USA er verdensmestere i fotball

Buet spontant etter dette

Gianni Infantino og Emmanuel Macron fikk ingen varm velkomst av publikum i VM-finalen.

MØTE: Gianni Infantino og Emmanuel Macron hilser på Megan Rapinoe - toppscorer i VM. Foto: NTB scanpix
MØTE: Gianni Infantino og Emmanuel Macron hilser på Megan Rapinoe - toppscorer i VM. Foto: NTB scanpixVis mer
  • USA- Nederland 2-0

USA er verdensmestere i fotball for fjerde gang. Ingen nasjoner er i nærheten av å ha like mange, og i kveld kunne amerikanerne juble for sitt andre strake VM-gull.

Selv om mesterskapet er i Europa har folk valfartet fra motsatt side av Atlanteren til Frankrike i forbindelse med sommerens mesterskap, og det var et stort antall amerikanere på tribunene i kveld.

Ved sluttsignalet var det høylytt jubel på stadion. Det samme da spillerne endelig kunne løfte trofeet. Stemningen var generelt på topp - med et klart unntak.

Da FIFA-president Gianni Infantino og Frankrikes president, Emmanuel Macron, kom inn på stadion for å dele ut medaljene, kom det en høylytt pipekonsert fra tribunene.

JUBLER: Slik så det ut i den amerikanske hovedstaden da det ble klart at USA slo Nederland i VM-finalen i fotball. Video: CNN w Vis mer

- Forferdelig

Flere av de amerikanske spillerne er svært frittalende, og sier akkurat det de mener om autoriteter og maktpersoner. Spesielt Megan Rapinoe er ikke redd for å dele sine meninger, og underveis i mesterskapet havnet hun i en bråkete krangel med USAs president, Donald Trump.

Før finalen var det FIFAs Infantino som fikk unngjelde. Rapinoe var kritisk til at finalen var lagt til samme dag som finalen i Copa America og finalen i Gold Cup.

- Det er en forferdelig idé å legge alt til samme dag. Dette er VM-finalen. I dag avlyser man alt annet. Datoen for VM-finalen blir satt lang tid i forveien, så det er faktisk helt utrolig, sa hun om FIFAs håndtering før kveldens storkamp.

- Lik lønn!

Rapinoe har også vært kritisk til premiepengene som blir utbetalt i forbindelse med VM. Stjernespilleren har fått med seg at utbetalingene til kvinner skal øke til neste mesterskap, men registrer samtidig at herrenes premiepenger øker enda mer.

Under neste herre-VM i Qatar skal 3,8 milliarder norske kroner fordeles. I neste kvinne-VM er det i overkant av 500 millioner kroner - en differanse på langt over tre milliarder.

- Jeg forstår at fotball for menn av mange ulike grunner er økonomisk mer utviklet enn kvinnefotball, men om man bryr seg om å tette gapet, legger man da tre finaler på samme dag? Nei, det gjør man ikke, har Rapinoe uttalt.

Etter finalen, da Infantino entret gressteppet, kom det høylytte rop om lik betalt fra det amerikanske publikummet.

Sammen med Alex Morgan og Carli Lloyd er Rapinoe kaptein på det amerikanske landslaget. Sammen har de gått til sak mot Det amerikanske fotballforbundet. De er misfornøyd med at herrespillerne til USA får langt bedre betalt enn dem selv, og ønsker likestilling.

Norge er et av få land hvor dette er tilfellet på fotballandslaget. I fjor skrev herre- og kvinnelandslaget under på en historisk avtale som sikrer lik betaling.