kjærlighet

Han sier at paret, som har en ni år gammel datter sammen, snudde hver stein i jakten på en kur.

- Vi sjekket både i Finland og i utlandet, men det var ingen flere alternativer. Men hun viste aldri at hun var lei seg for hvilken retning livet tok. Det var ikke et dødens hus. Vi levde livet og fant glede i de små tingene, sier han videre.

Nousiainen sier at det ikke går ti minutter uten at han tenker på sin avdøde kone.

- Jeg kan gå resten av livet og gruble på hva som er rettferdig og hva som ikke er det. Men det endrer ikke det som har skjedd. Selv midt i sorgen, må man leve videre, sier han.

Sjokk

Nyheten kom som et sjokk i langrennsmiljøet, til tross for at mange i den nærmeste kretsen visste om sykdommen.

Flere i det finske miljøet har åpent snakket om dødsfallet, og de avslørte at familien ville holde Nousiainens kamp mot kreften hemmelig:

- Dette var ventet. Vi visste at hun var dårlig. Hun hadde kjempet lenge, uttalte Mika Kulmala, sjef for det finske skiforbundet.

Dagbladet møtte i starten av august en svært preget Krista Pärmäkoski.

- Det er veldig vanskelig for meg å snakke om. Hun var en utrolig god venn av meg, så dette er så vanskelig. Dessverre er livet slik, for hun var et fantastisk menneske, alltid glad og fikk deg til å le, var det eneste Pärmäkoski orket å si før tårene tok overhånd.

Også Charlotte Kalla har uttalt seg om det tragiske dødsfallet.

Trekkspillmester

Mona-Liisa Nousiainen vant én individuell verdenscupseier i løpet av karrieren. Den kom under en sprintkonkurranse i Liberec i 2013. Samme sesong var hun med å vinne to lagsprinter samme med Anne Kyllönen. I løpet av karrieren ble det 17 topp 10-plasseringer for den nå avdøde langrennsstjerna.

Nousiainen var en kvinne av flere talenter. Hun var profesjonell trekkspillmusiker, og vant både sølv og gull i Den nasjonale trekkspillkonkurransen. Hun studerte trekkspill ved Sibelius-akademiet, og gikk også til topps i Ylen Maestro Conductors Competition.

Nousianen startet sin profesjonelle langrennskarriere i 2001, bare 18 år gammel. Hun ble sett på som et stort talent i ung alder, og vant to gull i junior-VM.

I senior-VM oppnådde hun en 4.-plass som sitt beste resultat. I finsk mesterskap tok hun totalt tre medaljer.