Bunnløs sorg

Hockeylegenden Börje Salming kan ikke lenger snakke. 71-åringen er rammet av ALS: - Sykdommen er raskt galopperende, sier kona Pia Salming (54).

LEGENDE: Börje Salming. Foto: NTB
LEGENDE: Börje Salming. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han er en legende i svensk hockey og herjet på isen fra 1967 til 1993. Nå kjemper Börje Salming sin verste kamp noen gang.

I februar kom det indikasjoner på at noe var feil med musklene til Salming. De rykket til på uvanlig vis. I mars måtte han kaste inn håndkleet i forbindelse med en legendekamp med Tre Kronor.

I midten av juli detonerte bomba:

Han hadde fått ALS.

Amyotrofisk lateralsklerose.

- Da var det helsvart, sier kona Pia i et stort intervju med Expressen.

- Han var svært deprimert og lei seg. Fram til du ikke vet noe helt sikkert, så har du et håp om at det ikke er så ille som det høres ut som.

Men ALS er nådeløs. Sykdommen angriper motoriske nerveceller i ryggmargen og hjernen. Den er uhelbredelig. Gjennomsnittlig levetid fra diagnose til død er tre-fire år.

Salming kan ikke lenger snakke, der han bor på Djurgården i Stockholm. Sykdommen har satt seg på svelget og taleevnen. Når han har en beskjed, taster han inn ordene på en Ipad.

- Sykdommen er raskt galopperende, forteller kona.

I glansdagene spilte Salming for Brynäs IF, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings og AIK. Han var hockeyspilleren Norge drømte om, men aldri fikk på den tida.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.