Bryter tausheten

De to argentinske supporterne letter på sløret etter at de vekket stor oppsikt da de viste seg toppløse under verdensmesterskapet i Qatar.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

VENNINNER: Noe og Milu på plass under Qatar-VM. Foto: Instagram
VENNINNER: Noe og Milu på plass under Qatar-VM. Foto: Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Etter at Argentina hadde slått Frankrike i en dramatisk VM-finale av det sjeldne slaget søndag, kastet de to supporterne, Noe og Milu, av seg tøyet på overkroppen på Lusail Iconic Stadium.

Om det var i gledesrus eller et planlagt stunt er vanskelig si, men hendelsen førte uansett til massiv oppmerksomhet.

Flere hevdet at de to Argentina-supporterne risikerte å havne i fengsel, da lovene i Qatar ikke tillater den type oppførsel.

Ifølge vitner skal de ha blitt eskortert ut av stadion av sikkerhetsvakter, uten at dette er bekreftet.

PUPPE-DRAMA: To unge argentiske kvinner får mye oppmerksomhet i sosiale medier etter sitt nokså risikable stunt under VM-finalen i Qatar. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Siden den gang har det vært stille fra de to kvinnene, men på Instagram bryter de tausheten og uttaler seg. Oppdateringene tyder på at ingen av de to sitter i arresten i dag.

Noe og Milu har lagt ut flere bilder av seg selv, fra verdensmesterskapet i Qatar.

Noe publiserte en Instagram-historie fra flyplassen, der hun, med et lurt smil sier: «Start flyet, før de kommer og henter meg».

Hun hyller også sin argentinske hjemby Quilmes, og leverer et aldri så lite stikk.

- Dette argentinske flagget er dedikert til mine venner, familie, og alle i Quilmes som har støttet meg med fine ord. PS: Den som er verdensmester feirer som den vil, skriver hun til slutt.

Lionel Messi manglet bare VM-tittelen på sin lange merittliste. I sitt femte VM førte han Argentina til landets tredje tittel, og den første siden Diego Maradona bar laget på sine skuldrer i 1986, ett år før Messi ble født. I motsetning til Maradona scoret Messi også i finalen.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer