Therese Johaug tok NM-gull på 10 000 meter

- Burde være en vekker

Therese Johaug smadret konkurrentene på 10 000-meteren i NM. Ingrid Kristiansen reagerer på nivået, men hvor god kunne Johaug egentlig ha blitt i friidrett?

OVERLEGEN SEIER: Therese Johaug var i en egen klasse under friidretts-NM. Foto: NTB Scanpix
OVERLEGEN SEIER: Therese Johaug var i en egen klasse under friidretts-NM. Foto: NTB ScanpixVis mer

Søndag sto Therese Johaug for første gang på startstreken i et friidrettsstevne på bane, da hun løp 10 000 meter under NM på Hamar.

Og etter en overivrig start fikk hun stabilisert seg og løp inn til et soleklart NM-gull. Hun løp inn på tida 32.20,87, nesten uten banetrening og med «vanlige» joggesko.

Bare fire andre norske jenter har løpt raskere enn henne på distansen.

Hyllet

Johaugs løp var godt innenfor EM-kravet på distansen, 33.20. Og i gledesrusen etter 10 000-meteren slo hun fast at det ikke er uaktuelt å prøve seg i et mesterskap:

- Det hadde vært morsomt. Men skal man stille, så må man forberede seg litt mer enn man har gjort til nå. Det var moro å klare EM-kravet, men det er vel kanskje ikke noe jeg har tenkt på før akkurat nå. Vi skal aldri si aldri, fortalte Johaug til NRK i går.

TABBE: Ikke alt gikk som planlagt da Therese Johaug feiret sitt tredje gull i Seefeld. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås/Dagbladet. Vis mer

Spennende forsøk

Men hvor bra var egentlig løpet? Vinnertida i VM i 2017 var for eksempel på 30.16,32. Therese Johaugs tid hadde holdt til en 22. plass i feltet.

Årsbeste i verden løp etiopiske Gidey Letesenbet 17. juli i år. Tida var 30:37,89. Irske Fionnualla McCormack er nummer 50 på lista, og likevel 20 sekunder raskere enn Johaug.

Så er det selvfølgelig veldig urettferdig å sammenlikne henne med de beste i verden, men det er ok kontekst.

TV 2-ekspert Johan Kaggestad er ikke imponert:

- Det sier at Johaug er i god form. Hun løper ålreit, men det er ikke et internasjonalt nivå over det hun presterer, sier Kaggestad til TV 2.

Ingrid Kristiansen, som selv har Norges raskeste tid på 10 000 meter gjennom tidene, likte det hun så av Johaug:

- Hun er uredd og offensiv. Der mange av de andre bare legger seg bakerst, gikk hun hardt ut. Jeg liker de som satser offensivt. Det er klart at hvis hun hadde løpt mer på bane og mindre i bakker og terreng hadde hun fått et mer driv, forklarer 63-åringen med VM-gull på distansen til Dagbladet.

Troa på Johaug: Ingrid Kristiansen. Foto: Lars Eivind Bones
Troa på Johaug: Ingrid Kristiansen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- En vekker

Kristiansen mener derimot at gårsdagens 10 000 meter først og fremst burde være en oppvekker for dem som trener langdistanse i Norge:

- Hun løp på ren kondisjon. Det burde være en vekker for mange at en skiløper gjør det så bra. Selv om det er bra, er det langt bak min tid og to runder bak (Susanne) Wigene. Det hadde vært spennende å ha sett (Karoline Bjerkeli) Grøvdal i samme løp. De andre utøverne har godt av å få dette i trynet. Det er ikke bra, og forhåpentligvis fikk Johaug satt et støkk i dem som løper langdistanse i Norge.

Kristiansen fortsetter:

- Friidrett er veldig annerledes enn langrenn. Alt er så målbart. I går tjente Johaug mye på at ikke hadde et forhold til løpet, snittfart og rundetider. Det er mange av de andre som visste akkurat hvor de lå, men hva hjelper det når du blir slått med to runder?

Kristiansen var selv norgesmester i langrenn som junior, og gikk etter hvert over til å løpe distanse på toppnivå.

- Jeg hadde aldri oppnådd det jeg hadde hvis jeg bare hadde vært friidrettsutøver, sier Kristiansen, og begrunner det med at kapasiteten hun tok med seg fra langrennstreningen var ekstremt viktig og at det var et mye bedre miljø på langrennslandslaget.

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik er klokkeklar overfor TV 2:

- Det forteller det vi allerede vet, at det bare er én løper på internasjonalt nivå på kvinnesiden i Norge, Karoline Bjerkeli Grøvdal.

- Hvor langt opp?

Det store spørsmålet nå, er hvor god Johaug kunne ha blitt hvis hun satset på friidrett.

Kristiansen mener det hadde vært et spennende eksperiment.

- Johaug har vunnet alt i langrenn og ligger helt alene i tet. Det hadde vært spennende å se om hun tok utfordringen. Jeg håper hun prøver, og tror at hun kunne ha blitt god, men det er veldig langt opp til de beste i verden. Ei tid på 30.50 er ikke er umulig hvis alt klaffer, men da er hun fortatt 250 meter bak de beste, forklarer Kristiansen.

Hun påpeker at hvis Johaug skulle ha ment noe seriøst med satsingen på friidrett, måtte hun ha lagt opp treningsopplegget sitt totalt. Først og fremst måtte hun ha redusert mengden. Johaug trener rundt 1000 timer i 2018, noe som tilsvarer drøye tre timer om dagen.

Det hadde ikke gått hvis hun skulle ha blitt friidrettsutøver.

- Du trener mye mindre som friidrettsutøver, for trener du så mye som langrennsløperne «klapper» beina sammen. Det er maks to timer per dag.

- Må droppe langrenn

NRK-ekspert Jann Post kommenterte løpet søndag. Han er enig i at Johaug kunne ha løpt raskere hvis forutsetningene lå bedre til rette:

- Jeg tror hun kunne ha tjent 15-20 sekunder bare på en roligere åpning. Den åpningen setter fort litt syre i kroppen, forklarer NRK-eksperten til Dagbladet.

- Hvor god tror du at Johaug kunne ha blitt hvis hun satset for fullt på friidrett?

- Si at hun satset for fullt, så kunne hun for det første ha tatt av seg en del muskler på overkroppen, som hun ikke trenger til utholdenhetstrening. Det ville ha gitt Johaug en høyere terskelfart, forklarer Post.

Han fortsetter:

- Hvis hun da hadde unngått skader og hadde tålt treningen, kunne vi nok ha sett ei tid på 31 minutter, om ikke endre raskere. Ingrid Kristiansen gikk samme vei, og Johaug er en mye bedre langrennsløper enn det Kristiansen var.

Post legger til at han tror at dette er en usannsynlig problemstilling. Først og fremst fordi Johaug ikke har et individuelt OL-gull. Neste OL er i Tokyo i 2022.

- Det som derimot kan skje, er at hun prøver seg på EM til neste år. Jeg opplevde det som at hun hadde det veldig morsomt på NM, og det kan være bra for henne å få litt konkurransestimuli på sommeren. EM til neste år kommer også kort tid etter OL, så det kan fort hende at noen av de beste står over. Da kan Johaug få et godt resultat.