Gjert Ingebrigtsen

- Burde vært allmennkunnskap

Team Ingebrigtsen var med å markere Verdens hjerte- og lungeredningsdag på lørdag. Pappa Gjert Ingebrigtsen (55) forteller til Dagbladet at det burde vært allmennkunnskap hos alle.

Foto: Carina Johansen / NTB
Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

OSLO S (Dagbladet): Nylig vedtok norske helsemyndigheter et nytt prinsipp som skal gjøre det enklere for publikum å redde liv, både på og utenfor idrettsbanen.

Team Ingebrigtsen var med å markere Verdens hjerte- og lungeredningsdag for å sette søkelyset på hvor enkelt det kan være å bidra til å redde et liv.

De ønsker å spre kunnskap om livreddende hjerte- og lungehjelp.

- Dette er en viktig sak og burde vært allmennkunnskap hos alle. Noen overlever, mens andre gjør det ikke. Jeg tror sjansen for å overleve er mye større hvis folk blir flinkere til å utføre og gripe inn, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

Brødrene Henrik og Filip er sertifiserte hjerte- og lungeredningsinstruktører for å være beredte på å redde andre eller hverandre hvis noe skulle skje.

- Utgjør ekstremt mye

Overlege Conrad Bjørshol forteller at Norge har et akuttmedisinsk beredskapssystem i verdensklasse, men det er publikums innsats de første minuttene som ofte avgjør forskjellen på liv og død.

- Det tilfeldig forbipasserende gjør i løpet av de første ti minuttene etter en hjertestans er viktigere enn hva sykehuset kan gjøre de påfølgende ti dagene.

AMBASSADØRER: Team Ingebrigtsen ønsker å spre kunnskap om livreddende hjerte- og lungehjelp. Deler av løpefamilien deltok på et arrangement i Oslo i forbindelse med Verdens hjerte- og lungeredningsdag. Video: Løkås/ Gjestrum Larsen Vis mer

Filip Ingebrigtsen mener det er mye bedre å gjøre litt enn å ikke gjøre noe.

- Vi må ufarliggjøre det litt. Det er mye bedre å gjøre litt enn å gjøre ingenting. Folk bør ha et bevisst forhold til om de kunne utgjort en forskjell hvis samboeren, foreldre, søsken eller kollegaer hadde falt sammen og om du hadde gjort noe, sier Filip til Dagbladet og fortsetter:

- Er det noe vi vet med hjertestans er det at de dør hvis ingen gjør noe, mens hvis du gjør noe har de ganske god sjanse til å overleve. Sånn sett utgjør det ekstremt mye.

Konkurranse

Det ble holdt en uhøytidelig HLR-duell hvor øvingsdokkene var koblet opp mot en storskjerm. Der kunne man se hvor godt man utfører HLR. Gjert, Henrik og Filip fikk testet seg mot overlege Conrad Bjørshol, Nils Ingar «Nilsi» Aadne og publikum.

Filip Ingebrigtsen scoret ekstremt godt på HLR og stakk av med seieren.

- Jeg må si meg ganske fornøyd. Jeg synes det er gøy med ny teknologi hvor man gjøre det litt mer intuitivt og at man kan få feedback hele veien. Både tilbakemelding på hva man gjør bra og dårlig, så prøve å forbedre seg. Det at det blir konkurranse gjør det mer gøy og motiverende for folk flest.

Han vil fortsette å trene for å holde storebror bak seg.

- Det er vanskelig, spesielt Henrik var veldig tett på og legger mye ære i å være best på dette her. Så jeg var superfornøyd med å slå han, men som jeg sier det er ferskvare og man glemmer ganske fort. Hvis du ikke har hatt hjerte- og lungeredning siden grunnskolen, så tenker jeg du bør friske det litt opp, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer