Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

U21-landslaget, Norge-Kosovo

Bundesliga-klare Fossum svarer kritikerne: - Jeg er uenig

Iver Fossum er U21-landslagets nye kaptein og klar for Bundesliga. Han angrer ikke på at han dro til utlandet tidlig.

NY KAPTEIN: Iver Fossum har tatt over kapteinsbindet på Norges U21-landslag. Her på trening forrige uke med den innleide Strømsgodset-spilleren Andreas Hoven. Foto: Bjørn Langsem
NY KAPTEIN: Iver Fossum har tatt over kapteinsbindet på Norges U21-landslag. Her på trening forrige uke med den innleide Strømsgodset-spilleren Andreas Hoven. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): U21-landslagets nye kaptein er Iver Fossum (20). Den sentrale midtbanespilleren tar dermed over et bind som tidligere har blitt båret av blant andre Tore Reginiussen (31) og Stefan Strandberg (26).

Fossum tar over etter Brann-forsvareren Jonas Grønner (23), som var kaptein forrige kvalifisering.

- Det er stort, og selvfølgelig veldig morsomt. En ære å være kaptein for et norsk landslag. Dette U21-landslaget har vist gode resultater tidligere, og forhåpentligvis kommer vi til å være gode fremover også, forteller Iver Fossum til Dagbladet.

Trener Leif Gunnar Smerud begrunner valget på denne måten:

- Han er en fin leder som har stor respekt i gruppa. Iver har vært med lenge, spiller på et bra nivå i Tyskland, og kjenner vår måte å jobbe på godt. En fin, forlenga arm, sier Smerud til Dagbladet.

Inn og ut av laget

Fossum har nettopp tibakelagt sin første fulle sesong i utlandet, nærmere bestemt i Tyskland. Laget hans, Hannover 96, rykket rett opp igjen fra 2. Bundesliga til 1. Bundesliga. Fossum startet de fleste kampene innledningvis, men var mer inn og ut av laget mot slutten av sesongen.

- Vi fikk inn en ny trener. Han hadde litt andre ideer, og da ble jeg satt på benken. Men jeg klarte å spille meg inn i laget igjen, og startet heldigvis siste kamp. Det var en god følelse, og jeg er positiv foran neste sesong, sier Fossum.

Som 19-åring byttet Fossum fra Strømsgodset til Hannover. Han er én av ni i U21-landslagstroppen som spiller i utlandet.

Svarer på kritikken

Nils Arne Eggen (75) har tidligere være blant de som har kritisert unge spillere som drar ut tidlig.

- I tillegg til å trene bedre må de unge talentene slutte å dra til utlandet med en gang det viftes med noen tusenlapper. Det er jo meningsløst. Med så mange millioner spillere som de har for eksempel i Spania får de jaggu klare å produsere talentene sin selv, har Eggen uttalt til Dagbladet tidligere.

MØTER STJERNENE: Iver Fossum og Hannover er tilbake i 1. Bundesliga. Det medfører gjensyn med Andre Schürrle (til venstre, nå i Borussia Dortmund) og Wolfsburgs Christian Träsch (til høyre) den kommende sesongen. Foto: Getty Images
MØTER STJERNENE: Iver Fossum og Hannover er tilbake i 1. Bundesliga. Det medfører gjensyn med Andre Schürrle (til venstre, nå i Borussia Dortmund) og Wolfsburgs Christian Träsch (til høyre) den kommende sesongen. Foto: Getty Images Vis mer

Iver Fossum har ikke samme syn på å dra til utlandet tidlig som Eggen og andre kritikere.

- Jeg er uenig med de som sier at man ikke skal dra ut tidlig. Det er mye høyere kvalitet i utlandet. Har man mulighet til å dra ut, enten som ung eller gammel, bør man gjøre det.

- Hvorfor det?

- Det er høyere kvalitet på alt som blir gjort. Klubbene er større. De har bedre ressurser, som gir deg bedre forutsetninger for å utvikle deg som fotballspiller. Du møter bedre fotballspillere på trening hver dag og i kamp hver uke, sier Fossum, som ser mest frem til å møte Bayern Münchens stjernegalleri neste sesong.

Mål om å komme til EM

I kveld åpner U21-landslaget EM-kvalifiseringen med kamp mot Kosovo og Bersant Celina (20) på Marienlyst stadion klokka 19. I tillegg til Kosovo er Norge i gruppe med Tyskland, Irland, Aserbajdsjan og Israel.

NØKKELSPILLERE: Drammensguttene Martin Ødegaard og Iver Fossum blir viktige for U21-landslaget når de åpner kvalifiseringen mot Kosovo på hjemmebanen Marienlyst stadion i kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NØKKELSPILLERE: Drammensguttene Martin Ødegaard og Iver Fossum blir viktige for U21-landslaget når de åpner kvalifiseringen mot Kosovo på hjemmebanen Marienlyst stadion i kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Jeg forventer at vi presterer bra, og at vi kommer oss til EM. Det er målet vårt, og jeg tror vi kan klare det, sier Fossum.

- Jeg tror det blir en tøff kamp, men vi er gode her hjemme. Vi har en spennende gjeng på gang, og det er enda flere forskjellige spillertyper på dette laget enn vi hadde forrige kvalifisering, sier Martin Ødegaard (18) til Dagbladet.

Norge-Kosovo vises på TV 2 Sportskanalen klokka 18.50.

Hele Norges coronakart