Bryting beholder plassen på OL-programmet

Vant avstemningen mot squash og baseball.

 BEHODLER PLASSEN:  Bryting har levd farlig med tanke på OL-deltagelse i flere måneder, men kan nå puste lettet ut etter at IOC har bestemt at sporten får bli på OL-programmet i 2020 og 2024. Foto: AFP PHOTO / MARWAN NAAMANI / NTB Scanpix
BEHODLER PLASSEN: Bryting har levd farlig med tanke på OL-deltagelse i flere måneder, men kan nå puste lettet ut etter at IOC har bestemt at sporten får bli på OL-programmet i 2020 og 2024. Foto: AFP PHOTO / MARWAN NAAMANI / NTB ScanpixVis mer

Bryting beholder plassen på OL-programmet også i 2020 og 2024 etter å ha vunnet avstemningen mot squash og baseball/softball.

Det vakte sterke reaksjoner da bryting i februar ble fratatt sin OL-status av IOK-styret.

Bryting er en av de få idrettene på OL-programmet som også var del av antikkens olympiske leker.

Det internasjonale bryteforbundet (FILA) har gjennomgått tøffe reformer. Ledelsen er byttet ut, utøvere og kvinner er sluppet til i ledende verv, og både konkurranseformat og poengsystem er endret for å gjøre sporten mer attraktiv og mindre utsatt for manipulasjon.

Bryting kom med på en liste over idretter som kjempet om den ledige plassen på OL-programmet og kom gjennom nåløyet da finalefeltet på tre idretter ble utpekt. Søndag var det opp til IOK-medlemmene å avgjøre.

- Vi har gjort feil, men vi innrømmet dem og trakk konsekvensene, sa FILA-president Nenad Lalovic under sportens presentasjon før søndagens avstemning i Buenos Aires.

Squash håpet å få OL-status for første gang, mens baseball/softball håpet å komme tilbake på programmet etter noen års fravær, men de var sjanseløse.

Bryting fikk 49 stemmer, baseball/softball 24 og squash 22. Ved innledningen av søndagens møte foreslo IOK-medlem Dick Pound å utsette avstemningen fem måneder og ta avgjørelsen på sesjonen før vinterlekene i Sotsji.

Han vant ikke gehør, og hver av de tre idrettene fikk 20 minutter til å prøve å overbevise IOK-medlemmene.

- Takk for anledningen til å redde sporten vår. Dette er den viktigste dagen i vår 3000 år lange historie. Å forbli på OL-programmet er avgjørende for brytingens overlevelse, sa Lalovic.

Sjumannsrugby og golf kommer med på OL-programmet i 2016, og når bryting beholder sin OL-status også etter Rio-lekene er det 28 idretter på sommerprogrammet.

(NTB)