Buraas videre til finalen på 5000 meter med et nødskrik

- Jeg presterte et optimalt løp.

FINALEKLAR: Sindre Buraas under 5000 meter forsøk på Luzhniki Stadion under i VM 2013 i Moskva, Russland tirsdag morgen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FINALEKLAR: Sindre Buraas under 5000 meter forsøk på Luzhniki Stadion under i VM 2013 i Moskva, Russland tirsdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Sindre Buraas løp så billig som mulig og kom inn til 8.-plassen i sitt heat. Han måtte vente et kvarters tid før finaleplassen var sikret.

- Jeg sto og så på det andre heatet på TV her i intervjusonen, og jeg må bare innrømme at jeg var på gråten da jeg så at finaleplassen var sikret, sa han til NTB etter løpet, der han løp inn til 13.26,69.

Det er det nest beste løpet han noensinne har prestert. Bare løpet i Belgia, der han kvalifiserte seg til VM med 13.15,91, er bedre.

- Da det ble en tetgruppe på seks løpere i det andre heatet, skjønte jeg at finaleplassen begynte å nærme seg, men jeg må innrømme at det var nervepirrende å stå her og vente, fortalte Buraas.

Han gikk til finalen med en margin på vel fire sekunder, og han gjennomførte et kontrollert og sterkt løp.

Etiopieren Muktar Edris var den som løp raskest med 13.20,82, mens en annen etiopier, Hagos Gebrhiwet vant heatet til Buraas med 13.23,22.

Best av europeerne ble storfavoritt og gullvinner på 10.000 meter, briten Mo Farah, med 13.23,93, og det var bare han av europeerne som slo «Hurdalshingsten».

Billig - Opplegget mitt gikk ut på å løpe så billig som mulig. Det fikk jeg til. Jeg mener det ble et løp opp mot det maksimale, og jeg fikk vist at jeg er i toppform. Om dette løpet var like bra som det da jeg satte pers og kvalifiserte meg til VM, er ikke godt å si, men det var et fint løp, slo Buraas fast.

Han hadde litt å slite med i heatet sitt, for to ganger var det løpere som falt like foran ham, men Buraas mente ikke det hadde forstyrret han.

- Jeg fikk tid til å komme meg unna, så det var bare å hoppe og sprette litt, sa han.

Buraas la seg nest sist ut fra start, men han passet på å la seg dra med i enden av tetfeltet hele tiden. Midt i siste sving måtte han slippe litt, men han kom seg greit til mål godt innenfor den tidsrammen som måtte til for å komme videre.

Optimalt - Slik utviklingen var i dette løpet ble det helt optimalt sett med mine øyne, sa Buraas til NTB.

Han fikk den farten han ønsket seg fra start.

- Vi passerte 3000 meter på 8.10 minutter. Det var midt i blinken. Da visste jeg at sluttiden ville bli litt i underkant av 13.30, akkurat som jeg hadde ønsket meg.

- Hva kommer du til å gjøre i de tre dagene som kommer før finalen?

- Det vet jeg rett og slett ikke, for jeg har aldri vært i denne situasjonen før. Du må spørre treneren min om opplegget, men jeg må i hvert fall passe på å samle så mye overskudd som mulig.

- Og hva er målet i finalen?

- Jeg er outsider, og i en finale kan alt skje, sa en superglad og selvsikker Sindre Buraas etter VM-debuten tirsdag formiddag.

NTB