Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bryter tausheten om skandalefaren

Wiljami Myllylä liker ikke å snakke om faren. - Jeg får disse spørsmålene hele tiden, sier han.

KONTROVERSIELL: Mika Myllylåa er et finsk ikon, men er også uløselig knyttet til en av idrettshistoriens største skandaler. Foto: NTB scanpix
KONTROVERSIELL: Mika Myllylåa er et finsk ikon, men er også uløselig knyttet til en av idrettshistoriens største skandaler. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er ikke uvanlig at barna til store idrettshelter følger i deres fotspor. I Norge er det mye fokus på Alfie Haalands sønn, Erling, for tiden, mens Lars Bohinens sønn, Emil, får prøve seg i Premier League-klubben Sheffield United.

I Finland er det sønnen til en annen idrettshelt som vekker oppsikt for tiden. Ishockeyspilleren Wiljami Myllylä (18) fikk nylig debuten på øverste nivå i hjemlandet, og etternavnet virker kanskje kjent?

Mika Myllylä var en av Finlands største idrettsstjerner på 90-tallet, og tok hele seks OL-medaljer i langrennssporet. Høydepunktet kom da han gikk til topps under 30-kilometeren i Nagano 1998, men pappa Myllylä huskes best for skandalene som fulgte.

View this post on Instagram

🙉 keskihesa

A post shared by Wiljami Myllylä (@wiljamimyllyla) on

- Får spørsmål hele tiden

I forbindelse med debuten, ga Wiljami Myllylä en sjelden uttalelse om faren. 19-åringen, som spiller for hovedstadsklubben HIFK, blir stadig minnet på hvem faren var.

Noe tenåringen ikke er overbegeistret for.

- Jeg får disse spørsmålene hele tiden. Men jeg liker ikke å blande inn familiebakgrunnen min. Jeg er Wiljami Myllylä og pappa var den han var, sier han til finske Ilta-Sanomat.

Unge Myllylä har store ambisjoner for framtida, men må foreløpig finne seg i å bli assosiert med faren.

- Folk ville ikke vært interessert i å skrive om meg om ikke faren min var den han var. Slik er det i hvert fall foreløpig, mener ishockeyspilleren.

Depresjon og alkoholproblemer

Det var under VM på hjemmebane i 2001 at Mika Myllylä havnet i sentrum av en av langrennshistoriens største skandaler.

Myllylä og flere andre finske skiløpere ble tatt for doping, og det som skulle være en folkefest i Lahti, ble en ydmykelse av dimensjoner. Jari Isometsä ble tatt først, og deretter falt en etter en. Størst av dem alle var Myllylä.

Etter avsløringene slet han med depresjon og alkoholproblemer i lang tid. I 2011 ble han funnet død i sitt eget hjem.

Sønnen har delt et bilde av de to på Instagram.

- Aldri gi opp, skriver Wiljami.

View this post on Instagram

"Never give up"

A post shared by Wiljami Myllylä (@wiljamimyllyla) on

- En barndomsdrøm

I motsetning til mange idrettsbarn, har Wiljami Myllylä valgt en annen idrett enn faren. For han var det et enkelt valg.

- Jeg husker ikke helt når det begynte, men det var veldig gøy å spille helt fra starten av. Det har vært en barndomsdrøm å få ta på seg den legendariske HIFK-drakta, sier han til Ilta-Sanomat.

Myllylä håper på mer spilletid etter at han endelig fikk debuten.

- Målet for resten av sesongen er å spille godt for juniorlaget, og forhåpentligvis få noen ekstra kamper langs veien, sier han.