Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Burre offer for triksekultur

Hans-Petter Buraas mener at andre nasjoner fikser og trikser for å skaffe slalåmløperne deres bedre startnummer enn fortjent. Norges slalåmtrener Øyvind Rognmo kaller det juks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KITZBÜHEL (Dagbladet): Det gikk akkurat som i fjor med Hans-Petter Buraas ned Gansler-henget. 30-åringen hektet og kjørte ut etter få sekunders kjøring.


-  Ifølge servicemannen min ble det én port mer enn i fjor. Nei, jeg har tøffe startnummere. Skia slo seg bare på innsida av porten, sier Buraas.

Rankingen hans er rasert fordi han i fjor bare kom seg til mål i ett renn. Denne sesongen har han derfor kjørt på nær umulige forhold med startnummerne 66, 70, 71, 65, 64 og i går med 73.

Islendinger, argentinere, bulgarere og grekere står og venter sammen med gullvinneren fra OL i Nagano, mens toppløperne har forlatt bakken og spiser lunsj foran andreomgang. Burre skjønner godt at speakeren introduserte ham slik i går.


-  Og her kommer en som har opplevd bedre dager.

-  Ja, det har jeg jo tross alt gjort, sier Burre og ler.

Kritisk til systemet

Til tross for elendig utgangspunkt, har Burre 13. plass fra startnummer 70 i Madonna og 23. plass fra startnummer 66 i Beaver Creek. Det er faktisk store prestasjoner, men resultatene har ikke gitt ham bedre startnummer. Plasseringene belønnes ikke med nok såkalte FIS-punkter til at Burre skal avansere i startfeltet.

Faktisk gir det bedre uttelling å vinne et e-cuprenn med langt svakere deltakelse enn å kjøre seg til topp-15 plasseringer fra elendige startnummer i v-cupen.

Spilt fallitt

-  En 13. plass eller en 23. plass i verdenscupen burde i alle fall gi meg noe tilbake i tillegg til selve verdenscuppoengene, sier Buraas.

Han mener at selve rangeringssystemet har spilt fallitt.


-  Det er veldig mange som synes at systemet med FIS-punkter har falt sammen på grunn av mye fiksing og triksing med renn nede i Sør-Amerika. Flere av lagene har vært der nede og skrenset seg ned og på den måten sikret seg gode punkter for løperne sine. Dette har vi hørt om. Det er ingen hemmelighet heller, sier han til Dagbladet.

-  Egentlig juks

Slalåmguttas hovedtrener Øyvind Rognmo bekrefter Buraas\' påstander.


-  Det er jo egentlig juks, sier han til Dagbladet.

Og forteller hvordan triksekulturen fungerer.

-  Det skjer gjerne på våren etter sesongen. Da arrangeres det renn der de beste løperne skrenser og stopper opp før mål. Slik hjelper de dårligere løpere fra samme land som kjører for fullt og dermed vinner. Da får de bedre punkter og slik bedre startnummer enn de egentlig er god for. Vi ser jo at det har gått litt inflasjon i FIS-punkter, sier han.

Vil ikke endre

-  Har Norge gjort det samme?

-  Nei, i Norge er guttene opptatt av å vinne renn uansett.

Landslagssjef Marius Arnesen kjenner også til praksisen:

-  Jeg vet at det tidligere har vært endel triksing og fiksing for å lage renn for enkelte løpere.

Men han vil ikke endre systemet.


-  Systemet fungerer jo egentlig bra for å sikre de aller beste løperne om de skulle kjøre ut av og til. Sånn sett er det rettferdig.

HÅPLØST: Slalåmspesialisten Hans-Petter Buraas kjørte ut i Kitzbühel i går også - og er låst til dårlige startnumre på grunn av det han mener er en juksekultur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!