Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Bundet til United uansett

Lyn kan bli straffeforfulgt, utestengt, tape poeng eller hele overgangssummen på 67 millioner. Men Mikel kan likevel ikke gå til Chelsea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevder to uavhengige eksperter på fotballoverganger. Dette gjelder selv om kontrakten med Lyn skulle vise seg å være forfalsket.

I Lyns lokaler ble det 29. april i år skrevet under to kontrakter: 

En avtale mellom Lyn og Manchester United. I følge Mikels engelske advokat Steven Tregear, skulle Lyn få 5 750 000 pund (67 mill. kroner) pluss bonuspenger avhengig av spilletid, for å slippe Mikel til Manchester klubben.

 En annen avtale mellom Manchester United og John Obi Mikel om at han forplikter seg til å komme til Manchester som spiller når storklubben ønsker det.

Bøter, utestengelse, nedrykk

Hvis det viser seg at Lyns avtale med Mikel er forfalsket, rammer det Oslo-klubben hardt. Avtalen mellom klubben og United faller bort siden Lyn ikke hadde rett til å selge spilleren. Klubben vil ikke lenger ha krav på 67 mill. kroner fra United, og risikerer straffeforfølgelse og strenge reaksjoner fra fotballen. Store bøter, poengtap, utestengelse og nedrykk er alternativer.

To uavhengige saker

Men uansett om dette skulle slå til, mener eksperter Dagbladet har snakket med at Mikel like fullt er bundet til Manchester United.

-  Dette er to uavhengige avtaler. Mikel har forpliktet seg til Manchester United uansett hva Lyn har gjort, sier advokat Kenneth Leren til Dagbladet. Han har skrevet tre bøker om idrettsjuss og fotballoverganger. En annen uavhengig kapasitet på området er helt enig med Leren. Han er ikke involvert i Mikel-saken, og ønsker å være anonym for nettopp å holde seg utenfor.

-  Faller bort

Ikke overraskende er Mikels norske advokat Helge M. Svarva uenig med de to ekspertene.

-  Avtalen mellom United og Mikel faller bort om Lyn ikke hadde rettigheter til spilleren. Det framgår av avtalen selv, sier han til Dagbladet.

Dagbladet har en kopi av avtalen, og i andre punkt står det: «Spilleren er nigeriansk statsborger, født 22. april 1987 og er registrert som profesjonell fotballspiller hos FC Lyn Oslo, adresse....Norway, i henhold til profesjonell kontrakt som utløper 31. desember 2007»

Bosman-spiller

Begge ekspertene mener dette punktet ikke forutsetter at Mikel har en kontrakt med Lyn.

-  Dette er skrevet inn i kontrakten som en opplysning til Manchester United. Nå kan de ikke komme til Lyn og si at de trodde de kjøpte en spiller uten kontrakt, en Bosman-spiller, sier Leren.

Men det er nettopp Bosman spiller Mikel ville vært, om det var slik at han sto uten kontrakt med Lyn da avtalen med United ble signert. Leren mener det bare finnes en mulighet for at kontrakten mellom Manchester United og Mikel er ugyldig.

-  Det er hvis United visste, eller burde visst, at Mikel hadde en avtale med Chelsea, sier eksperten.

Satser på gammel avtale

Etter at Mikel beskyldte Morgan Andersen for forfalskning, har etter det Dagbladet erfarer også Lyn begynt å vurdere konsekvensene av at avtalen mellom Lyn og Mikel fra april blir kjent ugyldig. Da vil Lyn trolig hevde at avtalen Mikels far signerte 14. september 04 fortsatt gjelder.

-  Mikel og Shuttus adferd det siste året viser tydelig at de mener det eksisterer en avtale mellom Lyn og Mikel, sier Lyns advokat Erik Nadheim til Dagbladet.

TIL UNITED: Alle smilte da John Obi Mikel 29. april skrev under kontrakt med United. Siden har mye gått galt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!