Bucs ydmyket Raiders i Superbowl

NFLs beste forsvar ydmyket det beste angrepet da Tampa Bay Buccaneers knuste Oakland Raiders 48-21 i Superbowl søndag.

Årets spiller Rich Gannon og resten av Raiders-angrepet valset over motstanderne tidligere i sesongen. Søndag så de ut som nybegynnere i tre perioder, da de ikke maktet å flytte ballen framover. Stjernemottakerne Jerry Rice og Tim Brown kom knapt med i kampen.

Bucs-trener Jon Gruden bygget opp det formidable Raiders-angrepet i Oakland før han for ett år siden byttet jobb. Han dro til Florida for å finpusse Buccaneers-forsvaret og gi laget et angrepsspill som står noenlunde i stil. Søndag kom belønningen, med klubbens første Superbowl-tittel noensinne.

- Vi er blitt bedre hele tiden, og vi kan ennå bli mye bedre. Det er det beste av alt, men nå skal vi nyte at vi er verdensmester, sa 39-årige Gruden, den yngste hovedtrener som har vunnet Superbowl.

Quarterback Brad Johnson innledet kampen med å kaste ballen rett til en motspiller, og Raiders tok ledelsen 3-0 med fieldgoal i sitt første angrep. Det var siste gang favoritten kunne juble. Buccaneers scoret 34 poeng på rad og punkterte kampen.

På stillingen 34-3 i slutten av 3. periode mistet Buccaneers fokus en kort stund, og Raiders tok seg inn i kampen med tre touchdowns. Men Bucs svarte med to nye touchdowns - begge scoret av forsvaret, som brøt fem Gannon-pasninger og løp tre av dem inn til touchdown.

I rampelyset

Johnson gjorde ikke flere alvorlige feil enn den han gjorde i kampens første angrep. Han spilte ingen fantastisk kamp, men forsvarerne hans sørget for at han heller ikke trengte det. Bucs-forsvaret scoret flere poeng enn Raiders-angrepet!

Løperbacken Michael Pittman var en nøkkel i Bucs-angrepet med 124 yards, mens også Keenan McCardell (to touchdownmottak) og Keyshawn Johnson (flere viktige mottak) bidro. Men forsvaret stjal rampelyset.

Aggressive og lynraske Bucs-forsvarere stormet forbi spillerne som skulle beskytte Rich Gannon, og han fikk ikke tid til å sikte seg inn. Somlet han med å kaste, ble han taklet. Skyndte han seg, ble pasningene brutt av motstanderens dyktige sikringsspillere.

40-årige Jerry Rice er tidenes beste mottaker, men han brukte nesten tre firedeler av kampen før han klarte å ta imot sin første pasning. Rice scoret sitt lags siste seks poeng et stykke ut i siste periode og forbedret dermed sine rekorder til 22 touchdown i sluttspill og åtte i Superbowls, men det var mager trøst.

Forsvarshelter

Årets forsvarsspiller Derrick Brooks løp inn en brutt pasning til touchdown, mens Dwight Smith gjorde det to ganger - først da han snappet ballen foran hendene til Rice og punkterte kampen med 34-3 fem minutter før slutt i 3. periode, så da han satte punktum to sekunder før full tid.

En tredje Bucs-forsvarer, Dexter Johnson, ble kåret til kampens mest verdifulle spiller. Også han brøt to Gannon-pasninger.

Den argentinske kickeren Martin Gramatica scoret Tampa Bays seks første poeng med fieldgoals i 1. og 2. periode, og han scoret ekstrapoeng etter alle lagets seks touchdowns. Raiders prøvde seg på to ekstrapoeng etter hvert av sine tre touchdowns, men mislyktes hver gang - talende nok på en fryktelig dag for favoritten.

For Tampa Bay var det den største dagen til nå. Klubben ble startet i 1976, tapte sine 26 første kamper og ble latterliggjort. Nå ler ingen, og minst av alle Oakland Raiders.

(NTB)

OVERLEGNE: Bucs quarterback Brad Johnson på vinnerlaget under Super Bowl XXXVII mot Oakland Raiders.
MIN! Cornerback Dwight Smith sørger for en interception på Qualcomm Stadium i San Diego.