Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Buffons 18 år gamle arvtaker spilte alltid med eldre:
- For å unngå trøbbel skrev vi tallet «99» slurvete

Som elleveåring var han over 1.80 høy, da han var 14 dro han til AC Milan. Han debuterte for A-laget som 16-åring, og i en alder av 17 hadde han fått 50 ligakamper. Nå er han 18 år og fremtiden til italiensk fotball. 

ITALIAS NYE STJERNE: AC Milans Gigio Donnarumma er i en alder av 18 år allerede fast på det italienske storlaget. Foto: FourFourTwo
ITALIAS NYE STJERNE: AC Milans Gigio Donnarumma er i en alder av 18 år allerede fast på det italienske storlaget. Foto: FourFourTwo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): På den ene siden av Passeggiata Archeologica (arkeologisk promenade), ikke langt fra Napoli, ligger ruinene av Villa San Marco. Det var sannsynligvis hjemmet til keiser Claudius' nestkommanderende, Narcissus.

Hans konspiratoriske måte å styre på fikk ham til slutt henrettet, men da han levde elsket han sport - så mye at han dekorerte baderommet sitt med boksere og brytere. Villaen hans lå ved sjøen før vulkanutbruddet på Vesuv, som formet en ny kystlinje mot sørsiden av den romerske byen Pompeii.

Rett over veien, klemt sammen mellom den arkeologiske promenaden og broa over motorveien, ligger en kunstgressbane, et rotete klubbrom fylt med trofeer og et bordfotballbord på en søppeldynge. Fjellområdet Monte Lattari på Amalfikysten stiger opp bak det ene målet, mens vulkanen ruver over det andre.

Det er oktober 2015, og fem barn på denne lokale fotballskolen har keepertrening. Treneren er en gjest, en eldre gutt. Bolognas Antonio Mirante er en av tre keepere som gikk fra (det misvisende navnet) Asd Club Napoli i Castellammare di Stabia, og hele veien opp til Serie A.

Disse guttene er i ferd med å få en ny rollemodell. Han er nesten i samme aldersklasse, men det virker som han er dobbelt så høy. Gianluigi Donnarumma debuterte for AC Milan mot Sassuolo 25. oktober i en alder av 16 år og åtte måneder, og ble samtidig den yngste keeperen som noensinne har startet en Serie A-kamp.

Han satt på innbytterbenken allerede mot Cesena tilbake i februar 2015, tre dager før han fylte 16 år. Mens keepertrener Alfredo Magni snakket varmt om vidunderbarnet, skaffet klubben den medisinske dispensasjonen som var nødvendig for å bekrefte at den storvokste keeperen på 195 centimeter kunne konkurrere med de voksne.

VANLIG POSITUR: Donnarumma har levert noen fantastiske redninger denne sesongen. Foto: Getty Images/FourFourTwo
VANLIG POSITUR: Donnarumma har levert noen fantastiske redninger denne sesongen. Foto: Getty Images/FourFourTwo Vis mer

- Tuller du med meg?

Daværende Milan-sjef Pippo Inzaghi hadde tenkt å bruke Donnarumma fra start mot Atalanta i sesongens siste og meningsløse kamp, men droppet det. Det til tross for at han innerst inne visste at tiden hans som manager var over.

Likevel hadde den nye treneren Sinisa Mihajlovic baller til å skrive tenåringens navn på lagoppstillingen. Og han gjorde det under oppsyn av gribbene, etter at laget hans hadde sluppet inn 14 mål på åtte ligakamper i starten av 2015/16-sesongen.

Mihajlovic ringte Milans veterankeeper Christian Abbiati, som ikke var langt unna pensjontilværelsen og varmet benken for førstekeeper Diego Lopez, for å spørre om han trodde Donnarumma var klar for å erstatte den vaklende keeperen. Svaret var et rungende «ja», noe som ikke overrasket noen som hadde trent Donnarumma.

