Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Bukken kan ikke granske havresekken

Frp går til kamp mot korrupsjon i FIFA. Støtter britisk politikeraksjon.

ER LEI: Øyvind Korsberg (Frp) støtter initiativet til britiske Damian Collins (De konservative) for reform i FIFA. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ER LEI: Øyvind Korsberg (Frp) støtter initiativet til britiske Damian Collins (De konservative) for reform i FIFA. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): FIFA-farsen tok en ny vending i går, da sittende president Sepp Blatter «tok grep mot korrupsjon» ved å annonsere etterforskning av sin konkurrent i presidentvalget, Mohamed bin Hammam fra Qatar.

Bin Hammam og Blatters tidligere bestekompis Jack Warner, som nå har sluttet seg til den styrtrike kandidaten fra Qatar, skal ha bestukket eller forsøkt å bestikke delegater i karibisk fotball med 40 000 dollar hver.

• Les Dagbladets FIFA-avsløringer her.

En som har fått nok er den britiske politikeren Damian Collins, idrettspolitiker for De konservative.

Større åpenhet Til Dagbladet sier Collins at han nå starter en aksjon blant politikere, for å mobilisere for endring av FIFA.

- Vi ønsker å gjøre FIFA mer transparent. Først vil jeg knytte til meg politikere fra så mange land som mulig, så vil vi mobilisere på nettet, sier Collins.

- Jeg har kontakter i Tyskland, EU-parlamentet, hos Labour her i Storbritannia og i Israel.

ETTERFORSKES: Mohamed bin Hammam (t.h.) og Jack Warner. Foto: AP/Shirley Bahadur/Scanpix
ETTERFORSKES: Mohamed bin Hammam (t.h.) og Jack Warner. Foto: AP/Shirley Bahadur/Scanpix Vis mer

- Penger er sentralt her. Sponsorer styrer mye av pengestrømmen. Vurderer dere å kontakte disse?

- Etter å ha etablert ei gruppe, vil det absolutt være aktuelt å rette oss mot sponsorer, av den grunn du nevner, sier Collins.

Norsk støtte Idrettspolitisk talsmann Øyvind Korsberg i Fremskrittspartiet ønsker Collins' initiativ velkommen, og ønsker gjerne å bli kontaktet av briten.

- Det høres ut som en god idé, som jeg gjerne gir min tilslutning til, sier Korsberg til Dagbladet.

Han reagerer på måten FIFA selv etterforsker sine egne. Nære medarbeidere av president Blatter er flere ganger avslørt som korrupte av pressen, men det var ikke før det tjente sveitseren strategisk at han i går tok grep.

- Bukken kan ikke granske havresekken, illustrerer Korsberg.

- Slike saker må etterforskes eksternt. Det er den eneste måten man kan få en helt uhilda granskning på, slår han fast.

Korrupsjonsherjet Tidligere har Dagbladet avslørt at FIFA har bokført flere millioner svartebørskroner og at Jack Warner solgte billetter og puttet pengene i egen lomme.

SAMLER STØTTE: Damian Collins har støtte hos kollegaer i Tyskland, Israel, EU-parlamentet og Norge. Foto: De konservative
SAMLER STØTTE: Damian Collins har støtte hos kollegaer i Tyskland, Israel, EU-parlamentet og Norge. Foto: De konservative Vis mer

Sunday Times har avslørt at VM-søknaden til Qatar 2022 var kjøpt og betalt, mens BBC har vist hvordan flere medlemmer i FIFA-styret mottok store bestikkelser på 1990-tallet.

- Vi ønsker å etablere denne aksjonen så fort som mulig, sier Damian Collins.

- Jeg har kontaktet Sepp Blatter og spurt om han ønsket å forklare seg i etterforskningen som har pågått i England etter fadesen omkring landets VM-søknad. Han sa nei. Jeg støttet Englands VM-søknad, og siden vi kun fikk to av 22 stemmer var det åpenbart mye som var galt - ikke nødvendigvis bare spill i FIFA, mener Collins, og legger til:

- Men nå trenger FIFA åpenhet og reform.

- Utidig sammenblanding Både Høyre og Arbeiderpartiet er sterkt skeptiske til en slik politikeraksjon.

- Politisk innblanding overfor idretten er ikke norsk politikk. Noen politikeraksjon blir det ikke med Høyres støtte. Vi forventer at idretten selv rydder opp, sier idrettspolitisk talsmann Olemic Thommessen i Høyre til Dagbladet.

Det samme grunnsynet deler Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul:
- I en organisasjon som forvalter så store summer, er det viktig at organisasjonen er transparent. Jeg har stor tillit til at Yngve Hallén og Norges Fotballforbund (NFF) gjør alt som står i deres makt, sier lederen av Stortingets familie- og kulturkomité.

- Bygg videre på FIFA Den britiske politikeren David Mellor hevder det beste for fotballen er om FIFA rives ned - og at man heller etablerer en ny organisasjon. Det forslaget har fotballpresident Yngve Hallén lite til overs for:

TAKTIKER: Sepp Blatter la i går i praksis presidentvalget i FIFA i ruiner. Foto: AP/Shizuo Kambayashi/Scanpix
TAKTIKER: Sepp Blatter la i går i praksis presidentvalget i FIFA i ruiner. Foto: AP/Shizuo Kambayashi/Scanpix Vis mer

- Det er blitt sagt om FN og andre organisasjoner også. Når man er i ei krise tyr enkelte til enkle løsninger. Jeg mener det er bedre å bygge videre på det vi har - og endre det. Uten å endre forutsetningene, vil også en ny organisasjon bli preget av feilene vi ønsker oss bort fra, sier Hallén.

SKEPTISK: Ifølge Høyres Olemic Thommessen er det norsk politisk tradisjon å avstå fra politisk innblanding i idrettens egne organisasjoner.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKEPTISK: Ifølge Høyres Olemic Thommessen er det norsk politisk tradisjon å avstå fra politisk innblanding i idrettens egne organisasjoner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer