Bucher taklet presset

Storfavoritten André Bucher taklet presset, utklasset konkurrentene og vant 800 meter. Dermed fikk Sveits et historisk VM-gull.

Kulestøteren Werner Günthör ble verdensmester tre ganger, men Bucher er den første sveitsiske løper som vinner VM.

Han holdt seg i posisjon bak kenyanske William Yiampoy, som sørget for god fart på førsterunden. Bucher gikk i tet på nest siste langside, slo om i svingen og parkerte alle konkurrentene. Etter målpassering gjemte han hodet i hendene.

- Det var like mye i lettelse som i glede. Jeg kjente vekten av alle sølv- og bronsemedaljene. Jeg måtte vinne i dag og bevise for meg selv og alle andre at jeg kan vinne også i mesterskap, sa 24-åringen.

- Jeg hadde fem sølv og en bronse fra før, men i dag ble jeg til kong Midas.

Wilfred Bungei fra Kenya tok sølv, mens Pawel Czapiewski fra Polen overraskende knep bronsen da Yiampoy stivnet fullstendig på oppløpssiden.

- Jeg fulgte Yiampoy helt til 300 meter før mål. Da ga jeg alt jeg hadde. Dette har jeg arbeidet lenge for å oppnå, og dette var min dag, sa Bucher, som er ubeseiret i år. Tirsdag kunne han glemme skuffelsen fra OL i fjor, da han ble dyttet, mistet rytmen og måtte se tyske Nils Schumann løpe inn til seier.

- Jeg var lei meg etter det som skjedde da, men nå er jeg så glad over VM-gullet at jeg ikke vil tenke på det engang, sa han.

Han blir hovedattraksjon under storstevnet i Zürich om halvannen uke, der han kan regne med hyllest fra fullsatte tribuner.

Schumann ble bare nummer fem tirsdag. Wilson Kipketer, som vant de to foregående VM-gull på distansen, var ikke med på grunn av skade.

(NTB)