Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Button snøt Vettel for seieren på siste runde

- Min beste seier noensinne, sier McLaren-føreren som lå på sisteplass med 30 runder igjen.

SMATT FORBI: Fra et håpløst utgangspunkt  snek Jenson Button seg forbi VM-leder Sebastian Vettel på siste runde, og vant Canadas Grand Prix.Foto: SCANPIX/REUTERS/Mathieu Belanger
SMATT FORBI: Fra et håpløst utgangspunkt snek Jenson Button seg forbi VM-leder Sebastian Vettel på siste runde, og vant Canadas Grand Prix.Foto: SCANPIX/REUTERS/Mathieu Belanger Vis mer

(Dagbladet): Mer enn fire timer etter at de fem røde lysene på start-mål-langsiden ble slukket, og Canadas Grand Prix var i gang, ble McLaren-fører Jenson Button flagget i mål som løpets vinner etter noe så sjelden som en førerfeil fra VM-leder Sebastian Vettel på siste runde.

Det var med andre ord en lang vei fram til britens tiende Grand Prix-seier i karrieren. Broket var den også:

To kollisjoner, fem depotstopp, én «drive through»-straff og sist av alle med 30 runder igjen å kjøre. Da er det ikke rart at Button omtaler det som sin største seier i en lang og innholdsrik formel 1-karriere.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det har vært noen følelsesladde timer siden vi startet. En fantastisk seier for meg, - sannsynligvis den beste noensinne, sa Button, ifølge BBC.

Hamilton-kontroverser Allerede på den åttende runden forsøkte stallkamerat Lewis Hamilton seg på en forbikjøringsmanøver som fort kunne sendt begge McLaren-bilene ut av løpet - en manøver Button sa hva han syntes om over teamradioen.

- Hva i er det han driver med?!, skrek Button over kommunikasjonssystemet, mens sikkerhetsbilen var på vei ut på banen.

Etter løpet anla Button nærmest en unnskyldende tone, selv om mye tydet på at det var Hamiltons skyld. Men så kunne han også tillate seg å være overbærende med den hardt prøvede lagkameraten etter den spektakulære triumfen:

LEDET LØPET: VM-leder Sebastian Vettel ledet Canadas Grand Prix da løpet ble rødflagget.Foto: SCANPIX/AP Photo/The Canadian Press, Paul Chiasson
LEDET LØPET: VM-leder Sebastian Vettel ledet Canadas Grand Prix da løpet ble rødflagget.Foto: SCANPIX/AP Photo/The Canadian Press, Paul Chiasson Vis mer

- Angående episoden med Lewis kunne jeg ikke se noe som helst, og jeg har bedt ham om unnskyldning. Det var virkelig en kamp derfra og inn, men jeg presset på, og klarte til slutt å komme meg forbi Seb(astian Vettel) mot slutten, sa Button.

Hamilton har hatt en lei tendens til å havne i kontroversielle episoder denne sesongen. I Monaco for to uker siden ble han straffet for to kollisjoner. I Montreal støtte han sammen med både Red Bulls Mark Webber og lagkamerat Button.

En av dem som mener at Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) snart må gi briten en straff som svir, er den formel 1-legenden Niki Lauda. Østerrikeren, som er ekspertkommentator for den tyske TV-kanalen RTL, kom med følgende utbrudd da Hamilton forsøkte å kjøre forbi Button på innsiden:

- Hva Hamilton gjorde der gikk over alle grenser. Han er fullstendig sinnssyk. Dersom FIA ikke straffer ham, skjønner jeg ingenting. På et eller annet tidspunkt må det bli slutt på denne galskapen. Man kan bare ikke kjøre på denne måten, da det til slutt vil ende med at noen blir drept, tordnet Lauda, ifølge nyhetsbyrået PA.

Stoppet i to timer Skybrudd fra himmelen over Circuit Gilles Villeneuve i Montreal gjorde etterhvert siktforholdene umulige ute på banen, og løpet måtte stoppes på oppfordring fra førerne etter at 24 av de 70 rundene var kjørt.

Sebastian Vettel var i ledelsen da det røde flagget kom opp, og førerne fikk beskjed om å parkere på start-mål-langsiden.

MIRAKELSEIER: Jenson Button feiret hemningsløst på podiet flankert av Red Bull-duoen Sebastian Vettel (t.v.) og Mark Webber.Foto: SCANPIX/EPA/JUSTIN LANE
MIRAKELSEIER: Jenson Button feiret hemningsløst på podiet flankert av Red Bull-duoen Sebastian Vettel (t.v.) og Mark Webber.Foto: SCANPIX/EPA/JUSTIN LANE Vis mer

Der ble de stående i mer enn to timer, før man forsøkte å sette i gang bak sikkerhetsbilen, før man etterhvert slapp feltet løs igjen.

Alonso-kollisjon Dramatikken var ikke over for Button, som like etter restarten kolliderte med Ferraris Fernando Alonso. Spanjolen måtte bryte, Button måtte inn i depotet for femte gang i løpet (seks totalt), og seierssjansene syntes små.

Et annet moment var at løpstiden nærmet seg to timer, og det var derfor usikkert om man klarte å fullføre de 70 planlagte rundene innen tidsfristen.

Men fra et håpløst utgangspunkt kjempet verdensmesteren fra 2009 seg tilbake i seierskampen. Fem runder før mål dro han fordel av nyvinningen DRS - muligheten til justere bakvingen på gitte tidspunkter og steder på banen - da han kjørte forbi både Mark Webber og Michael Schumacher i et jafs.

Plutselig var han på annenplass med bare vanligvis suverene og iskalde Vettel foran seg.

Sladd Den unge tyskeren har vist seg å være bortimot utilnærmelig, men på den våte og sleipe asfalten fikk han en sladd, som ga Button mulighet til å smette forbi på sisterunden.

I sammendraget har Vettel, som endte på annenplass, stadig en komfortabel ledelse etter fem seirer av sju mulige. Han Red Bull-føreren har 161 poeng, mens Button som vant regnværsløpet  har 101 poeng.

UTE AV KONTROLL: Lewis Hamilton havnet igjen i trøbbel da han kolliderte med både Mark Webber og lagkamerat Jenson Button i løpet av de åtte rundene han tilbakela før han måtte bryte.Foto: SCANPIX/REUTERS/Chris Wattie
UTE AV KONTROLL: Lewis Hamilton havnet igjen i trøbbel da han kolliderte med både Mark Webber og lagkamerat Jenson Button i løpet av de åtte rundene han tilbakela før han måtte bryte.Foto: SCANPIX/REUTERS/Chris Wattie Vis mer