DE FIRE STORE: Juventus, Bayern München, Barcelona og Manchester United har enten vunnet eller er i ferd med å vinne hver sin av de fire største fotballigaene i Europa. Men hvilken liga er sterkest i øyeblikket? Foto: AFP / AP / Reuters / NTB Scanpix
DE FIRE STORE: Juventus, Bayern München, Barcelona og Manchester United har enten vunnet eller er i ferd med å vinne hver sin av de fire største fotballigaene i Europa. Men hvilken liga er sterkest i øyeblikket? Foto: AFP / AP / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Bundesliga er bedre enn Premier League

Slik vurderer ekspertene de fire store ligaene.


(Dagbladet): Etter at Bayern München knuste Barcelona 4-0 i Champions League-semifinalen i går, og Dortmund med Lewandowski i spissen valset over Real Madrid i kveld, 4-1, dukker debatten nok en gang opp: Hvilken liga er den sterkeste i Europa.

Vi har snakket med fire journalister som følger hver sin liga tett.

To av fire mener Bundesliga er sterkest i øyeblikket, mens tre av fire rangerer den tyske serien foran Premier League.

Unntaket er han som har spilt i både engelsk og tysk liga, Jan Åge Fjørtoft. Han henviser til Uefas nasjonskoeffisient, der Spania ligger foran England med Tyskland på tredjeplass.

Koeffisienten baserer seg på resultater i Champions League og Europa League over de fem siste sesongene. På rangeringen for inneværende sesong, er Tyskland foran England (se egen faktaboks i høyremargen).

Jan Åge Fjørtoft Studioekspert i Viasats Champions League-sendinger og ekspert for tyske Sky i Bundesliga.

1. Hvordan vil du rangere de fire beste ligaene?

- Uefa har en ranking som vi ikke snakker så mye om i Norge, fordi vi ligger så langt nede der. Men der vises utviklingen over tid. Den viser at Spania er foran England, og så gikk Tyskland forbi Italia for et år eller to siden.

Til tross for at Fjørtoft jobber med tysk fotball, vil han ikke snakke opp den tyske fotballen i forhold til andre ligaer.

- På samme måte som såkalte fotballeksperter ikke har fått med seg hvor god tysk fotball er før nå, skal vi ikke komme med enkle analyser som at engelsk fotball er borte, sier han.

Fjørtoft tror også man vil se mange store overganger til de største klubbene denne sommeren. Den kan bli avgjørende for styrkeforholdet mellom de største lagene framover.

- At Mario Götze går til Bayern er starten på en kjøpebonanza i europeisk fotball. Bayern er veldig gode nå. Nå går de med all sannsynlighet til sin tredje Champions League-finale på fire år. Da kan ikke konkurrentene - to i Spania tre-fire i England og Paris SG - sitte stille og se på at en konkurrent investerer penger. Så det vil ta fullstendig av, sier Fjørtoft.

2. Hvordan har styrkeforholdet endret seg de siste sesongene?

- Tyskerne har vært veldig flinke til å få fram egne spillere. Det finnes så mange tyske talenter i klubbene at det er nesten skremmende. Jeg kjente til tysk fotball også før jeg begynte å jobbe i Sky, men da så jeg hvilken talentbank hver klubb har. Det skyldes en systematisk jobbing fra forbundet og klubbne. Det kommer et hav av talenter opp i klubbene.

Fjørtoft trekker også fram den tyske «50+1-regelen» som hindrer at investorer kan kjøpe aksjemajoriteten i en klubb.

- Det betyr at du kan bygge på kontinuitet. Makten ligger hos medlemmene. I Bayern München eier Audi 9,1 prosent og Adidas 9,1. Det betyr at 81,8 prosent eies av klubbens egne medlemmer.

Eierforholdene hindrer at investorer kommer inn og snur opp-ned på måten en klubb jobber på.

I tillegg er økonomien i de tyske klubbene bunnsolid i forhold til for eksempel gjeldstyngede spanske klubber.

- Det er ikke økonomisk fair play som kommer til å gjøre det til en fordel for Tyskland, det er den generelle økonomien.

3. Hvordan vil styrkeforholdet endre seg i de nærmeste sesongene?

Fjørtoft sier det er en utfordring for tysk fotball å få med de andre lagene bak Bayern München dersom de skal utfordre de spanske og engelske ligaene.

VISER TIL UEFA-KOEFFISIENTEN: Jan Åge Fjørtoft mener Uefas nasjonskoeffisient best sier noe om nasjonenes innbyrdes forhold. Spania topper foran England og Tyskland, men på rankingen for inneværende sesong er Tyskland forbi England. Foto: Viasat
VISER TIL UEFA-KOEFFISIENTEN: Jan Åge Fjørtoft mener Uefas nasjonskoeffisient best sier noe om nasjonenes innbyrdes forhold. Spania topper foran England og Tyskland, men på rankingen for inneværende sesong er Tyskland forbi England. Foto: Viasat Vis mer

- Bayern er i ferd med å redusere Dortmund. Men Dortmund er også viktige. De er også i semifinalen, og det blir spennende å se hvordan de forvalter pengene får for Götze.

Han tror heller ikke årets Champions League, der ingen engelske lag nådde kvartfinalen, vil bli standarden med det første.

- Jeg forventer at vi ser de engelske lagene ganske kjapt tilbake blant de beste.

Juventus kom til kvartfinalen som eneste italienske lag i år.

- Italienske klubber har en enorm utfordring på stadionsiden. Juve har fått ny stadion og Udinese planlegger ny. Men de trenger tid på det, det har også med den generelle italienske økonomien å gjøre.

I tillegg til de fire sterkeste ligaene, har flaggskipet i fransk fotball yppet seg denne sesongen. Den tunge satsingen til Paris Saint-Germain vil også fortsette.

- PSG er en dark horse her. De har sagt «vi skal bli best i verden». De kom til kvartfinalen i år, og det er ingenting som tyder på at de bli dårligere neste sesong.

Petter Veland La Liga-ekspert og -kommentator i C More.

1. Hvordan vil du rangere de fire beste ligaene? Og hvorfor?

- Akkurat per dags dato, med gårsdagens Barcelona-massakre i bakhånd, er det vanskelig å si noe annet enn at Bundesliga holder det høyeste sportslige nivået. Når en legger til de utenomsportslige tingene som publikumstall, vekst, og sunn økonomi, er det vanskelig å hevde noe annet enn at Bundesliga står sterkest, sier Veland.

Han peker på at La Liga, som har to lag i semifinalen i Champions League, også har to av de desidert beste klubblagene i verden. De er derfor selvskrevet som nummer to på lista.

BUNDESLIGA PÅ TOPP: Petter Veland følger spansk fotball tett, men mener Bundesliga anført av Bayern München er sterkest i øyeblikket. Foto: C More
BUNDESLIGA PÅ TOPP: Petter Veland følger spansk fotball tett, men mener Bundesliga anført av Bayern München er sterkest i øyeblikket. Foto: C More Vis mer

- Så har du Premier League som alltid har vært, og alltid kommer til å være blant de beste. Akkurat nå har de ikke levert godt nok internasjonalt til å kunne snakke om at de er den beste ligaen, synes jeg. Det er alltid vanskelig å sammenlikne ligaer. Det er en kunstform som svært få klarer å mestre. Det er vanskelig å sette seg ned og bedømme hvilken liga som er best. Derfor har du et parameter ute i Europa, og det viser at Premier League ikke har gjor det så bra som forventet, og da må man rangere Premier League som nummer tre på bakgrunn av det, sier Veland.

2. Hvordan har styrkeforholdet endret seg de siste sesongene?

- Fotballdominans går i sykluser. Det er sjeldent en har sett at en liga har vært dominant over en lengre periode. Italia stod sterkt på 90-tallet med Inter, Milan og Juventus. Tidlig på 00-tallet var det Barcelona, Valencia og Real Madrid, mens i perioden 2007-10 stod Premier League med Arsenal, Chelsea og Manchester United sterkt. La Liga har tatt over de siste årene. Nå ser vi muligens et skifte på toppen etter kampen i går hvor Bayern München var enorme, sier Veland.

Han viser til at fotballen er i stadig utvikling med ny teknologi, bedre trenerne og bedre spillere, og at det gjelder å holde følge med utviklingen. Han nevner Bayern München som et lag som gjør det meste riktig, særlig innen forvaltning, økonomi og interesseskaping.

3. Hvordan vil styrkeforholdet endre seg i de nærmeste sesongene?

- Ut i fra forutsetninger ser jeg positive trekk med alle ligaene. Den engelske ligaen har en enorm popularitet, og det vil alltid være et pluss med en god økonomisk vekst. Der har du flere klubber som kan gå fra å være gode til å bli skikkelig gode. Premier League kommer til å sette inn ressurser for å gjenerobre den europeiske tronen, og det er flere spillere som ønsker seg dit, sier Veland.

Han mener at så lenge Spania har Barcelona og Real Madrid, så vil det ikke være noen fare for at de spanske lagene ikke vil hevde seg. I tillegg har lag som Atletico Madrid og Valencia vist at de kan hevde seg internasjonalt.

- Så har du Italia som per nå ligger med brukket rykk i europeisk sammenheng med de utenomsportslige tingene som har ødelagt mye. Men det har tatt såpass lang tid at de vil få en framgang i årene som kommer, sier Veland.

Kasper Wikestad Premier League-kommentator for TV 2.

1. Hvordan vil du rangere de fire beste ligaene?

- Det er lett å hive seg på en bølge og si at det er et tronskifte, men så kan neste sesong være helt annerledes. Det er enkeltkamper som ofte avgjør, og dagsformen spiller en stor rolle. I går var det for eksempel to av målene som aldri skulle vært godkjent, selv om det var helt fortjent at Bayern vant stort. Så har du Manchester United i møtet med Real Madrid, uten det røde kortet til Nani kunne det endt annerledes. Det er så mange faktorer som gjør at det ikke er lett å rangere, sier Wikestad, som likevel gir det et forsøk:

LA LIGA ØVERST: Kasper Wikestad rangerer basert på Champions League, og setter La Liga og Bundesliga foran ligaen han følger tettest, den engelske. Foto: Privat
LA LIGA ØVERST: Kasper Wikestad rangerer basert på Champions League, og setter La Liga og Bundesliga foran ligaen han følger tettest, den engelske. Foto: Privat Vis mer

- Hvis vi tar utgangspunkt i Europa, så har du to tyske og to spanske lag i semifinalen i Champions League. Hvis jeg da sier La Liga, Bundesliga, Premier League og Serie A. Og så har du fransk fotball også oppi der, sier Wikestad.

2. Hvordan har styrkeforholdet endret seg de siste sesongene?

- Jeg synes de engelske lagene har vært svakere i Europa de siste sesongene. Du så for eksempel hvor sterke Portugal var da da de hadde tre av fire lag i semifinalen i Europa League i 2010/11. Så har du Manchester United som fikk juling av Atletic Bilbao i Europa League sist sesong. De siste par sesongene har engelsk fotball stått igjen som taperen, men likevel så vant Chelsea Champions League sist sesong, og de slo ut Barcelona på veien, sier Wikestad.

Fotballkommentatoren mener det er vanskelig å si noe om tendenser ettersom dominansen i Europa variere veldig.

3. Hvordan vil styrkeforholdet endre seg i de nærmeste sesongene?

- Alle kan si at England vil gjøre det bedre neste sesong. Du ser hvilke spillere som er linket til Premier League, og lag som Chelsea kan bli enormt sterke neste sesong hvis de berger fjerdeplassen. Så har du Manchester City som var helt ferske i Europa for to år siden. Nå har laget skaffet seg rutine. Manchester United kommer stort sett alltid tilbake. Denne sesongen var det viktigst for Sir Alex å ta tilbake hegemoniet hjemme i England. Neste sesong kan han tenke mer på Champions League igjen, sier Wikestad.

Han stiller også spørsmål ved de spanske lagene. Vil Real Madrid klare å beholde José Mourinho? Er Barcelona-dominansen virkelig over? I tillegg har du et annet lag som lurer i kulissene.

- Du har et Paris Saint-Germain som kan bli enda sterkere. De har allerede verdensklassekvalitet i laget, sier Wikestad.

Espen Ween Kommenterer italiensk Serie A for C More.

1. Hvordan vil du rangere de fire beste ligaene?

- Ser man på Champions League i år, må man vel si at Spania og Tyskland er de to beste. Jeg synes det er litt gøy å si at Tyskland er best. Spania og Tyskland ligger foran England, i og med at det er så stort gap mellom United og City og ut fra resultatene i Champions League, sier Ween.

ITALIA SIST: Espen Ween kommenterer Serie A-kamper, men medgir at italiensk fotball ligger bak tysk, spansk og engelsk i øyeblikket. Foto: C More
ITALIA SIST: Espen Ween kommenterer Serie A-kamper, men medgir at italiensk fotball ligger bak tysk, spansk og engelsk i øyeblikket. Foto: C More Vis mer

Hjertet banker ekstra for italiensk fotball, men han må innrømme at de beste lagene i Italia ikke holder det samme nivået som toppklubbene i de tre andre nasjonene i øyeblikket.

- Jeg skulle ønske jeg kunne si at Italia var best, men det er de jo ikke. Topplagene er ikke helt der topplagene i de andre landene er i øyeblikket. Juventus er helt der oppe, men Napoli og Milan er ikke like gode som nummer to og tre i de andre ligaene.

2. Hvordan har styrkeforholdet endret seg de siste sesongene?

- Dette har mye med økonomi å gjøre. Man glemmer jo at det bare er tre år siden Inter vant Champions League. Jeg glemmer det nesten selv, og det er ufattelig når du ser på Inter-laget i dag.

Men mens tyskerne har god økonomisk styring, og det invisteres tungt i spanske og engelske klubber, er situasjonen noe annerledes i Italia.

- Du har ingen sjeiker i Italia. Jeg leste nettopp at Milan gikk med 7 millioner euro i underskudd i stedet for rundt 60 millioner de to foregående årene. De har solgt spillere, antakelig med tanke på økonomisk fair play, men nå har de kjøpt Balotelli, så da går det vel i minus igjen.

Han tror stadionsituasjonen i Italia har stor betydning. Juventus flotte nye stadion er unntaket fra mange umoderne arenaer med løpebaner og lite intim stemning.

- Globalt sett har ikke italiensk fotball den samme sterke merkevaren som for noen år siden. Det har blant annet med stadionene å gjøre, de ser ikke så bra ut. I Storbritannia har selv de minste lagene flotte stadioner, sier Ween.

Han tror skandalene som har blitt rullet opp i italiensk fotball i løpet av de siste tiåret er av mindre betydning for imaget til Serie A.

- Kampfiksingsskandalene kan selvsagt ha hatt noe å si for merkevaren, men jeg tror ikke det er noen hovedgrunn.

3. Hvordan vil styrkeforholdet endre seg i de nærmeste sesongene?

- Slikt går i sykluser. Juventus har et veldig godt lag. Om de unngår å selge de fremste salgsobjektene, kanskje først og fremst Arturo Vidal, tror jeg de vil gjøre det bra i Champions League neste sesong. De klarte seg bedre på Allianz Arena i kvartfinalen enn Barcelona gjorde i går. Jeg ser ikke bort fra at Juventus kan vinne Champions League neste sesong, sier Ween.

Bak Juventus er det mer usikkerhet.

- Milan vil også kunne gjøre det bra neste sesong, mens Napoli er for avhengige av å beholde Cavani, som det vel ser ut som de ikke vil gjøre.

Utfordringen for italienske lag er å tiltrekke seg - og beholde - de beste spillerne. Stadionsituasjonen og resultatene er nøkkelutfordringer.

- Når Napoli ryker ut mot Plzen i Europa League, svekker det omdømmet til italiensk fotball. Samtidig har de beste spillerne i Europa sett at Juventus ikke lenger spiller på Stadio delle Alpi med løpebaner lenger. Jeg tror ikke Radamel Falcao vil gå til Juventus likevel, men en god sesong til i Champions League kan gjøre en forskjell. Dessuten er Guds gave til italiensk fotball, Mario Balotelli, tilbake i Serie A. Det betyr mye, sier Ween.