Bursdaggaven som kan ha kostet henne den olympiske gullmedaljen alle ventet på

I stedet ble det norsk triumf.

UTE: Kikkan Randall jobber med å få igjen pusten i målområdet etter kvartfinalen på kvinnenes sprint under OL i Sotsji. Hun var fem hundredeler for sent ute til å ta seg videre, men kanskje kunne alt sett annerledes ut om hun hadde fått en annen gave til 31-årsdagen. Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB Scanpix
UTE: Kikkan Randall jobber med å få igjen pusten i målområdet etter kvartfinalen på kvinnenes sprint under OL i Sotsji. Hun var fem hundredeler for sent ute til å ta seg videre, men kanskje kunne alt sett annerledes ut om hun hadde fått en annen gave til 31-årsdagen. Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den 11. februar stilte et av USAs aller største gullhåp til start på kvinnenes individuelle langrennssprint under OL i Sotsji.

Kikkan Randall hadde vært blant de raskeste hele vinteren, men akkurat denne tirsdagen var det ingenting som stemte. Hun røk ut allerede i kvartfinalen med fem hundredelers margin.

Hun sleit med å holde tårene tilbake, mens Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg sikret norsk dobbeltseier.

Lite visste publikum, og kanskje heller ikke konkurrentene, om årsakskjeden som ledet til storfavorittens skuffende OL-innsats.

Ryggskade Wall Street Journal skriver torsdag om hvordan noen av hennes nærmeste venner ga henne en «opplevelsesgave» i anledning hennes 31. bursdag i desember samme vinter. En slags rebusløype i Davos i Sveits hvor hun trente for å komme i form til OL.

I stedet for den vanlige treningen på to timer, gjorde hun i tillegg unna ytterligere halvannen time for å fullføre oppgaven før hun kollapset på hotellrommet - helt sluttkjørt.

Dagen etter holdt hun i ti minutter før ryggen hennes slo seg vrang, og der begynte problemene.

- Ingen garanti I stedet for de planlagte intensivøktene, måtte hun akseptere en rolig treningsperiode i desember. Dermed kom toppformen altfor tidlig.

I midten av januar herjet hun med motstanderne i Tsjekkia og i Polen, men da OL kom pekte formkurven feil vei og hun røyk ut før medaljekampen i det hele tatt hadde startet.

På tampen av sesongen var hun igjen tilbake der hun skulle være, og kunne til slutt juble for sammenlagtseieren i sprintcupen, men selv den smakte nok noe bittert.

Som hun selv sa det:

- Det er en grunn til at olympiske medaljer er så spesielle. Det er fordi de ikke kommer med noen garanti.

SPRINTERE: Kikkan Randall, sammen med Ola Viggen Hattstad, med beviset på at hun var OL-sesongens beste sprinter. Men akkurat i Sotsji ville det seg ikke for den amerikanske jenta. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB SCANPIX
SPRINTERE: Kikkan Randall, sammen med Ola Viggen Hattstad, med beviset på at hun var OL-sesongens beste sprinter. Men akkurat i Sotsji ville det seg ikke for den amerikanske jenta. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB SCANPIX Vis mer