Bush benåder trolig tungvektsmester

59 år etter hans død.

(Dagbladet.no): Han var USAs største bokser på begynnelsen av 1900-tallet, men en skandale satte en stopper for den videre karrieren hans.

Jack Johnson, den første fargede tungvektsmesteren, ble nemlig dømt for å fraktet en hvit kvinne over statsgrensene i 1913. Loven som felte ham, The Mann Act fra 1910, forbød å ta med kvinner over statsgrensene «for prostitusjon, forførelse og annen umoralsk aktivitet».

Johnson var en stor kjendis på toppen av sin karriere, men mange var misfornøyde med at en farget bokser var så suveren. Den tidligere mesteren, Jim «The Great White Hope» Jeffries, ble til og med overtalt til comeback for å slå ham - uten å lykkes.

I 1912 ble han tiltalt for å bortført Lucille Cameron, men aktor mistet den hvite kvinnen som vitne da hun giftet seg med bokseren. Og ifølge loven kan man ikke tvinges til å vitne mot ektefellen.

I stedet fant påtalemyndigheten en tidligere elskerinne som var villig til å vitne mot ham.

Johnson flyktet deretter fra landet, men godtok flere år senere å komme tilbake for å sone ni måneder i fengsel. Han døde som en merket mann i 1946.

Nå håper en amerikansk kongresskomité at en benådning kan rette opp uretten som mange mener han ble utsatt for.

- En benådning vil være et sterkt og nødvendig symbol på Amerikas fortsatte bestrebelser på å leve opp til idealer som frihet og like muligheter for alle, mener senator John McCain ifølge Reuters.

Fem andre senatorer har også signert et brev der de ber om at president Bush tar affære.

- Han var et offer for tiden, for datidens rasepolitikk, sier Peter King, republikaner i Representantenes hus, til nyhetsbyrået AP.

Og Bush er en stor fan av bokseren - som guvernør i Texas erklærte han Johnsons fødselsdag som Jack Johnson Day i fem år på rad.

BENÅDES?: Tungvektsmesteren Jack Johnson fra Texas levde et dramatisk liv. Nå håper mange amerikanere at han blir benådet etter en dom fra 1913.