Burghardt lekte seg til bruddtriumf

Team Columbias femte etappeseier.

(Dagbladet.no): •  Dagbladet.no fulgte etappen direkte

Team Columbias Marcus Burghardt hadde nærmest avskrevet egne muligheter til i det hele tatt å komme med på laget til Tour de France etter å ha blitt operert i et kranglete kne hele sesongen så seint som i april.

I dag tilbakebetalte han den uventede tilliten fra sportsdirektørene Bob Stapleton og Rolf Aldag med renter da den tyske 25-åringen fortsatte der lagkamerat Mark Cavendish slapp før alpene; med etappeseier til Team Columbia, den femte i rekken under årets Tour de France.

Og det til bruddkamerat Carlos Barredos rasende fortvilelse. Quick Step-rytteren lot følelsene få fritt spillerom da han passerte en jublende Burghardt like etter målstreken, mens han slo knyttneven gjentatte ganger i styret i fullt raseri.

På tross av gjentatte forsøk på å støte seg løs på den siste mila, nøytraliserte Burghardt ethvert angrep fra Barredo, og etter skikkelig lureløp og utveksling av meldinger inn mot oppløpet, reiste tyskeren seg fra setet og satte inn nådestøtet mot sin spanske rival.

Fikk råd av sportsdirektøren

Opptakten var noe spesiell da Burghardt fikk beskjed i klartekst av Barredo om at spanjolen ikke hadde noen intensjoner om å gjøre sin del av jobben på de siste kilometerne da han mente han ikke hadde noe å stille opp med.

Burghardt responderte med å kalle opp følgebilen for en rådslagning med sportsdirektøren, noe som så ut til å gjøre susen for tyskeren hadde få problemer med å avgjøre etappen til sin fordel i St. Etienne.

Duoen var til slutt 3.33 foran en trio som aldri klarte å kjøre seg opp.

Burghardt  lekte seg til bruddtriumf

Hushovd slått av Freire og Zabel

Roman Kreuziger fra Liquigas stod for det lille som var av spenning i sammendraget ved å angripe den hvite ungdomstrøya, bare for å se at Andy Schleck var mer enn kapabel til egenhendig å hente inn det lille av forsprang tsjekkeren klarte å opparbeide seg, og kom inn med en gruppe på fem ryttere 6.39 bak vinnerne.

Hovedfeltet fulgte like bak hvor Thor Hushovd gjorde et forsøk på å angripe Oscar Freire, men spanjolen og Erik Zabel ble for sterke, og Hushovd endte på en 13.plass.

Nordmannen er nå 49 poeng bak Freire i kampen om den grønne trøya, og er nå avhengig av at Freire må ha et uhell for å gjenta bedriften fra 2005.

Crédit Agricole-kapteinen var imidlertid optimistisk med tanke på fortsettelsen.

- Det var ikke så ille, og gutta gjorde en god jobb. Jeg synes det var bekreftende, og jeg tror jeg er nærmere nå, men må nok ha et par dager til på å komme tilbake. Det var likevel en grei spurt, oppsummerer Hushovd overfor TV 2.

PS! Lampre-kaptein Damiano Cunego, ødela alle muligheter til en topp 10 plassering sammenlagt, men vant mange sykkelhjerter med sin tapperhet etter å ha kommet seg på sykkelen igjen etter en stygg kollisjon og kom seg i mål innenfor tidsfristen hjulpet av fire lagkamerater.

GLEDE OG SKUFFELSE: Marcus Burghardt vant som han ville inn til St. Etienne til Carlos Barredos (i forgrunnen) hissige fortvilelse. Foto: AFP/Scanpix
GLEDE OG SKUFFELSE: Marcus Burghardt vant som han ville inn til St. Etienne til Carlos Barredos (i forgrunnen) hissige fortvilelse. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
STØTET, MEN GA OPP: Carlos Barredo (i forgrunnen) forsøkte seg mange ganger, men ga til slutt opp å komme seg løs fra etappevinner Marcus Burghardt.
TAPPER: Damiano Cunego (nr. to f.v.) kom i mål sterkt forslått hjulpet av fire lagkamerater etter å ha kollidert voldsomt tidlig på etappen.