Bunnlagene på spissjakt

Mens topplagene har is i magen, er flere av bunnlagene i Tippeligaen på desperat spissjakt når overgangsvinduet åpner 1. juli.

Både Odd Grenland, Ham-Kam, Molde og Bodø/Glimt ønsker seg sterkt offensive spillere - og aller helst en notorisk målscorer. Men så lenge spisser er mangelvare på markedet, skal klubbene få slite med å få ønsket oppfylt. Odd-trener Arne Sandstø mener gode offensive spillere er spesielt vanskelige å få tak i.

-  Det er disse spillerne det er størst konkurranse om. De siste 30 meterne er de vanskeligste i fotball, og det gjelder ikke bare for oss som sliter i bunnen, sier Sandstø.

Tar selvkritikk

Samtidig mener han Odd var for feige på overgangsmarkedet i vinter.

-  For å være etterpåklok skulle vi vært mer offensive og forsterket stallen i vinter. Nå er vi kommet skjevt ut og har fått hastverk. Det er bedre å bruke to millioner om vinteren enn om sommeren, mener Sandstø.

Han ville trolig forholdt seg rolig på overgangsmarkedet hvis Odd Grenland hadde ligget høyere på tabellen.

-  Ja, dessverre er det nok slik. Det er typisk at det blir skippertak når det går dårlig, sier Odd-treneren.

Vil ha ny spiss

Ham-Kam snøt Odd for midtstopper Knut Henry Haraldsen på målstreken. Trener Ståle Solbakken skulle gjerne hatt en klassespiss også.

-  Vi spiller med to spisser, og bør ha fire i stallen. I dag har vi bare tre. Men med midlene vi har, er det svært vanskelig, sier Solbakken.

Dermed må Ham-Kam trolig klare seg med Geir Frigård, Espen Olsen og Oluwasegun Abiodun - som så langt har scoret til sammen fire mål.

-  Spisser må tåle å gå gjennom slike perioder. Jeg er en tålmodig mann så lenge de jobber hardt. Og det gjør de.

-  Er de frustrerte?

-  Det håper jeg de er. Ellers har de ingen stolthet, sier Solbakken.

Trangt marked

Molde-trener Bo Johansson er også på jakt etter spisser.

-  Vi vil helst ha en angrepsspiller fra Norge, men vi vet det blir vanskelig. Vi jobber med flere alternativer, sier Molde-trener Bo Johansson. Spissen Madio Konate fra Senegal er i Molde. Daniel Berg Hestad vender hjem til Molde i juni etter utenlandsoppholdet.

TIL-trener Otto Ulseth innser at det er vanskelig å finne kvalitetsspillere.

-  Det er svært få ledige spillere som er i stand til å gå rett inn blant de elleve, men vi ønsker selvsagt å styrke stallen vår før høstsesongen, sier Ulseth.

TIL-treneren sier klubben forholder seg forholdsvis rolig, men at de primært leter i Norge.

-  Offensive spillere er selvsagt på lista, sier Ulseth.

Måltørke

I Bodø erkjenner Glimt-trener Ola Haldorsen at spissene scorer for lite.

-  Det må vi ærlig innrømme. Vi merker at Stig Johansen har vært ute hele vårsesongen, sier han.

I tillegg forsvinner Trond Olsen til Lillestrøm, Stian Theting har brukket nese og Cato Hansen en røket akilles.

-  Det er ingen panikkstemning, men vi må ha flere spillere. Det er et krav, noe vi har gitt styret beskjed om. Det jobbes iherdig, sier Haldorsen.

Aalesund er ikke så opptatt av spisser. Klubben vil tilby forsvarsspilleren Gustave Bahoken (25) fra Kamerun kontrakt. Ivar Morten Normark regner med en eller to tilvekster.

-  En viss sirkulasjon er helt naturlig. Dette er en helt normal prosess, uansett om vi topper tabellen eller ligger i bunnen. I konkurransen om spillerne må vi lete på steder der andre ikke leter, sier Normark, som er fornøyd med spillerstallen.

-  Det er selvsagt ikke uaktuelt med spisser, men prekært er det ikke, sier han.

SELVKRITIKK: Odd-trener Arne Sandstø mener klubben var for feig på overgangsmarkedet i vinter. - For å være etterpåklok skulle vi vært mer offensive og forsterket stallen, sier Sandstø.
MANGLER SPISS: Ham-Kam-trener Ståle Solbakken skulle ønske klubben hadde hatt en spiss til. - Vi spiller med to spisser, og bør ha fire spisser i stallen. I dag har vi bare tre, sier Solbakken.
IKKE PREKÆRT, MEN: Aalesund-trener Ivar Morten Normark er stort sett fornøyd med stallen sin. - Det er selvsagt ikke uaktuelt med spisser, men prekært er det ikke, sier Normark.