- Burde søkt hjelp etter mammas død

Kovacs om den vanskelige Godset-tida.

FØRSTEVALG: Peter Kovacs ser ut til å bli Strømsgodsets førstevalg på spissplass i sesonginngledningen. Kraftspissen har spilt mye i treningskampene og har scoret fire mål i løpet av vinteren. Foto: Astrid M. Nordhaug/Digitalsport
FØRSTEVALG: Peter Kovacs ser ut til å bli Strømsgodsets førstevalg på spissplass i sesonginngledningen. Kraftspissen har spilt mye i treningskampene og har scoret fire mål i løpet av vinteren. Foto: Astrid M. Nordhaug/DigitalsportVis mer

Molde - Strømsgodset direkte i Dagbladets fotballstudio fra kl. 19.00.

DRAMMEN (Dagbladet): Strømsgodset-trener Ronny Deila fastholder den dag i dag at det først og fremst var økonomiske årsaker som lå bak avgjørelsen om å la Peter Kovacs gå vinteren 2008.

Likevel var det få drammensere som protesterte mot at noen andre overtok ungarerens lønnsforpliktelser i ei tid med betydelige budsjettkutt - snarere tvert imot.

Klarte ikke fokusere Kovacs innledet drammensernes tippeligacomeback i 2007 på lovende vis med scoring i serieåpninga og hattrick mot Start i Kristiansand. Siden ble det med én fattig fulltreffer, og Thomas Sørum overtok spissplassen utover i høstsesongen.

Forklaringen på hvorfor det stoppet opp fant han først i ettertid. Da moren gikk bort våren 2007, gikk det tyngre inn på Kovacs enn det han klarte å innrømme overfor seg selv og omgivelsene sine. 

- Det  var et vanskelig år på det personlige plan for meg etter at moren min døde i mai. Derfra gikk alt egentlig bare nedover. Faktisk var det noe jeg fant ut først i etterkant. Jeg trodde jeg skulle klare å håndtere det på egenhånd, men det kunne jeg ikke. Jeg innså først seinere at jeg burde ha søkt hjelp til å snakke om det, fordi jeg klarte ikke å fokusere på trening og i kamp. Alt gikk i gal retning. Det er fortid nå, men jeg lærte mye av det, sier Kovacs til Dagbladet.

Nødvendig miljøskifte Løsningen i form av et klubbskifte var drastisk, men nødvendig, og skulle etterhvert bære frukter. Han ble toppscorer i Adeccoligaen da Odd rykket opp i debutsesongen. Tilbake i Tippeligaen i 2009 ble det hele 16 fulltreffere - bare én færre en målkonge Rade Prica.

- Jeg trengte å komme meg til et nytt miljø, en ny klubb. Ja, til og med en ny by. Derfor dro jeg til Odd, og derfra gikk alt oppover igjen, sier han om oppholdet som ledet til proffspill i Lierse.

- Fotball er et underlig spill. Du er for så vidt den samme spilleren uansett hvor hen du spiller, men likevel er det steder du ikke passer inn. Det var også noe jeg tok opp med treneren min i Belgia før jeg dro, hvor jeg spurte ham hva problemet var med meg. Han svarte det ikke var noe problem og at jeg var en god og nyttig spiller for ethvert lag, men at Lierse dessverre ikke spilte på mine styrker. Det må du bare akseptere, sier Kovacs.

Ingen endringer Nå er han tilbake igjen i Godset etter halvannet år i Belgia. Selv med tanke på hvordan det endte sist gang, hadde han ingen betenkeligheter med å jobbe for en overgang da en Ronny Deila på spissjakt tok kontakt for første gang i november i fjor. Han mener klubben har utviklet seg mye i løpet av de fire årene han har vært borte, og berømmer Deila for kulturen han har klart å skape.

Med sin voldsomme fysikk og duellstyrke, er Kovacs tilsynelatende ikke noen typisk Strømsgodset-spiller. Likevel mener han at Deila ikke trenger å endre på noe som helst for at han skal komme til sin rett.

-  Vi har glimrende backer og fantastiske vinger som er flinke til å komme til innlegg og skape ting på den siste tredjedelen av banen. Men de trenger mer folk i feltet, og det var noe både Ronny og jeg savnet i 2011. Vi er nødt til å skape mer trøkk i boksen, og det er noe jeg kan bidra med, sier Kovacs.

Marginer Strømsgodset endte fjoråret på en åttendeplass, men lå i noen minutter av siste serierunde på bronseplass. Det var med andre ord ørsmå marginer som skilte drammenserne fra en strålende sesong. Samtidig bidro det til at årets målsetting må kunne betegnes som relativt hårete.

- Vi ble nummer åtte i fjor, men vi var bare fire poeng fra tredjeplassen. Det ville være tullete å sette seg et lavere mål enn det. Gutta har fortalt meg hvor moro det var å spille europacup i fjor. Derfor er det et naturlig mål å komme tilbake i 2013, og da må vi enten bli topp tre eller vinne cupen. Det er bare to muligheter, sier Kovacs.

Han håper å være brikken som manglet i fjorårets mannskapspuslespill - en spiss som sto som garantist for et tosifret antall seriemål.

Ledertype I en stadig ung Godset-stall påtar han seg gjerne også oppgaven som veileder for de yngre i gruppa.

- Jeg har aldri vært den som prater for mye, men prøver å være en leder gjennom det jeg gjør på banen. Vi har mange unge spillere som kan observere, og dersom de har noe på hjertet må de bare komme til meg. Jeg er 34 år, jeg har erfaringen fra nesten 350 kamper på toppnivå, og jeg vet hva som skal til, så de unge spillerne må bare komme til meg når som helst, sier Kovacs.

- Har de kommet til deg, da?

- Vi snakker faktisk ganske mye sammen. Først og fremst om fotball. Det er veldig positivt å kunne dele sine erfaringer.

TILBAKE PÅ MARIENLYST: Peter Kovacs er tilbake på Marienlyst fire år etter at han forlot Strømsgodset. Nå er han lysten på å revansjere seg.Foto: Eivind A. Haugen
TILBAKE PÅ MARIENLYST: Peter Kovacs er tilbake på Marienlyst fire år etter at han forlot Strømsgodset. Nå er han lysten på å revansjere seg.Foto: Eivind A. Haugen Vis mer