ER DET MULIG? Burkina Faso-spillerne trodde knapt det var sant da finalebilletten i afrikamesterskapet var sikret. Foto: Nic Bothma / EPA / NTB Scanpix
ER DET MULIG? Burkina Faso-spillerne trodde knapt det var sant da finalebilletten i afrikamesterskapet var sikret. Foto: Nic Bothma / EPA / NTB ScanpixVis mer

Burkina Faso med bombe i afrikamesterskapet

Møter Nigeria i finalen.

Mens Nigeria rundspilte Mali og vant 4-1 i sin semifinale, sjokkerte Burkina Faso ved å ta seg til finale i afrikamesterskapet etter straffesparkkonkurranse mot Ghana.

Ghaneserne var store favoritter og tok ledelsen tidlig, men klarte ikke å avgjøre semifinalen. Med bom på tre av fem forsøk i straffesparkkonkurransen ble det ingen finale for landet som sist vant turneringen i 1978.

Burkina Faso nektet å gi opp selv om Ghana tok ledelsen ved Wakaso Mubarak etter tolv minutter. Ghana ble tildelt et billig straffespark i det Chrisian Atsu gikk i bakken.

Etter en times spill kvitterte Aristide Bance fra kanten av 16-meteren. 1-1 sto seg i 120 minutter. Deretter var Burkina Faso best da det gjaldt og nådde sin første finale i afrikamesterskapet noensinne. Landets beste plassering var 4.-plassen på hjemmebane i 1998.

Nigeriansk storseier Tidligere på dagen hadde Nigeria ordnet finaleplass i årets turnering i Sør-Afrika. Grønntrøyene ledet 3-0 ved pause, og Mali var aldri nær å true seieren.

Det hele ble hovedsakelig avgjort i løpet av 20 glimrende Nigeria-minutter i siste halvdel av første omgang.

Elderson Echiejile satte inn den første scoringen med hodet etter fint forarbeid av Chelsea-proffen Victor Moses. Fem minutter senere satte Ideye Brown inn 2-0, mens Malis midtbanemann Mohamed Sissoko var uheldig og satte ballen i eget mål like før pause.

Etter en times spill løp Ahmed Musa inn Nigerias 4-0-mål, mens Cheick Diarra scoret Malis trøstemål kvarteret før slutt.

Revansje 4-1-seieren var en fin revansj for Nigeria-trener Stephen Keshi, som fikk sparken som malisk landslagssjef i 2011.

- Mali er et godt lag med en stjernespiller som Seydou Keita, men de er ikke så raske bakover. Det utnyttet vi da vi scoret de to første målene våre, sa Keshi.

Nigeria nådde onsdag sin første finale i afrikamesterskapet siden landet tapte på straffer for Kamerun i 2000. Motstander blir enten Burkina Faso eller Ghana, som møtes senere onsdag.

Mali-spillerne har hatt en fin reise gjennom mesterskapet til tross for uroen som herjer i hjemlandet. Islamistiske opprørere tok kontroll over nordlige deler av landet, men senere har franske og maliske styrker klart å gjenvinne kontrollen over flere av de viktigste byene.

(NTB)