- Tuller du med meg? svarer Bruno Tedino, Donnarummas U17-trener, da FourFourTwo spør om debuten var uventet.

- Absolutt ikke! Selv da han var 16 år gammel så han ut som en 30 år gammel mann. Han hadde alle egenskapene som skulle til for å bli en vinner. Han viste at han hadde hodet på riktig plass. Jeg vil gratulere alle som ga ham en sjanse, sier Tedino.

«Selv da Donnarumma var 16 år gammel så han ut som han var 30.» Bruno Tedino (U17-trener)

Donnarumma selv var litt mer storøyd da Mihajlovic ga ham nyheten i garderoben før kampen.

- Det var en utrolig følelse. Jeg trodde ikke han ville bruke meg. Jeg er normalt en person som holder følelsene mine inne, men det var vanskelig den dagen. Etter trening ringte jeg foreldrene mine med en gang, og de dro fra Castellammare for å se på meg, sier Donnarumma.

- Jeg hadde en merkelig følelse i bussen på vei til stadion. Så løp jeg ut på gresset, tok på tverrliggeren og så var vi i gang, erindrer han.

VOKSEN KAR: Donnarumma ser ut som han er eldre enn 18 år. Foto: FourFourTwo
VOKSEN KAR: Donnarumma ser ut som han er eldre enn 18 år. Foto: FourFourTwo Vis mer

Ordinær debut

Donnarummas Serie A-debut var mer ordinær enn den var fantastisk. Han slapp inn et mål på første stolpe etter et bra slått frispark av Domenico Berardi, selv om Milan til slutt vant 2-1.

Vrakede Lopez var sikker på at han ville ta tilbake plassen, og uttalte derfor etterpå:

- Jeg er rolig fordi jeg har troen på det jeg gjør. Du kan være sikker på at jeg vil komme tilbake og snakke som jeg pleier på banen.

Og det gjør han nå - på utlån i Espanyol.

Donnarumma holdt nullen for første gang tre dager etter da «Rossoneri» slo Chievo. Han slapp inn en scoring da Milan nettet tre ganger mot Lazio, før han holdt nullen igjen mot Atalanta.

Mot slutten av sesongen hadde han blitt det italienske La Gazzetto dello Sport kalte: «Den eneste grunnen til å smile i en kronglete sesong». San Siro-fansen overrøste ham med applaus, og han var et etterlengtet lyspunkt i en sesong hvor Milan ikke klarte å kvalifisere seg for Europa, og seinere tapte Coppa Italia-finalen.

Donnarumma gråt etter Juventus-tapet i Roma, noe han ikke gjør ofte. Da Abbiati, som Donnarumma ser på som sin andre far ifølge Alonso, tok et endelig farvel med San Siro ved å heve armene mot publikum for å gi stafettpinnen videre til Donnarumma, tok unggutten til tårene.

Han gråt også etter Serie A-debuten da han så at ballgutten bak målet hans var en lagkamerat fra akademiet, som han hadde spilt sammen med bare to uker i forveien.

Aldri nervøs

Dette er en versjon av Donnarumma. En mann (vel, iallfall nesten) som er åpen om følelsene sine, «i fred med seg selv» som en tidligere trener har uttalt. Den andre versjonen av Donnarumma er så rolig og selvsikker at en italiensk avis sammenliknet ham med en svenske - Zlatan Ibrahimovic.

- Alle spillere er nervøse før debuten, sier Tedino, som husker da sisteskansen første gang ble en del av mannskapet hans i forbindelse med U17-EM tilbake i 2014.

- Men Donnarumma hadde bare 40 hjerteslag i minuttet - han var kald og rasjonell. Konsentrasjonsevnen har alltid vært fundamentet hans, sier Tedino.

Mindre enn tre uker etter at han debuterte for Milan, uttalte tenåringen:

- Jeg bruker ikke tid på det, det er bare slik jeg er. Å være rolig er min styrke, det gjelder også i de vanskelige periodene i løpet av en kamp. En keeper må skape en form for trygghet i laget. Jeg er sterkere mentalt. Jeg merket det da jeg debuterte for Milan. Jeg skulle vært nervøs, men det var jeg ikke, sier Donnarumma.

- Jeg snakker med forsvarsspillerne hele tiden, jeg bryr meg ikke om aldersforskjellen. Det er tross alt viktig å ha troen på keeperen din - han ser kampen på en annen måte og kan gi deg nyttige instruksjoner, sier Donnarumma.

Dette er en tenåring som på den ene siden har ambisjoner om å bli et Milan-ikon, bære kapteinsbindet og ta over for Gianluigi Buffon for Italia, men som på en annen side samler på Panini-kort, sier at medienes snakk om verdi får ham til å føle seg som en Fantasy-spiller og fortsatt syns det er moro å kjøpe seg selv på FIFA-spill.

Milans ungdomstrener Filippo Galli forteller at han aldri har sett Donnarumma være brydd.

- En av styrkene hans er at han alltid klarer å glemme feilene sine, sier Galli til FourFourTwo.

- Siden han var liten gutt har han alltid hevet seg etter en tabbe. I hans alder, og posisjonen han spiller, kan en tabbe plage deg, men personlighetens hans hjelper ham alltid, sier Galli.

Eller kanskje ordet «glemme» ikke er helt riktig å bruke. Minnet om frisparket som gikk i mål i debuten hans er ikke glemt. Da La Gazzetta intervjuet Donnarumma i juli, mens han forberedte seg på å starte den nye sesongen som Milans førstevalg mellom stengene, pekte han på den feilen som noe han ikke ønsket å gjenta.

ISKALD: Gianluigi Donnarumma blir aldri nervøs når han spiller fotball. Foto: AP Photo/Luca Bruno/NTB Scanpix
ISKALD: Gianluigi Donnarumma blir aldri nervøs når han spiller fotball. Foto: AP Photo/Luca Bruno/NTB Scanpix Vis mer

Studerer ved siden av

Donnarumma går på skole, hvor han studerer regnskap. Han studerer også Bayern München-stjerne Manuel Neuer, som Donnarumma selv har sagt han ikke ville våget å be om å få bytte drakt med.

Han er ifølge seg selv et sosialt dyr, og har ikke noe imot å skrive autografer når han er på en snarvisitt hjemme i Castellammare. Vitnemålet er viktig for foreldrene - og familien er viktig for Donarumma.

- Familien er knyttet til ham, og de er alltid der for ham, sier Galli.

- Han har alltid blitt godt oppdratt og er respektfull, noe som ikke har forandret seg etter at han ble kjent - han er fortsatt veldig vennlig og snill.

Donnarumma går jevnlig i kirkemesse og han bærer fortsatt rosenkransen han fikk av sin bestemor.

- Gianluigis største styrke er hans enorme ydmykhet, og villigheten til å ofre seg, sier Tedino.

- Han er alltid vennlig med alle og han fortjener å nå toppen profesjonelt, men også som person. Selv om han fortsatt er ung, har han alltid hatt en fantastisk holdning overfor sine lagkamerater og trenere. Det er noe du ikke kan lære - det kommer av at han har blitt oppdratt i en bra familie, sier han.

Dersom du mangler erfaringen til en moden keeper, vil gode basisferdigheter være en godkjent erstatning. Det hjelper også å være en krysning mellom strongman og akrobat.

Medfødt talent

Da Donnarumma først kom til Milan som 14-åring, var han ifølge keepertrener Davide Pinato «litt overvektig, men til tross for det veldig flink til å lære finmotorikk raskt».

- Han har et medfødt talent, han tenker raskt - og det legger grunnlaget for alt. Bevegelsene hans har alltid vært presise og rene, noe som er veldig overraskende siden han er så ung. I tillegg utfører han det med styrke, teknikk og konsentrasjon, noe som er uvanlig. Jeg sammenlikner ham med en NBA-spiller. De er alle høye, men raske, sterke og intense til tross for størrelsen.

Et videoklipp med Donnarumma som viser fram «utenomjordiske» reflekser på avslutninger fra kloss hold på trening (se video under), hjelper å forklare hvorfor han har en fantastisk statistikk på straffespark. Han står med seks redninger på 12 straffer halvveis ut i sesongen, og intensive studier av Serie As straffeskyttere har hjulpet ham.

Høyden og selvtilliten gjør at han regjerer i eget felt på høye baller, noe som betyr at keeperen kun har en «hjemmelekse», noe den italienske pressen er flinke til å påpeke. Han må bli bedre med ballen i beina, og derfor studerer han Manuel Neuer nøye. Men Donnarumma har opp gjennom ungdomsårene vist at han også behersker dette elementet.

- Siden Milan-debuten har han alltid hatt ballen i føttene, sier Galli.

- Vi fokuserer mye på dette aspektet. Vi ønsker at våre keepere skal være med på det oppbyggende spillet. Det har alltid vært en av hans karakteristikker, sier han.

Spilte med eldre gutter

Hvordan har Donnarumma brukt så kort tid på å komme så langt? Naturlig fysisk utvikling er en årsak. Club Napoli-president Ciro Amore forteller:

- Donnarumma spilte alltid i en eldre aldersgruppe. Han ble født i 1999, men han spilte alltid med gutter født i 1997. For å unngå trøbbel skrev vi tallet «99» slurvete, slik at det ene nitallet så ut som et sjutall.

Donnarummas mor Maria hadde alltid fødselspapirene til sønnen i veska, fordi folk hadde vanskelig for å tro at en elleveåring kunne være 188 centimeter høy.

Det viktigste er at Gigio, som han har blitt kalt siden ungdomskolen, ikke har hatt noe annet ønsket enn å bli keeper siden han var fire år gammel.

- Onkelen hans, Enrico Alfano, var den som fikk ham til å spille fotball, sier Amore.

Marias bror var keeper på et lokalt lag. Han var arbeidsledig og kom for å hjelpe Ernesto Ferraro å trene Club Napolis keepere.

- Enrico hadde kjent Ferraro lenge, fordi de pleide å spille sammen. Enrico tok med seg Gigio og broren Antonio, og det som er litt morsomt er at faren ikke var så glad i fotball. Så da Enrico døde, tok Ernesto over for ham. Han er en utrolig trener. Det var Ferraro som hentet Gigio hjemme før trening, for faren hans jobbet hele tiden. Seinere på kvelden kjørte han ham hjem igjen, sier Amore.

Milan-kjærlighet

For snaut ti år siden ble Ferraro intervjuet om de to Club Napoli-keeperne Gennaro Iezzo og Mirante. Han fortalte allerede da at han trente en åtteåring som en dag ville spille for Italia - Gigio Donnarumma.

Da hadde allerede Gigios eldre bror Antonio, som hadde vært seniorspiller i ni år, dratt til Milan. Rossoneri solgte ham seinere for rundt 16 millioner kroner til Genoa, men det som var viktigst var at klubben hadde vunnet kjærligheten til lillebroren hans. Gigio hadde på seg Milan-drakt på skolen, hadde klubblogoen på skolebøkene og en Kaká-klokke på soveromsveggen.

I 2013 så det ut til at Inter hadde feid all konkurranse til side og sikret seg underskriften til Gigio, men så viste Milan interesse. Han byttet ut blå striper for røde uten å tenke seg om to ganger.

Antonio, som nå står mellom stengene i greske Asteras Tripolis, har alltid vært stolt over å innrømme at broren var bedre (og også litt høyere). Keepertreneren hans i Bari har hevdet at Antonio løftet spillet sitt etter Gigios suksess på San Siro. De holder daglig kontakt, og spiller PlayStation med hverandre online på kveldene, for så å mobbe hverandre når de slipper inn mål.

I november uttalte Antonio at han «visste Gigio ikke ville forlate Milan for noe i verden», og at han «stortrives i rossonero og alltid har vært Milan-fan».

Gigio er ikke redd for å binde seg. Han er allerede forlovet til en kvinne med det ironiske navnet Alessia Elefante, ei lokal jente fra Pompeii som knapt når opp til brystet hans.

Gigios superagent Min Raiola sammenlikner Donnarumma med en kunstner.

- Donnarumma? Jeg sammenlikner ham med Modigliani, sa Raiola like etter Milan-debuten.

- Han er verdt 1,5 milliarder kroner, la han til.

Tidligere denne sesongen mumlet han at «juveler hører hjemme i vinduene på luksusbutikker». Da noen fans begynte å kritisere Donnarumma i januar, spesielt etter et 1-2-tap mot Udinese, uttalte Raiola:

- Dersom de ønsker at han skal dra, bør de si det til meg.

ARVTAKER: Det er ventet at Gigio Donnarumma vil ta over den dagen gianluigi Buffon legger hanskene på hylla. Foto: FourFourTwo
ARVTAKER: Det er ventet at Gigio Donnarumma vil ta over den dagen gianluigi Buffon legger hanskene på hylla. Foto: FourFourTwo Vis mer

Sammenliknes med Buffon

Silvio Berlusconis salg av San Siro-gigantene til det kinesiske selskapet Sino-Europe Sports i mars, ga en god grunn, eller unnskyldning, til å utsette diskusjonen om Donnarummas nye femårskontrakt. Det til tross for at keeperen ble gjort tilgjengelig da han fylte 18 år i slutten av februar.

Donnarumma fikk sin Italia-debut forrige september, da han kom innpå som innbytter i 1-3-tapet mot Frankrike hjemme i Bari. Det var «fantastiske Buffon» han erstattet den kvelden, noe som gjorde at uttrykket «nye Buffon» ble brukt i enda større grad.

- Jeg syns det er en god sammenlikning, sier Tedino.

- Buffon rømmer aldri fra ansvar. Han er ærlig og ydmyk. Han forstår virkelig hva det vil si å være en del av et lag. Fra et moralsk ståsted, likner han på Buffon, men teknisk sett er de forskjellige, sier han.

Buffon, som er Donnarummas idol, fikk sin Italia-debut i oktober 1997 - 16 måneder før Gigio ble født. Blant alle komplimentene Buffon ga tenåringen like etter Serie A-debuten, er det et råd som spesielt stikker seg ut.

- Prøv å modne så fort som mulig, så du forstår hva som er ekte og hva som er falskt i dette miljøet.

Det er ikke noe som kunne sagt mer om Milans fall fra storhet enn da Donnarumma under oppkjøringen til inneværende sesong foreslo at klubben kunne ta inspirasjon fra Leicester.

Da han reddet et straffespark i straffekonkurransen og sørget for at Milan gikk til topps i Supercoppa Italia, var det klubbens første trofé på fem år. Milans tidligere sportslige suksess har vært bygget på unge, egenproduserte spillere i likhet med dagens tropp, som sliter med å hevde seg.

Donnarumma har solgt flest Milan-drakter siden vinterpausen, og drakten med navnet hans på ryggen er neste utsolgt. Når drakta til en keeper er så ønsket, er det enten et tegn på et middels lag - eller kjennemerket på en utrolig god keeper.

FØRSTE AV MANGE: Gianluigi Donnarumma holder trofeet etter Super Cup-finalen. Foto: AFP PHOTO / KARIM JAAFAR / NTB Scanpix
FØRSTE AV MANGE: Gianluigi Donnarumma holder trofeet etter Super Cup-finalen. Foto: AFP PHOTO / KARIM JAAFAR / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!