Bundesligaspillere jobber under ti timer i uka

Ligger på latsida.

(Dagbladet.no): Bundesliga er en sofaliga, mener tyske Bild. Avisa har gjennomgått treningsarbeidet som er lagt ned i toppklubbene den siste uka. De har summert tida brukt på trening og treningskamper, men ikke tatt med videoanalyse.

Alle de 18 lagene i øverste divisjon trente mindre enn ti timer. Kaiserslautern ligger høyest med ni timer og 52 minutter, mens aller latest er Wolfsburg, som nøyde seg med fem timer og 46 minutter.

«Og enda blir det jamret over for mye belastning?» skriver avisa. En normal arbeidsuke i Tyskland ligger på mellom 37,5 og 50 timer.

Strøket med håret

Legenden Franz Beckenbauer roser en ny og hardere linje i Bayern München under trener Felix Magath, etter at «laget har blitt strøket med hårene i de siste to årene».

- Magath har rett: Skåningen av spillerne må bort! Overalt i Tyskland arbeider folk mer. Om vi vil oppnå resultater i fotball, må vi gjøre mer, sier Beckenbauer.

Bielefeld-trener Uwe Rapolder innrømmer at de tyske lagene kan ha et problem:

- Jeg har inntrykk av at det ikke har vært trent like hardt hos oss som i utlandet de siste årene, sier han.

Det stemmer godt overens med Bilds tallmateriale. I Frankrike er proffene «på jobb» 23 timer i uka, mens normalen i engelsk Premier League er på 15 timer.

24-timersjobb

Tidligere Eintracht Frankfurt-spiller Jan Åge Fjørtoft har fulgt med på debatten rundt de tyske spillernes arbeidsdager..

- Man må huske på at fotballspiller er noe man er 24 timer i døgnet. Men det er klart at de tyske klubbene kan se på om det ligger et potensiale i å trene mer.

Og Fjørtoft forstår at det er lett å ta fotballspillerne dersom de klager på stor belastning i jobben.

- Jeg synes fotballspillere skal være forsiktige med å klage på at de har det tøft, og at de ikke rekker å hente barna i barnehagen og slike ting. Jeg har selv kjørt sønnene mine til og fra barnehagen mens jeg har spilt fotball i fire forskjellige land og spilt på landslaget.

Samtidig minner han om at fotballspillere i de store ligaene gjerne har et mye tettere konkurranseprogram enn utøverne i mange andre idretter.

Trening som straff

Den tyske treningskulturen er også annerledes enn i Norge. Trener Erik Gerets i Wolfsburg forklarer den pinlige sisteplassen på lista over treningstimer med at spillerne fikk fri som belønning for god innsats tidligere.

Fjørtoft husker fra tida i Eintracht Frankfurt, da nettopp Bayern-trener Felix Magath var sjefen, at det også vanket ekstratreninger som straff.

- Under Magath trente vi ti om morgenen hver dag. Men vi visste ikke før treninga var slutt om det ble trening på ettermiddagen. I Norge har topplagene planlagt i detalj når de skal trene i 12 måneder framover, sier han.

Frykter kiloene

Jan Åge Fjørtoft har ikke sluttet å trene selv om spillerkarrieren er over. I nettmøtet på Dagbladet.no for tre uker siden fortalte han at han er livredd for å bli feit, men at det koster mye trening.

- Hvor mye trener du?

- Jeg har et mål om å trene 40 minutter til en time hver dag.

- Litt mer enn Wolfsburg, altså?

- Målet mitt er hele tiden å trene litt mer enn Wolfsburg, ler Fjørtoft.

- PRIVILIGERTE:</B> Fotballspillere må huske på at de er veldig priviligerte. Det hjelper i alle fall ikke å klage på liten tid, sier Jan Åge Fjørtoft. Her som bundesligaproff i Eintracht Frankfurt i 2000.
PUNKTLIG:</B> Kaiserslautern trener mest i Bundesliga ifølge Bilds stikkprøve. Her er han på vei inn til sin første trening med laget i februar. Da hadde klubben sparket Erik Gerets, som nå trener Wolfsburg.
LATSEKKER?</B> Wolfsburg trente bare fem timer og 46 minutter den uka Bild tok treningstempen på Bundesliga. Trener Erik Gerets (i midten) sier at spillerne fikk fri som belønning for god innsats.