LIDENSKAPLIG: Få spillere viser så mye følelser som Buffon. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG
LIDENSKAPLIG: Få spillere viser så mye følelser som Buffon. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONGVis mer

Buffon om karrieren:-Støtte fra familien er viktig

Gianluigi Buffon hadde sin debut for 21 år siden. Han har lenge vært en av Juventus og Italias viktigste spillere.

Den legendariske keeperen Gianluigi Buffon begynte sin fotballkarriere på midtbanen. Det var ikke før VM 1990 at han bestemte seg for å bli keeper. Han så hvor viktig Kamerun-keeper Thomas N'Kono var for laget og det var da han visste at det var keeper han ville bli.

- Det var vel egentlig tilfeldig at jeg ble keeper. Alle barn som begynner med fotball vil score mål, så jeg var på midtbanen og litt spiss i starten, og jeg var helt ok. Men pappa prøvde å få meg til å bli keeper, forteller Gianluigi til FourFourTwo.

«Gigi» er fra en sportsfamilie. Alle var aktive. Moren holdt Italia-rekorden innen diskus, mens faren var vektløfter. Søstrene spilte volleyball for det italienske volleyballaget. En onkel spilte basketball i proffligaen og en grandonkel var keeperlegende i Inter og Milan. Han er glad for å ha vokst opp i en familie som har vært så fokusert på sport: - Jeg tror det hjalp meg i oppveksten. Man tar sport mer alvorlig. Også hadde jeg støtte fra familien, noe som er veldig viktig.

Gjennombruddet

PARMA: Buffon var i Parma på nittitallet. Foto: Alexander Demianchuk REUTERS
PARMA: Buffon var i Parma på nittitallet. Foto: Alexander Demianchuk REUTERS Vis mer

Buffon startet sin karriere i Parma allerede som 13-åring. Allerede som 17-åring fikk han sin Serie A-debut mot storklubben Milan i 1995. En kamp sisteskansen husker enda:- Det var en vakker dag, en vakker opplevelse – å realisere den drømmen jeg hadde jobbet mot i flere år. Jeg gjorde en bra kamp, slapp ikke inn noen mål. (Kampen endte 0-0). Jeg var selvsikker og jeg var der jeg ville være.

Buffon var en del av Parmas storhetstid. Med spillere som Hernan Crespo, Dino Baggio, Fabio Cannavaro, Lilian Thuram, Daniel Bravo og Roberto Sensini. De herjet på nittitallet, og vant både Coppa Italia og UEFA cup i 1998/99 sesongen.

I 2001 ble Buffon solgt til Juventus for 45 millioner Euro. Og klubben han har vunnet 9 Serie A-titler, en Serie B-tittel, to Coppa Italia-titler og fem Supercoppa Italiana-titler med. Buffon ble aldri stresset av den høye prislappen. Han visste at det er markedet som avgjør prisene og Juventus hadde sett ham spille flere ganger før de kom med et tilbud.

- En god keeper er kritisk for et godt lag, like viktig som en god spiss. Noen ganger er de like dyre også. Jeg hadde nok signert for Juventus selv om de betalte 5 millioner, men da hadde nok ikke Parma vært like fornøyd.

I 2006 var Juventus involvert i Italias største kampfiksingsskandale. Flere spillere ble etterforsket, Buffon var en av dem, men alle anklager ble droppet. Klubben ble fratatt flere titler og ble satt ned i Serie B. Flere stjerner som Vieira, Ibrahimovic og Cannavaro forlot klubben. Buffon var en av de som ble værende. - På et profesjonelt plan er det forferdelig når så mye suksess blir tatt fra deg. Det tok fra meg mye suksess både fra fortiden og fremtiden. Vi kom til VM 2006 midt i søkelyset. Vi visste at vi måtte gjøre noe stort på banen for å svare på alt som hadde skjedd utenfor banen, forteller han.

VERDENSMESTER: Buffon etter VM-seieren i 2006. Foto: EPA / ROLAND WEIHRAUCH
VERDENSMESTER: Buffon etter VM-seieren i 2006. Foto: EPA / ROLAND WEIHRAUCH Vis mer

Han tvilte aldri på å stå ved Juventus gjennom de tøffe tidene.

- Å spille i Serie B var ikke et logisk valg, det var tatt ut ifra hjertet. De andre spillerne tok sine valg, det var opp til dem. Det er valg i livet som kan være tøffe, og de gjør ikke nødvendigvis livet lettere – men de gjør deg til den du er i dag. Serie B var en opplevelse, jeg har blandede følelser om det. Jeg kan ikke akkurat si jeg hadde det gøy, men det var virkelig en opplevelse.

Med Conte som sjef

I 2011 ble tidligere lagkamerat Antonio Conte ny manager i Juventus og klubben kom tilbake i den uslåelige formen. Buffon trivdes godt med å få tilbake kameraten i klubben.

- Som en lagkamerat var Conte en fantastisk spiller, veldig karismatisk – en som alltid var et godt forbilde for de andre på banen. Som manager synes jeg han er flink. Han har alltid hatt noe ved seg, selv før han ble trener. Han har alltid hatt en viss anseelse.

LEGENDE: Gianluigi Buffon har vært i Juventus siden 2001. Her fra ligaseieren i år. Foto: Isabella Bonotto / Pacific Press
LEGENDE: Gianluigi Buffon har vært i Juventus siden 2001. Her fra ligaseieren i år. Foto: Isabella Bonotto / Pacific Press Vis mer

Buffon har vært kaptein for Italia i 5 år og har hele 159 kamper for landslaget. I mars 2016 tok keeperen en historisk rekord: han spilte 973 minutter uten å slippe inn et mål i Serie A. Tidligere har han slått rekorden ved å stå i ti kamper på rad uten å slippe inn mål.

Nå satser kapteinen videre i EM, når de møter Tyskland på lørdag.

*Deler av artikkelen ble først utgitt i Juni 2014

Buffon om karrieren:-Støtte fra familien er viktig