- Burre er råest i verden

I går sto Truls Ove Karlsen fra Steinkjer på pallen i et v-cuprenn for første gang. Han gir mye av æren til Hans Petter «Burre» Buraas, som på trening har vist hvordan slalåm skal kjøres på sitt mest ekstreme.

SESTRIERE (Dagbladet): Femteplassen i Park City for tre uker siden viste at Truls Ove Karlsen hadde noe på gang. I går tok han steget opp til tredjeplass.

- For meg er dette helt fantastisk. Jeg har jobbet for det i 10- 15 år. Dette betyr at jeg blir alpinist i mange år til.

- Jeg har fått resultatet jeg har drømt om. Derfor er jeg først og fremst letta, sier Karlsen.

Han er 27 år, studerer på Universitetet i Trondheim (mangler 20 vekttall på en bachelorgrad) og er singel.

- Idretten tar for mye tid. I høst har jeg vært borte i seks uker. Hadde nok vært slitsomt å ha ei som maste i telefonen da, sier Truls Ove og ler.

Inspirert av Burre

Etter mange sesonger uten å slå til, kom han med på v-cuplaget i fjor sommer. Men han fikk aldri trent med Burre, som ble stygt nakkeskadd på en av de første treningssamlingene. Men i høst og i vinter har Burre kommet tilbake for fullt. I går kjørte han ned til fjerdeplass. På trening har Burre til tider fått Karlsen til å stå taus i bakken med store øyne og bare måpe.

- På sitt beste er han den råeste slalåmkjøreren i verden. Han flytter lista for oss andre. Det han kan finne på i en slalåmbakke, er det ikke andre som gjør. Burre er en utrolig inspirasjonskilde.

- Drømmer om VM-gull

Sjøl våger han nå å flytte målsettingen oppover. I utgangspunktet skulle han bruke sesongen på å etablere seg i førstepulje. Men om halvannen måned går VM i St. Moritz i ei løype som er ganske flat - akkurat som i Sestriere. Og det liker Karlsen.

- I VM drømmer jeg sjølsagt om gull, men det kan ingen garantere.

Før den tid skal det kjøres fem renn i januar. Da må Karlsen passe seg. Knærne hans er ikke gode.

- Jeg sliter såpass at barmarkstreninga blir begrenset. Knebøy har jeg for eksempel ikke kjørt på to år, sier han.

Karlsen vurderer operasjon.

- Vi får se til våren. Jeg er jo fersk i laget, og har presset meg litt. Kan jo ikke legge seg ned og være skadd da.

Ødela skia

Muligens var Karlsen bare ei knekt ski unna å slå gjennom allerede i fjor. I knockoutslalåmen i Madonna di Campiglio i desember ødela han det eneste skiparet han kjørte godt på. Resten av sesongen gikk skeis. Og da han fikk et skuffende kontraktstilbud fra Atomic samtidig som han testet helt perfekte ski fra Fischer, var veien kort til å bytte skimerke.

- Jeg fikk et kontraktsforslag som ikke var noe særlig, men det er selve skiene som er den viktigste grunnen til at jeg skiftet. Da jeg testet på Fischer var det ikke tvil. Dette er skitypen Bode Miller utviklet i fjor. Jeg har endret litt på teknikken, fordi skiene oppfører seg annerledes på snøen, sier han.

Tror på unggutta

Det er ikke bare skiene til Karlsen som oppfører seg annerledes på snøen. Det gjør også hele det norske slalåmlaget. I går kjørte Harald Christian Strand Nilsen og Tom Stiansen ned til 7. og 12. plass. Og bak kom sensasjonsmannen Andreas Nilsen ned til 17. plass.

- Det er veldig artig at det kommer opp flere unge løpere. De er sinnssykt gode på ski hele gjengen. Vi kan absolutt bli en slalåmnasjon igjen. Fire- fem løpere er på vei opp, sier Karlsen.

I dag skal han trene i VM-bakken i St. Moritz. Til helga kjører han storslalåm i Alta Badia.

SE, MIN ER STØRRE EN DIN: 12000 sveitserfranc, eller nesten 60000 norske kroner, fikk Truls Ove Karlsen (t.v.) for gårsdagens tredjeplass. - Nå har jeg råd til å kjøpe julegaver, sier han til Dagbladet. Mens Hans Petter Buraas innrømmer at han trenger et par- tre pallplasser i løpet av sesongen hvis han skal ha råd til å fortsette å bo i Monaco.