Gibraltar - Norge: Tre dager igjen

Business-landslaget

- Normalt flyr vi ikke business. Men denne gangen gjør vi det av smittevernhensyn, sier fotballandslagets koordinator, Are Hokstad. Norge tar ingen sjanser før VM-kvaliken. I Spania har smittetallene vært vanvittige.

ALVORET I GANG: Erling Braut Haaland, Stefan Strandberg og fotballandslaget forbereder tre kamper i VM-kvaliken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
ALVORET I GANG: Erling Braut Haaland, Stefan Strandberg og fotballandslaget forbereder tre kamper i VM-kvaliken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MARBELLA (Dagbladet): Sommeren har på ingen måte kommet til «det norske ferieparadiset» Marbella, sør i Spania. Lørdag kveld feide en kjølig vind over byen. Og det var overskyet.

Folk får ikke lov til å gå ut mellom klokka 23.00 og 06.00.

I Andalucia-området er vanvittige 493 000 personer blitt smittet av coronaviruset. Nesten 9000 personer er døde. Totalt i Spania er 3,2 millioner mennesker smittet og 73 000 har mistet livet.

KVELDEN ER OVER: Rett før klokka 23.00 i Marbella lørdag kveld: Folk rusler hjem fra byen. De får ikke lov til å være ute lenger. Foto: Tore Ulrik Bratland
KVELDEN ER OVER: Rett før klokka 23.00 i Marbella lørdag kveld: Folk rusler hjem fra byen. De får ikke lov til å være ute lenger. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Det er i disse kulissene Ståle Solbakken og Norge forbereder seg til de tre første kampene i VM-kvaliken mot Gibraltar (24. mars), Tyrkia (27. mars) og Montenegro (30. mars).

Men alt er ikke bare depressivt. Og alt handler ikke om å ha et pilleglass på en armlengdes avstand.

FOLKETOMT: Marbella rett før midnatt: Portforbud gjelder. Foto: Tore Ulrik Bratland
FOLKETOMT: Marbella rett før midnatt: Portforbud gjelder. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Marbella Football Center - anlegget der Solbakken har sin første trening med laget i dag - er en perle for fotballspillere. Og i byen var det godt å se at kafélivet rørte på seg i går kveld. Du kunne ane svermerier rundt bordene. Etter å ha stengt klokka 18.00 i en periode, er det nå mulig å holde koken til klokka 22.30 på kafeer og restauranter.

Med lavere smittetall våkner Spania sakte, men sikkert til liv igjen. Og sånn er det for fotballtreneren Ståle Solbakken også. Etter fire måneder «på bakrommet», kommer han i dag ut i rampelyset på Marbella Football Center. Det er duket for den første offisielle treningen med landslaget.

Journalister får en tilmålt halvtime på sidelinja.

Onsdag venter Gibraltar i Gibraltar. Lørdag er Tyrkia motstander i Malaga. Så går turen til Podgorica og Montenegro neste tirsdag.

LEKKERT: Marbella Football Center tilbyr strøkne treningsforhold.
LEKKERT: Marbella Football Center tilbyr strøkne treningsforhold. Vis mer

Det er et merkelig Fotball-Europa. Du må manøvrere deg gjennom masse regler. Fra land til land. Fra region til region. Og det viktigste av alt: Spillerne må ikke bli smittet.

Det norske landslaget er stort sett kjent for måtehold. Når spillerne kommer til samlingene, betaler forbundet flybillett på økonomiklasse. Denne gangen reiser de på businessklasse.

- Vi har innvilget business til spillerne, av rene smittevernhensyn. På business er det større avstand. Normalt flyr ikke våre spillere business, men hit har vi ordnet det for dem, forteller Are Hokstad, administrativ koordinator for A-landslaget.

- Er det enkelte klubber som stiller enda høyere krav: At dere betaler charterfly for spillerne?

- Nei, vi har ikke fått sånne pålegg.

I GANG FOR ALVOR: Ståle Solbakken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
I GANG FOR ALVOR: Ståle Solbakken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Hokstad forteller at hvis en spiller reiser med eget fly, så er det som oftest klubben som betaler.

- Mange klubber har helt andre midler til rådighet enn det vi har som forbund. Det hender at noen blir hentet med klubbens fly, eller klubbpresidentens fly, forteller koordinatoren.

- Det kan være at vi har spilt siste landskamp på en tirsdag. Så skal noen spille en klubbkamp igjen på fredag og har lang reisevei hjem. Da er det noen klubber som velger å hente spillerne.

I Marbella har laget et hotell for seg selv. På halvannen uke må spillerne gjennom seks coronatester - eller flere.

- Du må ha negativ test for å komme inn i Spania. Det er hurtigtest ved ankomst. Så har vi fire offisielle tester som er knyttet til UEFA-protokollen. Skulle vi ha behov for flere tester, har vi muligheten til å ta dette i samarbeid med selskapet til UEFA, forteller Hokstad.

LANGET UT: Tidligere denne måneden svarte Solbakken på kritikken han har fått i F.C. København. Det skjedde med en tirade på danske Eurosport. Video: Discovery / Dplay Vis mer

Utgangspunktet er at de fleste spillerne føler seg ganske trygge. Men den positive coronatesten til Omar Elabdellaoui i november i fjor, viser at selv ikke stjernene er skjermet.

- Vi går på trening og er på hotellet. Vi ser ingen andre enn hverandre. Det er god plass. Men dette er også et regime spillerne og klubbene lever i. De er gode til å tilpasse seg. Dette har blitt hverdagen, påpeker Hokstad.

Utfordringen for Solbakken er at spillerne kommer inn til samlingen på fire forskjellige dager grunnet klubbkamper. Selv reiste han og trenerteamet ned til Marbella fredag. Siste spiller kommer inn mandag.

- Deilig. Jeg har savnet litt av dette her. Nå er i alle fall alle ledere og alle rundt på plass. Og så detter det inn spillere helt fram til mandag kveld, forteller Solbakken til landslagets sosiale medier.

Onsdag braker det løs i Gibraltar. Noen annet enn seier er det ingen som snakker om.

Starten på VM-kvaliken bør gå knirkefritt. Omtrent som på businessklasse.

VM-KVALIFISERING 2021

  • 24. mars: Gibraltar - Norge
  • 27. mars: Norge - Tyrkia
  • 30. mars: Montenegro - Norge
  • 1. september: Norge - Nederland
  • 4. september: Latvia - Norge
  • 7. september: Norge - Gibraltar
  • 8. oktober: Tyrkia - Norge
  • 11. oktober: Norge - Montenegro
  • 13. november: Norge - Latvia
  • 16. november: Nederland - Norge
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer